Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 12 oktober 2016

Kollapsen i Ericsson - min bild


Det är svårt att se att Ericssons problem är tillfälliga eller ens makrorelaterade. Det verkar vara strukturella och bolagets egna.

Källa: TradingEconomics

Nej, det var ingen tillfällighet 

Idag följde Ericsson upp ett svagt andra kvartal med tung vinstvarning inför rapporten av det tredje. Det ligger i bolagets helt rimliga kommunikation och kanske i medielogiken att framställa det som en blixt från klar himmel. Nedgången i aktien på över 20 procent visar att det åtminstone för markanden även var det.

Samtidigt fanns oron där. Min rubrik på förra rapporten var "Kort om rapporterna: Ericsson sämre än det dåliga första intrycket". Det här var avslutningen i den analysen
Rapporten hade för många framåtblickande osäkerheter för att mjuklanda. Därför kliver jag hellre av, tittar, lyssnar och fattar ett nytt beslut om vad vi ska göra. - även om det skulle kosta några kronor på kursen.
Därmed inte sagt att jag på något sätt anade detta utan bara att risken var känd. Nu föll den ut och det med besked.

Ericssons förklaring

Källa: Ericsson

Den som följde den korta telefonkonferensen från Ericsson fick med sig en mycket dyster känsla. Det är förstås bara en känsla men ledningen verkade nästan uppgiven. Följande är bolagets bild av händelserna.

Det är ett svårt makroekonomiskt läge i de råvaruexporterande länderna Brasilien, Ryssland samt i Mellanöstern. Därtill är det i många länder svårt att finansiera telekomutbyggnad i en dyr dollar. Slutligen, utan någon vidare förklaring, går försäljningen av kapacitetsutbyggnad i Europa dåligt.

Många frågor på konferensen cirklade kring försäljningsmix, ytterligare sparprogram och utsikterna framöver. Svaren var att, ja, mixen har försämrats när tjänster står för en större del. Några ytterligare besparingar är inte på gång men det går att dra ned på kostnaden för sålda varor genom att anpassa kapacitet och särskilt säljorganisationen.

Utsikterna framåt? Vem vet, var bolagets svar. Mycket förhoppningar knyts till övergången till 5G men det handlar egentligen mindre om de marknader som nu diskuteras och leder dessutom till alltmer försiktiga investeringar  i befintliga nät, så det är lika mycket ett problem för bolaget just nu. Det finns, enligt bolaget fortfarande bra med kontanter i verksamheten men något begripligt svar om utrymmet för utdelningar framöver gavs inte.

Inte så muntert således. Det blir inte bättre av att titta lite närmare på bolagets förklaringar.

Är det rätt analys Ericsson ger?

Kolla på några slumpvisa makrodata ovan. Ser det ut som att särskilt mycket hänt i Brasilien, Ryssland eller mellanöstern det senaste kvartalet? Visst går det att peka på att det är botten i deras konjunkturer vi ser och att investeringarna nu når sina lägsta nivåer.

Samtidigt, går det verkligen att ange försämrade makroutsikter när dollarn under kvartalet försvagades mot tillväxtvalutorna, oljepriset steg och ländernas egna makrobedömningar hade pilar som pekade i rätt riktning? Det låter onekligen som att någon annan förklaring åtminstone är en del av sanningen. Antingen mycket dåliga omvärldsanalyser av Ericsson och en direkt felaktig guidning senast eller också, förstås värre, att bolaget tappar marknadsandelar.

Det här, liksom priskrig, förnekade Ericsson vid dagens telefonkonferens. Det är enbart en krympande volym på marknaderna som förklarar nedgången enligt bolaget.

Idag backade Nokias aktie 5 procent. En ganska beskedlig tillbakagång om Ericssons problem bara berott på svag konjunktur och en svår makroekonomi som bolaget hävdar. Finns det någon annan förklarin? En snabb googlesökning på huvudkonkurrenten, särskilt på de marknader Ericsson lyfter fram, Huawei gav de här två aktuella rubrikerna. "Huawei pulls ahead of Ericsson, Nokia in overall RAN market share, Dell’Oro Group reports" (Fierce Wireless) och "Huawei Conquers the World, Except the U.S." (Bloomberg). Från den är den här grafen tagen


Källa: Bloomberg

Min reflektion

Det här visar hur farligt det är att spekulera i vändningar i aktier där det är bolaget som har problem. Du vet aldrig vad som kommer fram härnäst. Nu är förtroendet för Ericsson mycket lågt från marknaden.


Samtidigt påstår ju Ericsson att det var hela marknaden som backade. Om det är sant och om konjunkturen på tillväxtmarknader faktiskt börjar investera igen, då finns utrymmet för den där vändningen. För min del tvivlar jag. Det ser snarare ut som tappade marknadsandelar kombinerat med att telekombolagen drar ned sina investeringar inför ett teknikskifte.

För vår del är det här alldeles för hög risk för att vara intressant. Signaler om att marknadsandelen håller utan att priserna pressas, det är vad som skulle krävas för att jag skulle bli intresserad. Fast det skulle ändå vara en svår tajmingfråga att försöka förstå när det här bottnar.

Gillade du det här inlägget? Inget sätt är bättre att visa det på och göra bloggandet riktigt kul än om du vill stötta min insamling till SOS Barnbyar.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här
eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser


Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!


Bidra till en bättre värld och en glad bloggare


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här


















8 kommentarer:

  1. Skrev en Tweet i måndags på twitter: Den som äger Ericsson borde sälja innan Q3. Min åsikt... Tyvärr för Sverige fick jag rätt, känner ingen glädje. Enbart tacksam att jag inte äger några aktier i företaget. Nu fattas bara lite mer bonusar till väl utvalda och sedan kan butiken säljas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det talas ju om försäljning men jag undrar om det inte skulle kräva ett väsentligt sämre läge. Kolla hur uthålliga ägarna varit i t.ex. SSAB.

      Radera
  2. Alcatel är väl Nokia numera ? Borde inte deras staplar räknas ihop?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, de verkar dessutom ha fått ordning på affärerna.

      Radera
  3. Bara att tanka i ERIC B och invänta en kraftig rekyl...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas det går bra för ett av Sveriges i grunden finaste bolag.

      Radera
  4. Tack för en mycket intressant analys!

    Jag undviker frestelsen att köpa. Alltför stor osäkerhet på lång sikt i hur företaget ska fortsätta leverera vinst och klara konkurrens på förväntade nivåer. Fallhöjden är stor när det börjar gå emot rejält.

    I Telia resonerade jag tvärtom och köpte på nedgång men där rörde det sig om engångskostnader samtidigt som en stabil och fungerande kärnverksamhet finns i grunden. Då var det frestande att köpa för att sno åt sig fyra procents utdelning på kort sikt. I Ericsson är osäkerheten för hög så jag avstår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket kokat nog ned till frågan om det som ledningen säger är en konjunktur dipp som slagit lika mot alls i branschen. I så fall spännande läge. Annars... kan det bli riktigt otäckt.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam