Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 8 september 2016

Kvitterflödet om räntan, guldet och guldlocken

Vad läste jag idag? Tar ett svep över nyheterna och hittar en marknad som lever gott på lånad tid.



Inflation och sämre konjunktur kallas stagflation

En av onsdagens huvudnyheter var att "German Industrial Output Unexpectedly Falls Most Since 2014" (Bloomberg). Det kommenterade jag i en tweet med att det är en intressant twist att flera konjunkturdata blinkar nedåt precis när marknaden glädjer sig åt att risken för räntehöjningar tillfälligt minskat.

FED kommer inte agera i närtid även om signalerna från ledamöterna faktiskt låter påfallande lika förra höstens uppmarsch mot den första höjningen. Tongångarna är liknande från Riksbanken, som framgår av deras tweet nedan.

Bilden centralbankerna förmedlar den här hösten är att deras politik fungerar och att inflationen nu stiger. För att plocka upp en litterär referens - "Fan tro´t". För precis som i Vildanden menar många att det är inte är tillräckligt att marknaden trivs om känslan vilar på falska premisser. Den som minns pjäsen vet dock att sensmoralen där är att inte i onödan väcka människan ur sina egna lögner.

Till de möjliga självbedrägerierna hör just inflationsprognoserna. För listan med tillfällen Riksbanken pekat på en stigande och fått en fallande kurva är lång, som är en av tweeten i dagens 3 snabba. Skulle det bli fel även denna gången lovade Riksbanken att den kan göra ännu mer. Även ECB menar att de har fler verktyg i lådan att ta till. Kommer det dithän väntar nog i första hand aktieköp, av den typ som redan är i full swing i Japan.

Källa: Finwire

Så antingen går konjunkturen bra och räntan stiger eller också går den dåligt och då backar centralbankerna börsen. Sämre tillvaro kan ju en investerare leva i. Det som kallas för Yellen Put har gjort att just nu handlas faktiskt alla större börser över 200 dagars glidande medelvärde, enligt Finwire.

Det här kraftfältet stämmer väl med den bild jag sedan länge haft av ekonomin som ett kraftfält mellan stimulanser, normalisering och oro. Den sistnämnda kraften, oron, är svag just nu men det saknas inte tecken på att The force awakens, för att ta en annan litterär referens.

Hur hänger allt det här ihop? Två faktorer tror jag är starkare än andra.

Den ena är att åratal av globala stimulanser har gjort ekonomin högst ojämn. Inom och mellan länder finns numera stora skillnader mellan vinnare och förlorare. Ett tydligt exempel kommer från USA där arbetslösheten är nere på riktigt låga nivåer medan sysselsättningen inte hämtat sig nämnvärt efter finanskrisen.

Överhettning och uppgivenhet lever sida vid sida. Det i sin tur är en del av förklaringen till att politiker som Donald Trump vinner mark. Nu är han jämsides med Hillary Clinton. Vad händer om han vinner. Det ryms också i dagens 3 snabba.

Den andra är att nyckeln till en verklig vändning nog ska i första hand är det lossnar på tillväxtmarknaderna. Det är där det finns en efterfrågan på investeringar och det är där konsumtionen kan växa. Nu flödar kapital åter in på tillväxtmarknaderna och då mår världsekonomin riktigt hyggligt.

Problemet är att det inte är positiva prognoser om framtiden utan en flykt från negativa räntor som pressar pengar hit. Ironiskt nog fungerar alltså numera de rika ländernas plan att pressa fram investeringar med ultralätt penningpolitik men effekten kommer inte på hemmaplan. Är det en modern form av biståndspolitik att låna ut pengar med minusränta till länder med investeringsbehov?

Dagens tredje ämne i 3 snabba kommer från den här roliga artikeln om Brexit och pundet. Min tweet i ämnet blev att skickliga prognosmakare faktiskt kan förstå utveckling av kända variabler bättre än vi andra. När det däremot är det okända som ska utforskas blir prognoserna mer något som hör hemma i astrologin.

Reklam: Sparskolan samlar allt du behöver för att komma igång samlat på ett ställe


Några andra blippar


Det är alltså på tillväxtmarknaderna det händer just nu. Ett exempel är i Iran, som fått en välsignelse från Ryssland och gissningsvis även antagonisten Saudiarabien, att öka sin oljeproduktion ytterligare. Det och många års sanktioner har lett till att det finns både behov och finansiering av nya investeringar. Tyvärr för svenska bolag omfattas kreditgivning till Iran fortfarande av amerikanska sanktioner, som via bankerna når svenska bolag. Det ger andra chansen att kliva fram.


Från Kina kom för övrigt även den här nyheten. Shoppingcenter tappar i snabb takt kunder till e-handel. Den strukturomvandlingen går allt snabbare och sträcker sig alltså över hela världen. Värt att tänka på för alla som intresserar sig för konsumentbolag - som Hennes & Mauritz.

Slutligen var det en intressant blipp att Spotify håller på att förhandla bort de senaste hittarna från sin gratistjänst. Det är skivbolagen som vill få till den lanseringscykel som förr i tiden fanns för filmer. När olika kundgrupper mjölkas i turordning för att maximera intäkterna.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

1 kommentar:

  1. så hög informationstäthet att jag nog behöver läsa om en eller två ggr.

    Ser också risk för likheter med förra året: fin höst nu, många går all-in på högbeta tillgångar, och så om det vill säg illa i december/januari smäller det till relaterat till räntehöjning...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam