Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 22 november 2014

Vi sparade ihop en miljon

1.000.643 kronor stod det på Nordnetkontot vid börsens stängning i fredags. För drygt två år sedan började vi spara och gneta. Vi har annat buffertsparande till löpande kostnader, semstrar, ny bil och underhåll av huset mm. Exempelvis bytte vi precis tak på huset. Det är med inte så lite stolthet jag därför kan säga att den här miljonen har vi sparat ihop från ett startkapital på noll kronor och om vi ville skulle vi kunna köpa karameller för alltihop och ändå kunna fortsätta leva precis som förut. Det är frihet för mig.

Det är fyra delar som gett pengarna. Den första och största är att Affärsmodellen är så vansinnigt snål. Varenda detalj i ekonomin är genomlyst och alla onödiga utgifter strukna, vilket underligt nog inneburit att vi faktiskt har en bättre konsumtion nu än före den här satsningen. Exempelvis äter vi godare och nyttigare mat och har råd med roligare semestrar. Den andra är att räntorna varit så orimligt låga. Den tredje är att vi haft en genomsnittlig avkastning per år på aktieportföljen på över 30 procent.  Den fjärde är att vi är i en ålder när inkomsterna stiger. Räntorna och aktierna kanske var lite tur men det viktigaste är nog ändå att vi bestämde oss för att göra den här förändringen. Nu känns det lite som den där dagen när man faktiskt springer milen under 50 eller ställer sig på vågen har rätt bmi. Det som känns konstigt är att man inte började tidigare.

Vad är då planen framöver? Den här livsstilen är så trevlig, så den fortsätter vi nog med många år till. Vi får väl se om pengarna bäst kommer till sin rätt genom att lösa våra bostadslån eller köpa en lägenhet på Franska Rivieran. Två alternativ som både kan bli möjliga inom några år. Eller också kan vi göra något annat eller ingenting. Det är det som är det fina med ekonomisk frihet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam