Aktörer som vägrar anpassa sig
Det talas ofta om prognoser som slår fel och ibland om de som går spektakulärt rätt. Vanligare är dock att de som sätter sig in i ett ämne fattar strukturerna men varken detaljer eller tajming. Så har det blivit med oljan. Ta gärna en titt i något av de många inläggen här på bloggen om oljan, Det har inte hänt så mycket.
Idag får det bli ett miniinlägg om det. För faktiskt håller pendeln långsamt på att sakta in runt de 50-60 dollar som många nämnt som jämväktisnivå under en lång tid.
Grundlogiken är enkel. Oljemarknaden består av stora opumpade resurser men där investeringarna redan är gjorda. Därtill finns det numera en stor mängd skifferolja som pumpas främst till rörliga kostnader.
Det hindrar effektivt stora nya investeringar men det innebär också att den tillgängliga oljan pumpas i en takt som håller priset relativt konstant. Till och från kommer det utspel om att begränsa utbudet men trovärdigheten är låg.
Utbudet fortsätter dra före
I själva verket har utbudet haft svårt att nå ner till efterfrågan. Saudiarabien har försökt framställa det som att de bara ska tvinga ut amerikansk skifferolja från marknaden. De har också försökt ge bilden av att de nu drar i bromsen. Det är i så fall på den högsta produktionsnivå de haft. Det samma gäller Ryssland.OPEC Deal Still Elusive Even After Saudis Offer #Oil Cuts to #Iran. https://t.co/p4JhzEhLVL pic.twitter.com/y0AlBYe5sD— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 24 september 2016
Sannolikt spelar både ländernas budgetar och osäkerheten om oljans framtid roll. Länderna upplever helt enkelt att de inte har råd att sluta pumpa.
US oil rig count rises by 2 to 418, Baker Hughes sayshttps://t.co/l2jCf8vTXr— Business Insider (@businessinsider) 23 september 2016
Jämför det med utvecklingen av oljeriggar i USA. De har som väntat fallit när priset föll och nu försiktigt vänt med priset. Det gäller även generellt för produktionen utanför OPEC, som också vänt uppåt igen.
Långsamt fyller efterfrågan utbudet men mer är det inte. Kanske kommer det visa sig att tanken om punkten där priset balanserar låg för högt, kanske för lågt. Mekanismerna bakom att de balanserar verkar dock finnas där.
Missade du inlägget om hur du avslöjar vår portfölj?
Olja produceras i den mängd som befintlig olja ger utrymme för plus en utjämnande produktion från skiffer och kanske på marginalen en del nya investeringar. Slutpunkten är inte svår att inse, bara att acceptera.
Hur länge håller det här i sig då? Rätt länge verkar det. Det som skulle ändra logiken vore ett lyft i efterfrågan men det är väl ganska avlägset?
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här |
Bidra till en bättre värld och en glad bloggare |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.