Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 13 september 2016

Lita på forskningen, spara smartare - final i Sparskolan!

Det borde gå att göra en serie om investeringar som är rolig att titta på och som väcker lust att spara. Det var vår ambition. Sparskolan blev resultat. Så här tänkte vi.


Tack till alla som tittat!

Det har blivit dags för final i Sparskolan. 10 avsnitt och nästan 3 timmar film har varit lika roligt som tufft att producera. Ett riktigt stort tack till alla er som följt serien och hejat på under vägen. Precis som när man springer långlopp gör faktiskt den där positiva feedbacken skillnad när orken börjar tryta.

Först - här är sista avsnittet.


I det här avsnittet:
  • 7 enkla tips för ditt sparande
  • Vad kan du ta med dig till dina egna investeringar från de här filmerna?
  • Hur hittar du ditt investerarjag?
  • 3 frågor som avgör om du passar som aktiv investerare

Det här försökte vi göra

Det här var ett projekt jag verkligen ville göra. För jag har känt att det är så många som är lite rädda för sparande och investeringar. Lite onödigt tycker jag, för det finns vettiga och enkla alternativ både för den som vill vara en passiv sparare och den som vill investera aktivt.

Ett försök att knacka åtminstone ett litet hål på den där väggen av hinder som många upplever var uppsåtet jag och min bror som producerade hade med serien.


Så här gjorde vi

Vi satte oss ned och bollade olika upplägg. Själv tittade jag igenom allt jag kunde hitta på YouTube.
En tidig slutsats var att ekonomi och finans kändes som förra årtusendet. Män i kostym i studio med bord eller powerpoints med punktlistor. I och för sig kan bådadera vara utmärkt men det är inte formen som når de som börjar med en viss distans till ämnet. Dessutom är jag lite allergisk mot upplägg som signalerar att en kunnig person säger åt okunniga tittare/läsare vad de ska göra.
Så jag letade vidare. Det här var en av inspirationskällorna.


Efter lite modevloggar, en sci-fi-vlogg, en grymt bra om filosofi var det till slut i matvloggarna som vi började hitta formatet. Vi filmade en pilot och fick massor med bra input från ungefär 30 personer i en testgrupp som anmält sig här och via Twitter.

Bland de många bra råden fanns medskicket att försöka jobba med rörelse och krokar. Det är lättare att hålla intresset och därmed få fram innehållet om det finns ett berättande under ytan. Så även i klipp när vi mest fånar oss i serien, finns det en tanke om varför.

Dessutom fick vi tips om att fila på det tekniska, särskilt allt med ljudet är superviktigt. Här kom vi en lång bit jämfört med piloten men det kommer nog alltid vara området där tittare egentligen vill ha det ännu bättre.

När det kommer till innehållet var avsikten att det tydligt skulle utgå från forskningen och förmedla det som lärs ut exempelvis på universitet eller det myndigheter försöker nå ut med men som drunknar i alla smarta tips och snabba cash andra förmedlar.

Sparskolan - både filmerna och en sida med alla sparresurser jag vill tipsa om
Ett exempel är att alla som forskar eller informerar på, säg, pensionsmyndigheten försöker nå ut med är rådet att inte betala avgifter för att spara. Ändå verkar de inte nå fram till alla som skulle ha glädje av rådet, som exemplet från Dagens Industri nedan visar.

Här var idén att många andra har specialupplägg eller fokuserar på någon liten del. Lite som med kvällstidningar och bantning. Det behöver inte vara fel med pengamaskiner, värdeinvesteringar eller utdelningsportföljer men vi ville att det mer skulle kännas som en rolig grundutbildning. En mittpunkt som tittaren själv kunde söka sig vidare ifrån i den riktning hon eller han valde. Det är för övrigt samma stil jag försöker hålla här på bloggen.

Allt som allt tog det ungefär ett halvår av kvällar och helger att göra serien. Så en lärdom är - film tar tid!

Undvik avgifter!

I en aktuell serie går Dagens Industri igenom hur brutalt mycket pensionsspararna förlorar på avgifter och komplicerade sparupplägg. Siffran de landar i är knappt 9 miljarder om året onödiga avgifter eller  ett förlorat pensionsvärde på 327 miljarder efter 30 år.

Det haglar med råd som jag predikat i sparskolan. Du måste ta tillräcklig risk om du sparar långsiktigt, undvik komplexa produkter och varken avgiften eller den historiska avkastnignen säger ett skvatt om fondens kvalitet.

Inget annat lyser dock så starkt som rådet - Undvik avgifter! De förstör hela ditt sparande och spelar mycket större roll än du tror. Det här är ett citat ur den senaste artikeln.
"Inom tjänstepension är en tumregel att det börjar bli dyrt vid en halv procents avgift och över en procent är det riktigt dyrt. Allra viktigast är att undvika fond-i-fond och dyra förvaltningstjänster. De tillför väldigt sällan ett värde som motsvarar sitt höga pris."
Tidningen jämför två modellpersoner som sparar med 0,5 respektive 1,5 procents avgift under sitt yrkesliv. Skillnaden i slutresultat blir 25 procents lägre pension för den som väljer det dyrare alternativet.

Om jag ska göra ett tillägg blir den skillnaden ännu större om du jämför den delen som fonderna faktiskt kan sägas förvalta, dvs risken du tar utöver den riskfria räntan. Men kan någon säga - bra förvaltare då? Ja, om du - mot vad forskningen visar - tror att du hittat någon som 35-40 år kan prestera 25-50 procent bättre än snittet, så får du efter avgifter ändå bara det indexfonden hade gett.

Så småningom får vi nog bra aktiv förvaltning för några tiondelar i avgift, då kan det alternativet vara värt att titta på för den som tror sig ha hittat en fond med en intressant portfölj och är beredd att aktivt följa hur innehaven ändras. Till dess är det nog bra att vara försiktig.

Den nyheten var inte precis någon nyhet men det är som sagt svårt att nå fram med alldeles vanlig forskning. Sparskolan är mitt försök. Där är nästa steg att börja samla de bästa sparresurserna - som Börsdata och Consensus Estimate med flera.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!


Reklam: följa vår portfölj live på Shareville.

8 kommentarer:

  1. Vilket intressant avsnitt och fin avslutning (för denna gång)!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  2. Tack för hela sparskolan. Har verkligen vart inspirerande.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
  3. Kul! Tips på några bra böcker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns många klassiker. Gillar t.ex. A Random Walk Down Wall Street - här är två moderna svenska böcker som är bra.
      http://gottodix.blogspot.se/2015/10/basta-svenska-aktieboken-recenserar-tva.html

      Radera
  4. Ni har gjort detta med bravur!
    Har rekommenderat detta till flera av mina vänner.

    Bra jobbat!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack - kul att det går så bra med boken!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam