Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 4 februari 2018

Ta varningen för korrektion på börsen på allvar

Det är dags nu verkar det. För den där börsnedgången som räntorna skulle ge. Kanske inte det stora raset men korrektionen ser mycket svår ut att undvika. Dollarn är nästa frågetecken. Den borde vända nu.
Källa: TradingEconomics
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.

Guldlocken är avklippt

För vår del blev jag överrumplad av kraften nedåt börsveckan som gick och särskilt i fredags. Det kanske förvånar er som hängt med på bloggen, eftersom jag så sent som förra helgen skrev om problemen en snabbt stigande ränta. I korten har också legat att dollarn kan försvagas samt att värderingarna på börsen kan ifrågasättas även om vinster och guidningar kommer in ungefär som väntat. Det jag beskrivit som 1987-scenariot.

Det här är förresten ett av de där inläggen där jag mest tänker själv. Det tycker jag är viktigt att framhålla, eftersom jag för det mesta försöker underbygga det jag skriver med fakta och analyser från proffs. För dig som läser är det viktigt att se den distinktionen. När jag refererar och bygger vidare på andras analyser är det ju en betydligt säkrare källa än när jag går direkt på grunddata.

Risken att analysen är fel är helt enkelt betydligt större i ett sådant här inlägg. Det som återkommande brasklapp men en som är extra viktig i det här inlägget - för jag är nämligen ordentligt oroad av det jag ser på börsen för närvarande. Det ser ut som om den guldlock av pressade realräntor och stigande konjunktur som drivit upp värderingarna på börsen klippts av. Med det är det helt möjligt att vi nu sett början på en korrektion.


Urstark ekonomi höjer räntorna

Källa: US Departement of Labor
Kruxet är att det inte räcker att se riskerna. Det krävs även en förmåga att läsa av när de trillar in. Den  här helgen står alla investerare inför ett svårt val. Ta de starka signalerna, särskilt i USA, på allvar eller lita på att det bara är en tillfällig svängning till följd av osäkerhet efter de mycket starka amerikanska jobbdata som kom i fredags. Det blev 200 tusen nya jobb utanför jordbrukssektorn och arbetslösheten föll till 4,1 procent. Det sistnämnda är den lägsta nivån sedan december 2000.

Med det är trycket uppåt på amerikanska räntor hårt. Just vid nivåerna runt 2,7 procent för 10-årsräntan har också diskussionen gått om att det kan bli en tipping point för obligationsmarknaden. En nivå där det kan komma in betydligt fler säljare än det finns köpare (obligationers värde går ner när räntan går upp). Bland de som nu tror att obligationer är inne i en björnmarknad är räntelegenden Bill Gross och allvädersportföljens fader Ray Dalio tror trycket på obligationer nu är det största på 40 år.
Källa: TradingEconomics

Det som vi mer eller mindre vet nu är att för en tid framöver kommer trycket uppåt på räntan att finnas där. Det finns förstås motverkande krafter, som att resten av världen inte kommit lika långt i sin konjunkturuppgång. Det skulle kunna innebära att en del av ränteuppgången dämpades av att dollarn stärktes istället. Problemet är att så ser det inte ut. I fredags föll visserligen euron och kronan mot dollarn men den längre trenden är istället att det är dollarn som försvagas.

Källa: TradingEconomics
Den starkare euron beror på en rad faktorer - handelsbalansöverskott och kapital som flyter tillbaka till regionen som länge varit underviktad i många portföljer är två delar. Inget av det där skulle dock spela någon roll om den amerikanska räntan ensam var på väg uppåt i den takt den är just nu. Så är dock inte fallet. Europeiska räntor är också på väg upp. Det kan till och med vara så att med en högre amerikansk ränta öppnar vägen för snabbare stigande räntor i Europa utan att centralbankerna ingriper.


Risken för en korrektion är överhängande

Med det känns räntepressen på börsen allt annat än tillfällig ut. I andra vågskålen ligger förstås att allt det här händer baserat på att ekonomin stärks, inflationen (och med den möjligheten att höja priser) samt bolagens resultat tar fart. Det slumpar sig så att vi fick plus och minus vägda mot varandra i veckan, eftersom räntan tog fart mitt i en rapportsäsong där de flesta bolag levererat i nivå med eller bättre än analytikerna förväntade sig. De flesta pekar också på fortsatt stark efterfrågan. Ett exempel i mängden kan SKF få utgöra. De föll i veckan nästan nio procent på en rapport som var precis så.
Källa: TradingEconomics
Svaret är alltså att räntorna tynger mer än konjunkturen lyfter börsen och för räntorna finns det inget synligt stopp för närvarande. Med det är det svårt att säga annat än att vi tycks stå inför en korrektion. Med det menar jag en nedgång på runt 10 procent. Mer än så då måste det nog till annat än att bara pressa värderingarna men nedgången skulle på vissa marknader, för vissa branscher och vissa aktier kunna bli större. Det är nog bara att sätta sig och pussla om vad som kan påverkas hur om inte räntan bromsar in i närtid.


Andra ser risken men tar den mer med ro

Jag skrev i inledningen att det här är ett lite vanskligt inlägg, eftersom jag kommer till en så vass slutsats. Den att börsen påbörjat eller är oerhört nära ett lite större fall. Det är en sådan där slutsats som man känner verkligen börjar följas av påpekandet att jag alltså inte är ett proffs utan bara en del av den intresserade allmänheten.

Ett sätt att nyansera är att återge även vad andra tror om den aktuella nedgången. Jim Cramer från Mad Money på CNBC, ofta citerad här på bloggen, är en redig tjur i den nuvarande marknaden. Han drog dock slutsatsen av fredagens nedgång att nu är de enkla pengarna borta. Det var en sådan avsaknad av köptryck, enligt honom, att det tyder på att de som vill vara på marknaden redan är där. Utan motpart tvingas säljarna nedåt och risken för en nedgång på kort sikt är överhängande.

Däremot är han fortsatt positiv och ser det som den bästa strategin att, i USA som han talar om, nu långsamt köpa i en fallande marknad. En slutsats den alltid aktive Jim Cramer drar är att det är dags att säkerställa att man har en del torrt krut kvar att sätta in när kurserna går ner.

Dagens Industri har en både-och-artikel. De påpekar att det finns rätt många som ser marknaden såsom jag beskriver den och för ett resonemang som påminner en del om mitt. Rubriken på den artikeln sammanfattar innehållet väl - "Sund vinsthemtagning eller början på en större korrigering"

Följande är rubrik och ingress ur artikeln i ämnet i Wall Street Journal
As Stock-Market Rout Spreads, Investors Fear Markets Falling in Lockstep
Some investors worry that markets moving in tandem raise the chances of a more severe selloff than what still-positive fundamentals would warrant
I sin sammanfattning av det viktigaste inför veckan beskriver Financial Times frågorna så här:
What’s the fallout for equities with 3% Treasury yields in sight?
US dollar and Bank and England also in focus as the party lights dim for stocks and EMs
Infallsvinkeln är den samma som ovan. Bolagsvinsterna är på de högsta nivåerna på mycket länge och trenden i världsekonomin pekar uppåt men kommer det räcka för börsen om räntorna stiger. De beskriver läget som att det är sprickor i dammen. Det som länge setts som riskfria investeringar med låga avkastningskrav kan nu snabbt möta betydligt hårdare diskontering av framtida vinster. Det slår vitt och brett mot alla tillgångar som det senaste året och åren gynnats av stora kapitalinflöden.

Det noterar också, som jag ovan, att läget nu blir mycket spännande för dollarn. Kan verkligen så här snabb lönetillväxt leda till annat än snabbt stigande inflationsförväntningar? I så fall kommer inte FED agera snabbare än omvärlden och med det pressa upp dollarn igen?

Min reflektion

Vågskålen är det inget snack om. Inte heller att det här är ett av årets avgörande ögonblick för hur börsen går. Tyvärr, däremot, måste svaren falla på varje investerare att komma fram till. För min del och för vår portfölj är det alltså att jag går in i veckan som kommer med övertygelsen att det blir en fortsatt nedgång. Något jag mer än gärna har fel i.
Jacob Henriksson, Gottodix 


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.


16 kommentarer:

  1. Kommer du vikta upp likviditeten nu när du tror på en nedgång?

    Mvh Petrus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sitter och skriver på veckoplaneringen (publiceras inom kort på Sparskolan) men det korta svaret är ja.

      Radera
  2. Är nyfiken på vilka branscher som drabbas värst av höjda räntor? Gissar fastighetspreffar, REITs? Cykliska industribolag som t.ex. JNJ eller IT-bolag som Apple? Hur står de sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det slår i två riktningar. Dels mot bolagen som har en stor och växande del av sina intäkter längre fram i tiden. De får sina kassaflöden diskonterade till en högre ränta. Dels slår det mot bolag med säkra kassaflöden men låg tillväxt. De fungerar nästan som obligationer och faller därför när räntan stiger.

      Vinnare då? Det ska normalt sett vara dels banker, som främst tjänar på att skillnaden mellan långa och korta räntor, dels alla konjunkturkänsliga bolag vars vinster stiger i takt med och kanske snabbare än inflationen. Kruxet just nu är att de korta räntorna stiger snabbare än de långa och cykliska aktier är redan dyra (tycker en del). Så på ett sätt finns det ingenstans att ta vägen.

      Radera
  3. Tackar för ännu ett väldigt trevligt inlägg. :)

    Gillar skarpt att du fokuserar på de större Makro/Globala sammanhangen. Du sticker i detta avseende verkligen ut i positiv bemärkelse bland svenska finans bloggare.

    Håller inte alltid med dig men du får igång tankesnurran, tack.

    Ska som motprestation ge en rejäl slant till SOS Barnbyar, vanligtvis skänker jag till djurskydds organisationer.

    PS Enligt min mening är det vi ser nu inte början på den stora korrigeringen (kraschen), men som du säger -10% kan det möjligen bli.

    Har sen i våras bristande tilltro till svenska börsens förmåga att generera avkastning. Har flyttat hela aktiedelen till Asien och Kina, vilket varit rätt så här långt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! En dag in ser det ut som om det kanske inte blir så mycket mer än några procent ned. Men vi får väl se. Spännande med exponeringen mot Asien. Säkert finns tillväxten där även framöver men det kan ju vara knepigt att investera på bortaplan.

      Radera
  4. Inte för att vara sån men hur ofta har inte just Mad money Cramer uttalat sig tvärsäkert just innan en större krasch? ;)

    Sock

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, när är han inte tvärsäker? Det är mer en stil. Sedan har väl alla rätt ibland och fel ibland. De bättre har en lite högre andel rätt. Däremot tycker jag han lyfter fram rätt frågor och fakta. Det är det viktigaste för mig.

      Radera
  5. Min tro är att uppgången är över
    Spekulationspengarna som många tjänat på lägenheten finns inte längre
    + oron över vad olika scenarier över brf marknaden gör att psykologin förändrats
    Ett annat skäl är nedgången i HM
    Så alla aktier kan inte utvecklas som Ellen



    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske saknas det ändå triggers för en verklig nedgång men för eller senare förstås. Kul med Ellen, vilket lyft. Hoppas bolaget får till det nu.

      Radera
  6. Det ska bli väldigt intressant att följa detta och se hur du agerar.

    /AH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag blev det en hel rad affärer för att hamna rätt. Så långt har det gått bra men det är verkligen dag för dag i sådana här börslägen.

      Radera
  7. Obehagligt vad rätt du fick. Vi får hoppas att det bara är någon dag nedgång till och att utdelningarna börjar locka därefter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kanske är återhämtningen som kommer idag en vändning.

      Radera
  8. Hej Gottodix.
    Själv är jag fokuserad på att ombalansera min portfölj till 50% LF Global index. 50% Avanza Zero. 0.11% årsavgift långsiktigt på 15-20 årssikt. Bra att vara syselsatt när börsen går sämmre just nu. Blir bara årsombalansering till 50/50. Annars automatisk månadspåladdning. Lycka till och allt bra. Mvh.jacke77

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam