Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 28 oktober 2016

Cellavisions rapport q3: Problemfritt men även utan nya nyheter

Det rullar på bra för Cellavision. Kanske kommer en dipp i aktien, särskilt om börsen skakar till. Just nu finns det dock inte så mycket uppsida att hämta.


Lite om rapporten

Källa: Cellavision
Det gick bra i USA men dåligt i Europa och Asien är numera etablerat. Däremot har, vårt innehav, Cellavision inte lyckats få till någon nyförsäljning till veterinärmarknaden. Det sistnämnda förklarar att bolaget backade jämfört med förra året.

Det alltid start valutahedgade bolaget hade därtill en ganska marginell effekt av den starka dollarn. Den ger mer på sikt om den håller i sig. Fast med ett Kina på frammarsch minskar faktiskt valutaexponeringen. För en tredelad försäljning i dollar, euro och reminbin täcker det mesta på klotet.

I övrigt då? Bra att ännu en distributör lagts till det tidigare och att den förändrade försäljningsorganisationen verkar fungera bra. Däremot är det påtagligt tomt på nyheter både om lanseringen mot mindre labb och nyförsäljning till veterinärer.


Tankar om aktien

Källa: Cellavision

Hur mycket är Cellavision värt? Det är en svår fråga och en där skickliga analytiker tycker olika. Aktiespararna satte värdet till 30 kronor i en uppmärksammad rekommendation i våras. Sedan dess har aktien istället dubblats till att pendla runt 90 kronor.

Vinsten per aktie de senaste fyra kvartalen är 2,40. Försäljningstillväxten de senaste tio åren ligger på 13 procent. Den siffran borde kunna krypa upp en bit till för överskådlig tid framåt. För det talar en penetatration bland stora labb på 14 procent, att det i den gruppen finns en ökande andel som gör ersättningsköp. De oprövade affärsmöjligheter bland de mindre och ännu bara enstaka bland verterinärlabben talar också för att det tar finns mer att göra.

Kostnadsstrukturen är ganska okomplicerad. Produktutveckling tar en del och försäljning en hel del. I och med att det inte finns några riktiga konkurrenter och produkten är bevisad rullar marginalförbättringarna på vart efter försäljningen stiger.

Det går och är i och för sig intressanta att dividera kring vad som är rätt tillväxtantaganden. Runt 15 procent, som är bolagets mål känns helt rimligt. Lite lägre för försäljningen men lite högre för vinsten. I och med att affärsmodellen är bevisad och konkurrens saknas så framstår inte p/e-tal runt 30 som orimligt.

Det är åtminstone dags att lägga undan Aktiespararnas analys. P/E-tal på 12-13 för ett tillväxtbolag är alldeles för lågt. Nu missbedömde Aktiespararna, i en i övrigt läsvärd analys, årets resultat. De hade alldeles för defensiva förväntningar när veterinärordern föll bort.

Jag har gissat på en försäljning runt 250 miljoner i år exklusive nya segmenet och ytterligare 15 till exempelvis veterinärerna. Det känns fortfarande som rätt härad. Däremot fick jag justera ned mina, för höga vinstförväntningar till runt 2,50 per aktie i år. Det känns också fortfarande rimligt.

Visst är p/e 30 för året som gått en hög värdering men jag är inte helt främmande för att anpassa mig något till lågränteekonomin. Cellavision ser också fortsatt starkt ut. Håller tillväxttakten i sig, vilket känns helt rimligt skulle 2017 kunna bjuda på en vinst runt 3 kronor.

För min del kan jag nog uppfatta aktiens värde på känd information och i den nuvarande lågräntebörsen till runt 85-90 kronor. Ganska rätt just nu således.


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser 

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam