Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 22 november 2014

Lägre risk ger högre pris i Cellavision

Jag missbedömde reaktionen på rapporten och har förstås funderat på varför. När Börsveckan skrev om aktien förra veckan gav det en chans att utvärdera nuläget i förhållande till mina egna analyser.

Utfall och prognoser från Q3-rapporten låg ungefär i linje med min kassaflödesvärdering (dcf) från i somras. Försäljningen ligger i en stark trend uppåt men rensat för valutaeffekter var det nästan ingen vinstökning jämfört med det i och för sig starka kvartalet ett år tidigare. En av förklaringen var lanseringen av nya produkter. Dessa kommer att följas av fler introduktioner under 2015. Så det är ingen dålig gissning att räkna med fortsatt stark försäljning men relativt svaga marginaler. En viss försiktighet är därför på sin plats i prognoser för vinst per aktie. Bolaget klarar säkert runt 1,40 i vinst per aktie för 2014 men de 1,92 kronor som är konsensus för 2015 tycker jag är lite högt. 40 procents vinstökning är trots allt mycket ett lanseringstungt år. Om jag jämför med de andra mindre bolag jag följer så brukar lyftet ta stegen etablering, försäljning och sedan marginaler. Cellavision har nu en ganska stor del av sin portfölj antingen i etableringsfasen, där rabatter och högre försäljningskostnader od inte är ovanligt. Flera produkter går över i fasen med snabb försäljningsökning och det finns också en fin basdel med produkter som redan säljer bra och där bättre marginaler säkert är möjligt. Jag betvivlar dock att 2015 blir året då Cellavision fokuserar på  att sänka produktionskostnader.

Allt det här var tankar som låg bakom min ljumma reaktion på rapporten. De är nog inte fel. En rimlig om än något konservativ bedömning är nog att räkna med att vinsten per aktie nästa år stannar på 1,75. När jag räknade i somras var min värdering 35 kronor på känd information. Det motsvarade ett p/e-tal på 20. Det var nog här jag missbedömde rapporten. Flera skickliga skribenter på Shareville, liksom Börsveckan, Affärsvärlden och Dagens Industri, har identifierat att något positivt är på väg att hända i Cellavision. Det är nog helt enkelt så att den starka produktportföljen i ett så sunt bolag måste avspegla sig i att risken sänks. I mina beräkningar genom en lägre diskonteringsränta (WACC) eller helt enkelt genom att acceptera en högre värderingsmultipel på bolaget. Det är nog rimligt att Cellavisions värdering på bakåtblickande vinst ska ligga mellan 20-25 (jag har tidigare tyckt 15-20). Baserat på det blir min nya riktkurs för bolaget 35-43 kronor. Det kanske kan verka lågt för ett bolag jag verkligen tror på men poängen är nog att risken på nedsidan nu verkar vara låg.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam