Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 6 juni 2016

Stål - nyemissioner istället för vinst

Vi lovar inga vinster men kräver mycket kapital. Välkommen till stålindustrin.


Hur mycket betalar du för negativt kassaflöde?

Nyss avslutade SSAB en framgångsrik nyemission. Kul tycker jag som följt bolaget flera år. I mina ögon gör företaget så gott det går i en svår marknad. Ett bra exempel var förvärvet av Rautarukki häromåret. Det framstår som industriellt klokt med möjlighet till betydande samordningsvinster, inte minst ger det en möjlighet att justera produktionen efter efterfrågan.



Reklam: Börja spara gratis genom att klicka

Vi har gjort några lyckade inhopp i aktien över åren. För den har haft en pålitlig förmåga att överreagera på flödet av negativa nyheter som har sköljt över stålindustrin de senaste åren. Dessutom har det funnits en kraft som i lugnare perioder dragit tillbaka kursen mot mer normaliserade nivåer. Dit har dock bolaget aldrig nått - det har jag skrivit om i en rad inlägg. Exempelvis "SSAB - konkurs eller köpläge?"

Källa: WSA
Nu värderas det egna kapitalet i SSAB till p/b 0,26 enligt Börsdata. Fortsatt massiv misstro från marknaden således. Samtidigt finns det en förhoppning, närmast en önskan hos många att utbud och efterfrågan ska återhämta sig.

Någon större skjuts av efterfrågan ska man inte räkna med. Ned i år och svagt uppåt nästa är enligt branschorganisationen WSA. Enligt samma organisation var produktionen ned en halv procent jämfört med förra året i april.

Källa: WSA
Det saknas dock inte produktionsresurser om förutsättningarna på marknaden skulle lätta. Kapacitetsutnyttjandet ligger stabilt runt 70 procent.


Andra löser det här


Det här leder till en situation där varken marknadsmekanismer eller politiska beslut slår igenom. I Kina har centralregeringen länge propagerat för lägre produktion men regionerna bryr sig inte. Varför skulle de göra det? Det saknas inte billiga lån från staten för att finansiera olönsamma stålverk. De är i sin tur ofta hjärtat i den lokala infrastrukturtunga industrin.
Handen på hjärtat ser det inte annorlunda ut i andra delar av världen. Tullar, billiga lån och väl lättvindiga nyemissioner är mer legio än undantag. Ett av många exempel är att det framstod som självklart att jätten Tata Steel skulle lämna Storbritannien men vips trollades det fram en finansieringslösning och nu finns den produktionsresursen kvar.

I längden fungerar förstås inte det här. Det går också att peka på att världen faktiskt fortfarande byggs ut om än i långsammare takt. Det kräver stål. Någonstans längre fram väntar säkert en bättre marknad men den som blickar fram just nu har svårt att ana gryningen vid horisonten.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam