Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 17 juni 2016

Läsarfrågor: Min gameplan för Brexitveckan

Vad gör du nu? Mycket läsarfrågor om Brexit både inför och efter. Här kommer en uppdatering.


Brexit är en verklig risk

Det är nog något fel på mig. För mig är börsen i sitt allra roligaste läge just nu. Jag förstår om inte alla ser det så men visst finns det en charm i det röriga och oförutsägbara.

För mig som dagligen plöjer en hel del ekonominyheter har det känts hur pulsen tickat uppåt. Lugnt fram till för någon vecka sedan. Den 29 maj var ingen risk alls inprisad, mätt som pundets utveckling mot övriga valutor. Det skrev jag om i "Noll Brexitrisk är inprisat på börsen".


Därefter har oron och spekulationerna eskalerat. Ett typiskt tecken är att vi åter ser "Helgfrossa på börsen". Ingen vill sitta på risk när marknaden är stängd. Nu är det bara att titta på opinonsundersökningarna - det här kan hända.

Flera har frågat hur jag agerar och tänker i den fasen. Det har jag faktiskt skrivit om tidigare bland annat i "Stormvarning utfärdad - så förbereder jag portföljen". För det som nu händer har varit vår utgångspunkt hela våren. Däremot har jag inte vågat spekulera i när oron skulle komma, så vi har suttit med en stor kassa ända sedan mitten av maj.

Nu har vi under veckan betat av den och min plan är att fortsätta så fram till omröstningen. Jag har inte riktigt bestämt om vi ska spara lite till efter omröstningen eller om jag istället är beredd att sälja av en del med förlust om det blir en Brexit - för att då få handlingsutrrymme i en svår börsfas (ungefär så agerade vi under Kinaoron).

Här är lite kring hur jag jag resonerar.

Reklam: kom igång med ett smartare sparande - tillsammans

Uppsidan

I juni är börsen (SIXRX) ned 7,1 procent, vilket därtill är ungefär nedgången för året. Det är rimligt att se det som en inprisad brexitrisk. Samtidigt är andra data stabila, exempelvis från USA och Kina. En förändring skrev jag om igår - "Feds new normal höjer aktiekurserna vid en Bremain". Lägre räntehöjningar än vad som var ursprungligen inprisat verkar ligga i korten i år. Det gynnar aktier. Summa sumarum skulle en stannaseger rimligt kunna ge en uppsida på börsen på 10-15 procent.

Lättnaden från Brexit skulle snart vara glömd, för den ger ingen extra injektion till ekonomin. Den är bara en risk som inte faller ut. Därför skulle uppgången antagligen testas av att FED som i så fall mycket väl kan höja räntan i juli och förstås när bolagsrapporterna rullar in i juli. Den grundläggande oron i ekonomin just nu är att vinsterna är för låga och effekterna av minusräntan slår för hårt mot vissa branscher (som bank och försäkring).

I den meningen påminner den om Grexit förra året. Det gav en uppstuds i juli, som snabbt var bortglömd. Jämför det med Kinaoron, TAPR-tantrum (när FED skulle sluta stödköpa obligationer 2013), oljeprisraset eller konjunkturoron i Europa i slutet av 2014. Alla de här händelserna ledde till effekter eller åtgärder som spelade ut på börsen över en lång tid. Mer pengar från centralbankerna, press på råvaruproducenter, valutajusteringar med mera.

Alla de här händelserna ändrade därför börsens kurs under en lång period. Det skulle inte ett stannabesked göra. Möjligen skulle det knuffa tillbaka världen på spåret mot en normalisering igen. I det scenariot fortsätter en viss global konjunkturuppgång och framför allt en återhämtning i tillväxtländerna.

Min bedömning: En bremain blir en skift uppåt för börsen men ger inget trendbrott.


Nedsidan

Ett riktmärke för nedsidan på kort sikt kom i ”Europe Stocks Could Plunge 24% in Brexit, Stess Study Shows” (Bloomberg), som jag citerade i Topp 5 på Nordnetbloggen i måndags. Magnituden på händelsen gör att det inte låter fel. Däremot lär det inte falla allt på en gång. Vid finanskrisen var raset 12 procent i september och 18 procent i oktober 2008. IT-bubblan var ännu mer utdragen och pågick egentligen ett helt år från september 2000 till september 2001.

En Brexit är, från marknadens perspektiv, en mer direkt händelse. Skulle den inträffa lär rörelserna bli riktigt häftiga. Jag är inte främmande för att en stor del av den förutspådda nedgången skulle komma på några dagar. Räkna av att det redan gått ned en del och 10-15 procent ned är en rimlig gissning. Ganska jämna odds mellan upp- och nedgång således, liksom det är i mellan sidorna i omröstningen.

En skillnad är att en Brexit leder till nya händelser och möjliga trender. För det första går det att utgå från att det kommer massiva åtgärder för att dämpa marknadsoron. Fortsatt låga räntor och mer stimulanser är att vänta. Därtill kommer mycket kapital flöda till länder som USA och Japan med effekten att deras räntor faller.

Sedan kommer en politisk process med förhandlingar och utspel. Min personliga gissning är att det skulle sluta i en ny folkomröstning om något nytt specialavtal - ungefär som Thatcher en gång i tiden drev igenom. Vart det tar vägen är helt omöjligt att överblicka. Jag delar inte inställningen att politik blåser förbi börsen och därför är något man ska strunta i.

Snarare är det så händelser som när Ryssland annekterade Krim la sig rätt fort men att effekterna av det beslutet lever vi fortfarande med och inte minst alla som investerat i Ryssland. Värt att notera från den händelsen är hur snabbt marknaden isolerar sig från risken - i princip som om det vore en smitta. En rimlig utgångspunkt är därför att alla berört av nedången får en tuffare

Min bedömning: En brexit skulle bli en häftig nedgång, kanske en uppstuds samt möjligen ett trendbrott nedåt för börsen. Det skulle snabbt leda till vinnare och förlorare när mindre berörda aktier och de som gynnas av stimulanser stiger medan andra tappar mark.


Handlingsalternativen

Jag tycker det finns tre huvudsakliga sätt att agera kring Brexit. Det första är att ligga still, det andra är att spekulera inför omrösntningen och det tredje är att göra det efteråt.


Foton: Pixabay

Bädda sängen om du ska ligga still

Bilden ovan skrev jag om tidigare i våras. Den som väljer att ligga still - exempelvis i en riktigt långsiktig portfölj och som vill säkra sin portfölj tycker jag kan göra två saker. Vikta över mot tryggare aktier långt ifrån de aktuella händelserna och öka kontantandelen jämfört med vad du normalt håller. Börsen har inte gått ned särskilt mycket ännu och det går inte att undvika en längre period med fallande kurser. Det är ungefär så här de stora förvaltarna agerat och de har ju riktigt långa tidsperspektiv.

Naturligtvis går det att att satsa på att ligga kvar med din portfölj oavsett hur den är viktad, för på riktigt lång sikt kan säkert det här vara en händelse som lägger sig. Var dock medveten om att det kan bli en rejäl smäll.

Placera i bolagen som inte är berörda

Den andra metoden, som jag tillämpar, är att flytta över kapital till aktier som faller men där bolagen sannolikt inte berörs i längden. Hit brukar småbolagen höra, som ofta blir indragna när riskpremien stiger men som i längden ofta  inte är lika berörda. Det här går också med fördel att kombinera med en hög kontantandel. Sedan går det att som jag gör spekulera i förväg eller att vänta in omröstningen och sedan agera (med risken att det blir stanna). Några bolag jag investerat i de senaste dagarna är Bahnhof och Besqab.

Några slutord

Sitt i båten ekar det ofta när småsparare ska få råd. Gärna det är min reflektion men bara om du har en defensiv portfölj som inte är alltför hårt exponerad mot Brexit. Brittiskt (förstås), bank och försäkring är några nischer där det skulle kunna bli tufft. Ett annat råd - ha en plan. För det finns nog en risk att det kan kännas lite panikartat. Sedan brukar det i slutändan gå bra, om inte annat är det trots allt bara pengar vi talar om. :)

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!


8 kommentarer:

  1. Jag är lika lugn som alltid. Förstår inte hur något så bra bolag som Bahnhof kan backa när det (troligtvist) inte påverkas alls.

    Men så är det när psykologin styr och inte bolagens värderingar i sig. Bara att tacka alla års universitetsstudier i psykologi och konstatera att massan inte alls agerar som de vill lära ut på våra universitet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns ju överdrivet. Det är dock inte bara psykologi. Andra faktorer är likviditet och riskpremien på hela marknaden (den kan ju i och för sig ses som psykologi).

      Risken är vid en brexit skulle väl vara om det tar lång tid för förtroendet för aktier kommer tillbaka. Fast det sagt, jag håller med dig!

      Radera
  2. Kan det inte vara så att marknaden redan tagit höjd för en Brexit? De åren jag läst ekonomibloggar har jag lagt märke till att många för att inte säga nästan alla bekänner sig till något som kallas värdeinvesterade.

    Man hänvisar ofta och gärna till Buffett. Denne man meddelar lärjungarna att om man inte tål en nedgång på 50% skall man inte ha tillgångar i aktier. Det brukar meddelas att man är girig när andra är rädda. Det hänvisas till små gnagare som springer i kapp mot havet där man drunknar. Så beter sig massan.

    Om det inte är nu man skall köpa aktier så vet jag faktiskt inte när det skall ske. Maersk kan handlas för 7765 kr. Skanska för 170kr. Vi kommer att ha ett behov av sjötransporter, och byggande även efter en Brexit. Processen att lämna kan ta åratal i anspråk. Pundet försvagas kanske till att börja med och gynnar brittisk exportindustri. Kvarvarande EU kanske börjar ta tag i problemen som råder. I åratal har det pågått en stollig flyttcirkus av EU parlamentet mellan två städer, och detta till miljardkostnader. Jag tror alltså inte att Brexit är någon katastrof. Jag tror dagens marknad ger ett utmärkt tillfälle att köpa aktier.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer många bud med det där om vad som är inprisat och inte. Håller med om att Maersk och Skanska känns intressanta. Särskilt fraktpriserna känns extremt pressade. Kan det verkligen fortsätta ännu längre?

      Sedan är du vass och som vanligt rolig i formuleringen om värdeinvesterare. Log när jag läste. Nu är jag inte själv värdeinvesterare men jag håller med dig. Det är väl de här lägena den här gruppen letar efter? Möjligen är kanske nedgången (bortsett från dina exempel och en del andra) lite för liten ännu?

      Men jag är som du köpare just nu.

      Radera
  3. Ingen fara alls, vid lämna så uppstår fina investeringsmöjligheter och vid remain så går raketerna uuuuuupp...
    Så, mycket att se fram emot alltså!
    Good show is to come...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam