Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 24 april 2017

Rapporterna: Investor - dyra innehav

Fint bolag men med rejält uppressade kurser på flera av innehaven. Det är min reflektion efter att kollat igenom vad Investor egentligen äger.


Källa Investor
Reklam: Det går alltid att följa vår familjeportfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 
Under april har Nordnet ett erbjudande där du får 200 kronor för att komma igång med sparandet. Mer om det hittar du här.


En vettig Sverigefond


Jag har mest på skoj satt ihop en som jag tycker billig, från mitt perspektiv passiv men framför allt - hoppas jag - lite rolig modellportfölj för fonder. Min tanke är att många av er som vill prata fonder med mig tycker det är för tråkigt med en global indexfond men vill ändå att det ska vara ett bra och billigt sparande.

Därför har jag satt ihop vad jag tror kommer bli en trygg variant på en allvädersportfölj med en övervikt mot aktier. Portföljen finns på Shareville för den som är intresserad och i det här inlägget på Sparskolan har jag skrivit om den. Målet är alltså en lika bra men något roligare passiv förvaltning än en indexfond.

I den portföljen passar Investor utmärkt. De senaste tjugo åren har det egna kapitalet vuxit med 9,3 procent per år mot börsen som inklusive utdelningar (SIXRX) gått upp 9,7 procent. Notera dock att med det tidsperspektivet kommer Ericssons krasch med i jämförelsen. De senaste tio åren har substansvärdet stigit 9,2 procent mot börsens 7,5 procent per år.

Gott så. Aktiens utveckling har därtill gynnats dels av att Investors substansrabatt minskat, dels att Investor är lågt belånat. Det ger en liten hävstång. Framåt och på lång sikt ser det väl rimligt ut att Investor. justerat för hävstången, fortsätter prestera ungefär som index. Fast med sin egen vinkling, vilket kan vara lite kul.

Ett intressant aktivt val

Källa: Investor
Den som därtill är aktiv, vilket vi är i vår familjeportfölj, kan alltid ta ställning till hur utsikterna för Investor ser ut. För de har en utmärkt redovisning av sina innehav. De noterade innehaven förstås men numera även de onoterade.

Det här passar mig utmärkt och vi använder Investor som bas i vår riskspridning. Jag får in en bredd i portföljen som får samtidigt innehav som är någorlunda lätta att överblicka. Dessutom går det att bilda sig en egen uppfattning om vad Investor kan vara värt - något som ofta är svårt i rena fonder. Förvaltningen i Investor är inte heller särskilt dyr.

Många fördelar således men däremot ingen genväg till bättre avkastning än index. Aktiv betyder aktiv även här. Investor kan vara ett bra, dåligt eller mittemellan köp för den aktive investeraren - precis som alla andra aktier. Det känns nästan fånigt att skriva denna självklarhet men det låter inte alltid så när de stora investmentbolagen diskuteras.

Specialerbjudande under april - mer info? Klicka här

Börjar se väl dyrt ut

Källa: Börsdata
Ovan är Investors noterade innehav exklusive Nasdaq. De senaste året har gått bra och förhoppningsvis kan några av bolagen fångas av samma positiva strömmar som andra redan sugits med i under den pågående rapportfloden.

Det är dock svårt att blunda för att det börjar se dyrt ut i många fall. Är i och för sig välskötta Atlas Copco verkligen ett bolag som hör hemma med p/e-tal över 30? Det är åtminstone en bra bit över 5-årssnittet.

Jag kollade även på vilket samlat p/s-tal bolagen har, viktat för hur tunga de är i Investors portfölj. Nu ligger det p/s-talet på 3. Snittet för fem år är 2,5 och för 10 år 2. Värderingarna har vandrat en bra bit norrut och med dem kommer risken för en fallhöjd vid en nedgång.

Fyra femtedelar av Investor portföljen här och faktiskt utgör Atlas Copco med 19 procent, ABB med 14 procent och SEB med 13 procent tillsammans knappt halva portföljen eller mer exakt 46 procent. Rör det sig i de innehaven lär det märkas på kursen i Investor.

Källa: Investor
Bland de onoterade bolagen utgör Mölnlycke den överlägset största delen - både mätt i storlek med sina 6 procent av portföljen och i den skillnad som finns mellan bokfört värde och det marknadsvärde Investor bedömer att bolaget har.

Mölnlycke värderas ungefär som Atlas Copco eller SAAB baserat på EV/EBITDA. Det är rätt häftiga nivåer, vilket kanske lättare framgår för den som tittar på p/e-talen för de bolagen.

Så helt klart är Investors portfölj inget kap längre. Fast justeras substansvärdet på Investor med de nya värderingarna av de onoterade innehaven så landar värdet per aktie på 487 kronor. Ställ det mot att kursen handlas runt 400 kronor. Då får du en rabatt, givet marknadsvärderingarna, på 18 procent.

Min reflektion

Det är lite gungorna och karusellen över Investor för närvarande. Å ena sidan rejält högt värderade innehav. Värre än börsen i allmänhet skulle jag spontant säga. Å andra sidan en viss rabatt om du köper dem via Investor samt förstås en stabil historik av en klok förvaltning.

Vad landar jag i för vår del? Jag kan tänka mig att Investor har en liten bit kvar innan toppen. Ungefär som hela börsen men det börjar finnas anledning att vara lite försiktig med småspararfavoriten. Åtminstone för den som inte vill ha den som ett evigt alternativ till en indexfond.


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad! 





Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam