Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 7 maj 2015

Klurigt läge i många innehav

Turbulens i anslutning till en rapportperiod är svårbemästrat. Köpa, sälja eller behåll plötsligt fingrar man på alla knapparna.

Plötsligt ska man reda i vad som är marknaden och vad som är bolaget samt vad som verkar rätt och fel. Och alltihop ska landa i något slags beslut som man dessutom känner sig stressad att fatta.

Två bra exempel ur vår portfölj är Cellavision och Vitrolife. Båda rapporterna pekade på två bolag som mår i grunden väldigt bra. Det fanns en del besvikelser och en annan fråga som man behöver borra mer i.

För Cellavision var det försäljningen i Usa, marginalerna och möjligen den något svagt förklarade omorganisationen  (en gnutta oro kan finnas för interna problem vid vd-bytet). Allt sammantaget var det ändå ganska lätt att placera aktien i spannet 50-55 kronor. Kändes det åtminstone som.

För Vitrolife är det som oroar framför allt den låga organiska tillväxten i odlingsmedierna (vilket ju nästan dubblerar som en ordvits). Även arbetet med att få igång Fertilitech är något man bör ha ögonen på. Även detta dock en på det hela taget ganska enkel rapport. En justering av värdet till runt 180 kronor kändes rimligt.

Nu rör sig aktierna till lite andra nivåer, så hur ska vi agera då? Just nu är "vet inte" svaret. För å ena sidan är jag trygg med bolagen och ser på ett sätt ett köpläge. Å andra sidan kan det både finnas inslag av hemmablindhet när den egna aktien tappar och vara så att marknaden faktiskt tänker sig en allmän korrektion av exempelvis bio- och medtech. Det finns inget självklart med nuvarande låga riskpremier och höga multiplar på branschen.

Vi ligger med knappt 20 procent av portföljen i de här båda bolagen, så det kan lätt glida iväg och bli för tunga i portföljen. Särskilt som liknande frågor finns i många andra innehav.

Knepigt läge helt enkelt, hur tänker ni andra kring nedgången just nu. Köp, sälj eller behåll?

2 kommentarer:

  1. Är du komfortabel med den värdering du gjort när du kom fram till värdet 50-55 respektive 180 kr så tycker jag att det är rätt klart att du borde vara intresserad av att köpa mer efter en sådan här kraftig och plötslig nedgång. Självklart kan det bli billigare men tänker man alltid på det viset så missar man köplägena vid tillfälliga dippar. Om du däremot börjar tveka på att den ursprungliga värderingen till följd av vad som visats i Q1 eller av någon annan anledning fortfarande är rättvisande/realistisk så tycker jag du ska avvakta. Själv ökade jag i NP3 på dippen idag. Fanns många fina köplägen intradag innan det vände, jag hoppas att kurserna håller sig här eller sjunker ytterligare framöver så jag kan fylla på mer i mina favoriter och kanske addera något bolag.

    SvaraRadera
  2. Bra reflektioner. Det bottnar ju rätt bra i "Värde är det man får, pris är det man betalar". Jag är rimligt trygg med värderingarna (lika mycket eller lite som med allt annat man satsar på). Saken är att vi redan ligger på 17,5 procent i bolagen. Dels tycker jag det är i överkant för två, trots allt mindre bolag inom samma bransch, dels finns det ett inslag att "försäkring mot min egen dumhet". Det är så lätt att bli envis när något inte går som man vill.

    Men... det kan nog bli en ökning i något läge.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam