Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 12 juni 2016

Helgfrossa på börsen

Ok, bunkra upp portföljen. Börsoron rullar in. Frågan är om det är dags att gömma eller plocka fram pengarna om det faller mer mot slutet av veckan som kommer.




Åskväder på ingång

Kommer ni ihåg förra sommaren? Först Grexit sedan Kinaoro. Det gick inte en fredag utan att marknaden ställdes inför frågan - vem ska ta Svarte Petter över helgen. Ingen vill bli sittande med risk utifall det kom dåliga nyheter under helgen. Nu är vi där igen.

"Pound under severe pressure on latest EU exit poll" (FT) borde skrämma svenska investerare, eftersom en förväntad adress för pengar som lämnar England är Sverige. Det skrev jag om i exempelvis i "Gravt undervärderad - kronan verkar bli börsens game changer" och "Läsarvecka: Brexit är den enda risken som räknas". Fram till kampanjerna i den brittiska folkomröstningen drog igång, såg det också ut att bli så. Sedan var det allt fler som trodde på att stannasidan skulle vinna och pundet hämtade sig.

En annan valuta som redan känt av stora inflöden är schwiezerfrancen. "Brexit fears seep beyond sterling". Annars är det främst obligationsmarknaden som fått bli det snabba stället att parkera pengar på, som framgår i "Stocks under pressure as bond yields rise". Det är också ämne i dagens 3 snabba.

Reklam: kom igång med ett smartare sparande - tillsammans

Min reflektion

Det här mönstret känns igen från förra årets Greklandskris. Marknaden hade svårt att se risken förrän den var alldeles inpå handlarna. Då slog den däremot igenom ordentligt. Om Storbritannien skulle rösta sig ur EU vore det en riktigt stor händelse. Den skulle lämna spår för mycket lång tid. Däremot är det inte helt uppenbart vad som skulle hända på kort sikt på börsen.

Ned 25 procent i Europa är en siffra som nämnts som börsreaktion på en Brexit. Det är svårt att bedöma om det blir riktigt så mycket men helt säkert är det snabbt till dörren som gäller i det scenariot. Lite längre fram är det inte lika tydligt. Politiska kriser har typiskt sätt ett lite udda förlopp på börsen. Först ser inte marknaden händelsen, sedan överreagerar den och därefter glömmer den allt för fort.

Ukrainakrisen är ett bra exempel. Den skakade till när den kom men sedan lugnade det sig snabbt. Däremot var det många som brände sig när de trodde investeringar i Ryssland blivit billiga, när de i själva verket snarare var fortsatt farliga. Här är ett bra exempel "Skagen Globals misstag" (Privata Affärer)

Nu är inte Brexit en fallande kniv ännu. Därför tänker jag för vår del ungefär som under Grexitoron. Om börsturbulensen håller i sig kommer jag börja minska vår kassa i ett bet på att det inte blir någon Brexit. Är den gissningen fel tar jag sedan veckan därefter höjd för att snabbt dra tillbaka en del pengar samt försöker placera om bort från oroshärden. En del kassa kommer jag nog behålla.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!




5 kommentarer:

  1. Man får väl se det som att inte sälja är ett "bet" på att Britterna stannar kvar i EU.
    Jag tror väl heller/hoppas att man blir kvar i EU och att volatiliteten kan utgöra bra köptillfällen.

    Men med den taktiken så kan man bli en riktigt torsk om har fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det nog. Jag tycker det är en poäng att påpeka att det faktiskt är en chansning att sitta still i båten om det nalkas en storm.

      Däremot är min bedömning att det ordnar sig och att det därför kan bli lite köplägen.

      Radera
  2. Bra val att hålla sig lugn med köpknappen nu tills efter omröstning.
    Kan mycket väl bli en körare neråt, vilket jag ser som ett väldigt bra köptillfälle. Fortsatt låga räntor talar för uppgång på börserna över lag.
    Men OM Brexit kan det bli turbulens lite längre tid, då hela EU bygget väntar på ett ev rivningsbeslut!?

    Tack för en läsvärd blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra sammanfattat. Tror som sagt att det kortsiktiga effekterna av ett Brexitbeslut efter en riktig smäll blir möjliga att hantera medan de långsiktiga är mer svårbedömda.

      Radera
    2. Bra sammanfattat. Tror som sagt att det kortsiktiga effekterna av ett Brexitbeslut efter en riktig smäll blir möjliga att hantera medan de långsiktiga är mer svårbedömda.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam