Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 2 september 2016

Inflation & fallande industrikonjunktur?

Data som gick alldeles fel för svensk ekonomi idag. Är det något att bry sig om för den som investerar på börsen?

Allt högre inflation

Källa: TradingEconomics
Jag hade en intressant diskussion på Twitter. Vad händer om inflationen går upp och konjunkturen ned? Det korta svaret är väl att då går det illa, särskilt för börsen. Den minnesgode kanske i det sammanhanget kommer att tänka på Riksbankens fadäs 2008. När räntan höjdes elva dagar före kollapsen i Lehman Brothers. Då var situationen exakt den som framgår i bilden ovan. Fast ändå inte -för nivåerna var helt annorlunda.

Källa: TradingEconomics
Här har jag förlängt grafen ovan för att inkludera finanskrisen. När den genomklappningen kom var det med start både i högre inflation och en väsentligt starkare industrikonjunktur. För ekonomin är det alltså ingen större fara på taket ännu. Riksbanken kan lugnt ligga kvar med en stimulerande politik ett tag till.

Bra Beslutsfattande? Sparskolan gräver i hur du tänker.

Goda dåliga nyheter?

Däremot påverkas förstås börsen. Frågan är dock om inte det här i grunden är ett sådant där dåliga-nyheter-är-goda-nyheter-läge. För med en inbromsning i svensk ekonomi lär inte Riksbanken prioritera inflationsbekämpning i närtid. Även om det förstås alltid är det som i lagstiftning och kommunikation framhålls som uppdraget. Kryphålet är tidsperspektivet.

Högre inflation utan räntehöjningar innebär lägre realränta. Det är goda nyheter för många delar av börsen. Inte för alla dock. Bankerna hade nog gärna sett en annan utveckling. De är dock upptagna av att sura över Basel 4 just nu. Önskemålet är att få fortsätta bedöma risken själva. Något jag kommenterar i dagens 3 snabba.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!





1 kommentar:

  1. Intressant statistik på att inflationen har tagit fart i år, något som jag missat. Jag uppskattar dina youtube-videos, korta och lärorika!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam