Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 8 maj 2015

Gästportföljen - tre köpförslag önskas

En kul fråga tycker jag är att titta på någon annans portfölj med sina egna glasögon. Den här gången är det tre tillskott till gästportföljen som efterfrågas. Kom gärna med förslag.

Förutsättningar

Till och från jämför jag våra investeringar med någon annans. Är du intresserad är det bara att höra av dig. Senast var i det här inlägget -"Inriktning för våra investeringar Q2" (länk)

Dagens gästportfölj kommer från en aktiv investerare som inte har något emot högre risk än börsen som helhet. Däremot är det ingen event- eller tradingbaserad portfölj, utan målet är bra riskspridning och långsiktiga investeringar samt gärna en anpassning utifrån konjunkturen.  

Det slumpar sig så att flera av innehaven är gemensamma..


Exponering

Vår portfölj har en volatilitet strax under Stockholmsbörsens (det gäller alltid och är en av de saker vi styr på). Jag gissar att gästportföljen ligger på ungefär samma nivå, möjligen något högre. 

Båda portföljerna är optimistiska till konjunkturen. Telia är det enda defensiva innehavet i gästportföljen. Vi har flera försvar mot börsnedgångar i vår portfölj, exempelvis de blankade amerikanska statspappren och Lundin Petroleum , men inget som skulle skydda mot en vikande konjunktur. Gästportföljen skulle främst få problem om räntorna började röra sig uppåt.

Vi har en någorlunda jämvikt mellan kronor, euro och dollar - både i bolagen och i var de är noterade. Vi har en övervikt för dollarn och USA.  Gästportföljen har innehaven i kronor men har genom bolagen exponering främst mellan Norden, Europa och USA. med en övervikt mot Europa Båda portföljerna är tunna på exponering mot tillväxtmarknader.

Sett till branscher har båda portföljerna biotech, verkstad, råvaror och konsumtion. Vi har därtill bank och försäkring (båda portföljerna äger ju i och för sig en del SEB via Investor). Gästportföljen har telekom. Båda portföljerna saknar exempelvis fastigheter och rena teknikbolag.

Lite om bolagen

Inget av de fem gemensamma bolagen sticker ut just nu. Jag kan tycka att Cellavision och Vitrolife är något billiga och att Investor är lite dyrt. Det finns dock inget som egentligen talar för att varken öka eller minska där.

Bland övriga bolag tycker jag Orexo kan vara vanskligt. Det är ett vettigt bolag med en intrssant produkt i Zubsolv. Mer än man tror är dock inprisat även till ganska modesta kurser och konkurrensen från andra produkter har visat sig vara större än väntat. För mycket osäkert i det innehavet tycker jag, Sandvik, SSAB och SKF är tre bolag vars kurser fått fart utan att bolagen riktigt förtjänat det genom stark försäljning till höga marginaler. Risken finns för tråkiga överraskningar där, men å andra sidan är båda exponerade mot en återhämtning i Europa. Telia kämpar på med att hitta en ny affärsmodell som ger tillväxten åter men skulle lyfta om det lyckades. Trelleborg har gått bra länge men kan få mer medvind om Europa utvecklas rätt.  

Mina reflektioner
Jag kan tycka att, utifrån hur vi investerar, har gästportföljen några bolag som ligger lite för nära varandra. Investor är tungt inom industri och hälsa, vilket även den övriga portföljen är. Det är egentligen bara Telia som faller helt utanför den beskrivningen. Det är också rätt tung viktning mot Europa, vilket i och för sig kan vara rätt men frågan är hur stark övervikten ska var. Jag skulle överväga att sälja Orexo och inte bli för långsiktig i alla bolag i kvartetten Sandvik, SSAB, SKF och Trelleborg. Något eller några av dessa känns som bra kandidater för vinsthemtagningar i rätt läge. 

Två mindre bolag, som Cellavision och Vitrolife, kan räcka långt för att få tillväxtpotential i portföljen. Ett till kanske inte skulle skada. Det finns flera intressanta - en titt till på Consllium, Elos, Doro och Elanders skulle kunna vara något. Vi äger ju inte någon av dessa, så jag vågar inte föreslå dem rakt av. Men värda en tanke är de absolut.

Annars kan jag tycka att gästportföljen skulle må bra av några lite andra inslag. I vår portfölj skulle jag kunna tänka mig att Markel, Disney eller BMW skulle tillföra lite andra infallsvinklar. Slutligen tycker jag att alternativ som inte ska underskattas just nu är att hålla lite kassa. Turbulensen kan trots allt hålla i sig. 

Eller? 

2 kommentarer:

  1. Jag tackar för intressant analys. Väljer just nu kassa , tittar på consilium och BMW. Mitt tidigare val har styrts av positiva signaler för Europa.

    SvaraRadera
  2. Vi köpte just General Electric. Det kanske kan vara något? Jag tänker annars som du och tror på fortsatt uppgång i Europa.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam