Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 26 maj 2015

Veckoresultatet: dollarn driver på igen

Både portföljen och index var upp över 2 procent förra veckan. Fast det krävs något extra för att den defensiva portföljen ska hänga med. Nu är frågan om jag ska ligga kvar med stora marginaler eller växla tempo.


En tiondel över index är väl inget resultat att jubla över. Fast, för all del, när det går bra för båda finns det förstås inget att klaga på.

Makro i veckan

Marknaden styrs just nu av en rekyl västerut. USA ser, trots allt, starkare ut än Europa. Särskilt efter nya utspel om Greklands lån. Därmed växer räntegapet mellan kontinenterna igen. Samtidigt har Kina gått in och knutit upp sig för stora infrastrukturinvesteringar. Det lugnar oron för en att bubbla spricker (lite paradoxalt eftersom det egentligen är att blåsa in mer luft i ballongen. För börsen har främst återigen dyrare dollarn styrt utvecklingen. En annan trend är att oljepriset också verkar vara under press nedåt igen. 

I vår portfölj går syntes makron i att de blankade räntepappren (Barclays) steg i värde. Medan Lundin och kortsiktigt räntekänsliga Markel sjönk. De positiva konjunktursignalerna var nog det som drev Investor och Ratos men just där vet jag inte om jag ser uppgångarna som särskilt stabila.

Några nedslag bland övriga aktier

Tittar man på innehaven var dock trenden fortsatt stark. Vitrolife verkade kliva ur den aningen avvaktande reaktionen på rapporten. Jag tycker aktien med nu känd information kan vara värd runt 180 kronor. Vi ligger kanske lite tungt inom hälsa - inte minst om man betänker det jag skrev i inlägget "Tävlingen: biotech på väg över kanten" (länk). Så möjligen att jag minskar i aktien om jag får över 170 kronor. Deere gick också bra, efter att bolaget minskat sin vinst mindre än väntat. Efter att jag skrev inlägget "Ok resultat i svag marknad för Deere" (länk) har jag blivit alltmer osäker om vad jag tycker. Inte minst väckte den här artikeln funderingar "Deere & Company: A Buy, Hold, Or Sell At $93?" (länk). Samtidigt framstår det ibland som att bolaget varit en dålig investering. Det stämmer inte riktigt - vi ligger just nu på en avkastning på runt 35 procent på knappt ett år. Bland övriga bolag märks GE. Förvärvet av Alstom verkar inte passera kommissionen oförändrat (om det överhuvudtaget tar sig igenom). Trots det klarar sig aktien bra, för mig visar det att mer oro en möjlighet redan finns i priset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam