Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 14 oktober 2016

Rapporterna: positiva signaler från amerikanska banker

Tre stora banker rapporterade resultat. Mycket såg likadant ut och det var mer positivt än negativt, särskilt för den som tittar på vad siffrorna säger om hela ekonomin.


Bankerna sätter trenden

Vi hade tre amerikanska banker i elden idag. JP Morgan och Wells Fargo som vi har i portföljen. Citigroup chansade på i Investerar-SM, där jag tävlar i välgörenhetsgruppen.

En utvikning om det sistnämnda. Jag ser till min glädje att fler bidrar till min egen insamling till SOS Barnbyar. Det är verkligen uppskattat! Som sagt - om ni gillar bloggen eller vloggen och vill visa det. Ge ett bidrag där. Det gör skillnad på många sätt.



JP Morgan levererade 


Det stora problemet i banksektorn runtom i världen är att avkastningen på eget kapital inte når upp till kapitalkostnaden. Det skulle om det bestod i praktiken innebära att det, givet verksamhetens risk, inte är lönsamt att investera i banker. 

JP Morgan rapporterade en avkastning på eget kapital på 10 procent. Det är, enligt Wall Street Journal, bara i nivå med kapitalkostnaden och mycket riktigt handlas banken till relativt låga 1,1 gånger eget kapital. Vinsten per aktie backade tio cent till 1,58 dollar jämfört med året innan men slog med råge marknadens förväntan som låg på 1,39 dollar.

Min bild var att det mesta pekar i rätt riktning med exempelvis ökande utlåning. Det som verkligen stack ut var dock att klassisk investmentbanking tog fart. En intressant iakttagelse, som även syntes i de andra bankrapporterna, var att delen som kallas fixed income (obligationshandel o.d.) går allt bättre

Avsättningarna för kreditförluster ökade visserligen men frågan är om inte förutsättningar finns för dem att snart gå samma väg som kostnaderna för rättstvister. Med en stabil kapitaltäckning ser det faktiskt ut som om banken är på väg upp ur för låg lönsamhet.

Jag var för min del klart nöjd med rapporten, både utifrån vårt innehav och som en konjunktursignal.


Wells Fargo handlar bara om skandalen

Vinsten per aktie i Warren Buffets bank Wells Fargo landade nära förväntningarna på 1,03 dollar. Det var två cent över estimaten men 2 cent under föregående år. I övrigt fanns det likheter med JP Morgans rapport. Särskilt långivningen går riktigt bra. Inte minst den för Wells Fargo viktiga företagsutlåningen rullar på bra. Det är i den större bilden en stark blipp att företagens framtidstro är starkare än trycket på stigande räntor. En signal som även är positiv för börsen.

Fast det är inte längre gamla siffror det handlar om utan Wells Fargo är inne i fullskalig krishantering. "Wells Fargo Profit Slips as Bank Battles to Restore Reputation - The San Francisco bank has faced scrutiny for opening as many as 2 million accounts with fictitious or unauthorized information" var rubriken i Wall Street Journal.

Det här har varit den lönsamma banken och avkastningen på eget kapital på 12 procent skäms inte för sig. Det är dock betydligt lägre än de 15 procent som banken låg på för några år sedan. Än värre ser det ut med bankens värdering som fallit från ett p/b-tal på 1,8 till 1,3. 

Allt handlar förstås om skandalen banken ställt till med genom att fiffla med försäljningen till kunder, bland annat genom att utan beställning lägga upp kreditkort. Det är svårt att se var den frågan tar vägen. I det här kvartalet syns de inte i resultatet. 

För vår del är riskerna i ett bolag som avslöjats med fusk alldeles för höga. Jag har letat efter rätt tillfälle att stiga av aktien och det fick bli idag.


Citigroup var likadan

Det var samma visa för den tredje storbanken. "Citigroup’s Revenue and Profit Fall, But Still Top Expectations - Trading and investment banking revenue experience healthy increases" (WSJ). Här var vinsten per aktie på 1,24 dollar elva cent lägre än förra året men åtta cent över förväntningarna. Aktiehandeln backade jämfört med året innan medan obligationshandel tog ett skutt upp.

Det här är den svagaste av de tre bankerna som rapporterade idag. Avkastningen på eget kapital ligger bara på 7 procent i Citigroup. Mycket riktigt värderas banken bara till 0,7 gånger eget kapital. Även om det var en ok rapport var det inget som tyder på att den turordningen kastas om i närtid.

Det här är inte ett bolag jag tittar närmare på utan det fick vara en kortare spekulation i investerar-SM.

En annan banknyhet


Slutligen var det här en intressant nyhet. Det går alltid att spekulera i vad politiker gör när de ställs mot väggen. Klart är dock att tyskarna är så tydliga som det går att vara med att staten kommer inte delta i en nyemission av Deutsche Bank. Skälet låter onekligen övertygande - landet skulle ha mycket att förlora på om prejudikaten för statsstöd ändrades i Europa.

Samtidigt är Deutsche Bank med sin stora derivatportfölj en av de verkliga jättarna när det kommer till systemrisk. Jag ser två rimliga slutsatser i det här. Det ena är att Angela Merkel nu närmast knyter sin egen framtid till att inte rakt av lösa ut banken, vilket över 70 procent av tyskarna är emot. Den andra är att eftersom banken har såpass stor risk talar, i min ögon, allt mer för att om banken stöter på förnyade problem så väntar en styckning och försäljning. Det skulle göra det enklare för staten att ingripa.

Min samlade reflektion

På det hela taget tyckte jag det här var en rapportdag att glädjas åt. Det är fundamenta i bankrapporterna som pekar i rätt riktning. Det som tynger är gamla problem och i Wells Fargos fall nya försyndelser. En stigande utlåning till företagen och banker som har en tillräckligt hög ränta för att få ihop affärerna. Det ser lovande ut.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här
eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser 

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!


Bidra till en bättre värld och en glad bloggare

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam