Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 24 maj 2015

Tävlingen: är biotech på väg över kanten?

Hälsosektorn står för för sju av tjugofem bidrag i vår tävling (länk). Rockräven som dubblat sin portfölj i år ligger extra tungt i sektorn. Men nu nalkas tuffare tider.

CRASH på radarn?

"Ny börskrasch närmar sig: Faktorerna som kan få allt att falla" (länk) skriver Veckans Affärer i en artikel som i sin tur citerar en rapport från Merrill Lynch. Banken har pekat ut fem faktorer för ett börsfall som tillsammans bildar akronymen CRASH.

Riskerna känns igen för den som läst inläggen på den här bloggen. Svagare konsumtion är C. Stigande långa räntorna är R. A är en bubbla i Asien (läs Kina). Spekulation i avkastning, istället för att hålla kontanter är S. Slutligen står H för jakt på high yields. 

Det är den sista faktorn jag tänkte lägga några rader på. Jakten på avkastning och en stigande tolerans för risk och höga multiplar.

Fel pengar har tvingats in i hög risk

En lite galen diskussion de senaste åren är vad som är den bästa åtgärden när räntorna är låga. Är det att låna mycket för att få upp avkastningen eller är det att köpa mer riskfyllda tillgångar. Det som är lite skrämmande är att de som ställer frågan inte är unga hungriga klippate utan pensionsförvaltare, som har svårt att klara sina utfästelser i dagens ränteläge. 

Resultatet framgår i grafen nedan.

Källa: Fidelity (länk)

Redan i juli förra året varnade Janet Yellen för ansträngda värderingar inom biotech (länk). Sedan dess har sektorn, mätt i dollar, stigit drygt 50 procent till på en i övrigt stillastående amerikansk börs. Estimaten för årets p/e-tal ligger på dryga 50. Frågan är om bäst-före-datum för sektorn närmar sig.

Ökad volatilitet kan vara ett tecken

En som surfat på den här uppgången är branschproffset SmartMoney Trader (länk) på Shareville. Han är intervjuad på Nordnetbloggen i inlägget "Så byggde “SmartMoneyTrader” portföljen som stigit 530% (länk). En notering i kanten är att valet av bransch och case, om valutaeffekter är inkluderade, alltså förklarar runt 300 av de 500 procenten hans portfölj har rusat på fem år. Resten är hävstång och förmåga att välja rätt aktier. Det har fortsatt bra för honom men variationen har under våren varit minst sagt tilltagande. Även det mönstret syns rätt tydligt på hela indexet.

Källa: Fidelity (länk)

Överviktade mot farlig sektor?

I vår egen portfölj har vi ju Vitrolife och Cellavision med runt 17 procent, så vi är också överviktade mot hälsa.

Av tävlingsaktierna är det två som rusat - Aerocrine och Karo Bio - samt två som istället tyngts av av dåliga nyheter - Orexo och Elekta. Ett ganska typiskt resultat för den här spännande men svåra sektorn. Övriga beskrivs i grafen nedan. Min reflektion är att alla sju innehaven är ganska heta - de reagerar rejält både på rykten om bolaget och på svängarna i marknaden.


Så egentligen, oavsett var man tittar, tecknen på en överhettad marknad för högre risk verkar finnas där. Det får mig att fundera på om andelen i hälsosektorn borde minska lite i vår portfölj.

För övrigt - finns det något tydligare tecken på en het börs än att Rockräven dominerar vår tävling?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam