Reklam: Det går alltid att följa vår familjeportfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville
Därför ger franska valet en börsbump
Valdeltagandet är smarta siffran i Frankrike. LePen kan klara 95% av sina. Då behöver Macron upp emot 70%.https://t.co/93pJz09WZb via @FT— Gottodix (@Gottodix) 2 april 2017
Veckans krönika till Nordnet fick rubriken "Mjuka data slår hårda på börsen". Det utifrån ett globalt fenomen så här långt i år. Överallt sticker positiva förväntningar före faktiska data just nu. Jag tänkte reflektera helt kort kring det men först en annan insikt från helgens läsning. Det franska valet blir jämnt - trots allt.
Jag läste en bra artikel i Finacial Times om opionsläget i Frankrike. Om LePen får sina väljare att rösta - vilket är troligt - då måste utmanaren mobilisera hela det politiska fältet för att vinna.
Får LePen 95 procent av de sina att rösta så måste Macron eller Fillion få 70 procent av övriga att lägga sin röst i valurnorna. Det är inte sä lätt. Hillary Clinton misslyckades och det går att peka på samma effekt vid Brexit.
Det är svårt att samla en allians av ovilliga. Jag tror många vänsterpartister skulle tveka inför att rösta fram en moderatledare för att hindra Sverigedemokraterna. Bland moderaterna visar ju redan opinionen att många väljer SD framför socialdemokraterna.
Källa: TradingEconomics |
Spelar valresultatet någon roll då? Ja, det är rimligt att anta. Brexit har sänkt pundet en bra bit, vilket gjort britterna rejält fattigare men har utöver det än så länge inte påverkat exempelvis börsen nämnvärt. Donald Trump eldade på en redan het börs i USA, som dragit med sig
Marine LePen är annorlunda. Det kan vara så att hon, likt Trump, kör fast i administrationen. Den första reaktionen lär dock vara stor och effekterna på sikt potentiellt mycket stora. Starkt negativa skulle jag säga.
För att slippa den politiska diskussionen på den här bloggen som är tänkt att handla om ekonomi och investeringar kanske ett mer nedtonad reflektion är att det under alla omständigheter skulle ge en rejäl skakning på olika marknader. Trots allt skulle en överraskning i franska valet innebära en stor osäkerhet kring hela EU:s framtid. Något det går att tycka olika om men helt säkert skulle det märkas på börsen.
En titt på franska och tyska räntor visar att för närvarande är det på sin höjd försiktigt inprisat att det kommer en överraskning i valet. Det är verkligen något att hålla ett öga på.
Förhoppningsgapet
Höga nivåer på industri-PMI brukar ge stöd till vinstrevideringar, men sammanfalla med större börstoppar. 2004 var dock ett undantag. pic.twitter.com/6WLBfPxmRg— Erik Hansén (@ErikHansen_IG) 3 april 2017
Jag tar några exempel i krönikan, som det lite roliga att amerikanska vinster reviderats ned för första kvartalet men börsen handlas upp.
Till och med när förväntan för den närmaste framtiden svajar, så stiger börsen. Det är en signal om ett riktigt stark framtidstro.
Inköpschefernas optimism går inte att utläsa ur deras orderböcker, till exempel. Jag är i grunden optimist kring konjunkturen och börsen just nu. Det hindrar dock inte att det är värt att vrida och vända på argumenten.
Källa: TradingEconomics |
Källa: TradingEconomics |
Källa: TradingEconomics |
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.
- På Sparskolan är senaste inlägget "Portföljen satsar på fortsatt börsuppgång"
- Senaste krönikan till Nordnet var "Mjuka slår hårda på börsen"
- I nya numret Värdepappret skriver jag, i mitt inlägg som är gratis att läsa, om "Fastighetsbolagen - vinnarna i andra chansen"
- Senaste inlägget på YouTube var "3 snabba om caset i fastigheter"
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.