Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 3 november 2014

Diskussion om amorteringar.

Nja, möjligen att många lite kallt räknar med att inflation och investeringar i att hålla hus och borätter i bra skick räcker. Ett välskött hus i Stockholm ska nog i reala termer kunna vara lika mycket värt om tjugo år som idag. De flesta familjer har kända intäkter och genom allehanda tjänstepensioner helt ok kassaflöden livet ut. Fastighetsbolag har ju belåning, så det är väl inte helt olikt eller? Jag är för min del är lite fascinerad av att alla plötsligt har som mål att vara husmiljonärer när de dör. Låter som att det blir bra tider för arvingar framöver.

För oss är det mer att se vår ekonomi som en helhet. Vi är nog en väldigt typisk familj. Med nuvarande ränteläge går vi plus nästan 50 öre på varje krona vi tjänar efter skatt. Så resultaträkningen är fantastisk. Överskottet sparar vi men inte till den låga ränta amortering ger utan i aktier. Om räntan gick över 10 procent utan att lönerna följde med skulle det börja svida lite, steg den några procentenheter över det skulle hela månadsöverskottet vara borta. Så ser det ut för väldigt många. De som köper i Stockholm har starkare RR än BR, möjligen undantaget unga som har svaga både RR och BR men måste chansa för boendet är ju inte valbart. Vi har väl runt 2/3 belånat. Det är ju skönt om man håller sig borta från risken att värdet faller under belåningen. I övrigt är vår tanke att spela mellan bolån och aktieportfölj för att nå rätt mix i familjeekonomin. Som många Stockholmare mitt i livet skulle jag uppskatta ett prisfall för då skulle möjligheten att köpa ett större hus öka. Det var det som hände på 90-talet. Fantastiskt för alla med pengar (även om det var i boende). Hemskt för alla unga med höga lån eller unga utan bostad som banken absolut inte ville låna till längre. Så, tyvärr kanske, är det unga som ska in i systemet som är mest beroende av att det inte brakar ihop. Det är väl det som är kreditexpansionens pyramidspel. Fastighetsskatt är nog den bästa medicinen. Det märks om inte annat på hur avskydd den är av människor i min ålder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam