Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 25 oktober 2017

Rapporterna: stora köpare passade på i Cellavision idag

Ibland överraskar marknaden med att faktiskt förstå samband. För det finns inga stora problem i Cellavision att rapportera. En svag rapport till trots. Så passade de stora på att köpa.
Källa: Cellavision
 Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.

Oväntat var väntat

Det är rätt lite det går att veta om Cellavisions senaste rapport. Försäljning och vinst backade jämfört med samma kvartal förra året. I ett bolag som Cellavision med 100 personer anställda i Lund som främsta kostnad innebär det även att rörelsemarginalerna faller.

Det var det här utlöste fallet på upp emot 20 procent när aktien öppnade. Det och förstås att Dagens Industris artikel tidigare i veckan spökade. Den spektakulära reaktionen på den fick en av de utländska analytikerna på rapportpresentationen att fråga - vad är det där för tidning och vad skrev de egentligen. Kanske en tankeställare för den redaktionen. För som jag tidigare noterat, så skrev ju Dagens Industri just ingenting alls om bolaget men däremot att de tyckte att aktien var högt värderad.

Källa: Cellavision
Aktien är, sedan länge högt värderad. Runt 50 gånger årets vinst är förstås skyhögt. Jag har i många analyser av Cellavision konstaterat att det är svårt att veta hur mycket det kvalitativa bolaget ska värderas till. Så jag tillhörde den nervösa skaran när det nu kom ett av Cellavisions återkommande sämre kvartal.

Försämringen berodde främst på tre faktorer, som jag uppfattade det. En är att till skillnad från 2015 (veterinärförsäljning) och 2016 (humanmarknaden) hade Cellavision ingen god nyhet att rapportera den här gången. Det andra är att det verkar ha varit en viss lageruppbyggnad hos distributörerna. Kanske kopplat till att de varit hela sex bra kvartal på raken. Optimismen hade nog rullat på lite för bra. Minns hur förvånade Cellavision lät över det förra, mycket starka kvartalet. Den tredje faktorn är en residual - av att det hur man än vrider och vänder på det verkar ha varit svagare försäljning det här kvartalet än på länge. Slump eller inte.


Den indirekta modellens effekt

Källa: Cellavision
Många osäkerhetsfaktorer således. För att förstå varför är det bra att inse hur långt ifrån sina kunder Cellavision är. Bolaget varken tillverkar eller säljer själva. De har inte ens ett fullständigt kundregister för sina slutkunder, utan förlitar sig på att de stora leverantörerna till sjukhusen (som Sysmex) tar in dem i sitt sortiment.

Det här förblir ett innovationsbolag trots att de har lyckats hitta en nisch där de är ensamma (digitala mikroskop för blodanalys till kommersiella laboratorier). Cellavision lägger all sin kraft på att hålla sina vinnarprodukter up to date med ny teknik och på att försöka utveckla liknande lösningar till näraliggande marknader.

Idag säljer Cellavision främst till stora labb inriktade på analyser av 25-30 sjukdomar hos  människor. Där har de 16 procent av marknaden medan resten utförs av manuella mikroskop. I Norden och USA samt Kanada uppfattar bolaget, som det verkar riktigt, att deras metod nu är standard och penetrationen på marknaderna redan god. Med tio års utbytescykel är de här delsegmenten rimligen på väg att stabiliseras.

På de marknaderna blir den första frågan - finns det någon risk att en konkurrent kommer in och börjar ta andelar? Mest omtalad är produkten Bloodhound. Den har dock enligt Cellavision inte så många överlappande funktioner i och med att den är utformad för forskningslaboratorier, som vill ha betydligt fler möjligheter att justera i analyserna och inte är lika intresserade av den automation och strömlinjeutformning som de kommersiella labben efterfrågar. I övrigt har inget hänt när det gäller konkurrensen.

Källa: Cellavision
Nästa fråga är hur expansionen på ännu mer omogna marknader går. Det syntes inte i siffrorna den här gången men svaret verkar ändå, för den som litar på bolaget, vara att det går bra. Det rullas ut försäljningsstöd och distribution i tysktalande länder, i fler delar av Sydamerika, i Asien och så vidare. Dessutom rullar det på enligt plan med nästa planerade breddning av sortimentet. Denna gång mot de små och medelstora kommersiella labben.

Det fanns inte heller några rapporter om brister i kvalitet eller svagare efterfrågan hos de stora leverantörerna till sjukhusen som Cellavision säljer via. Cellavision påverkas av dollarn men bara på längre sikt genom att de till del har valutaskyddat sin försäljning. De är inte heller någon priskonkurrens som slår in vid valutaförändringar (som för exempelvis HM), så det är en rätt begränsad faktor. Det skulle kunna finnas en oro kvar kring att inköpstakten hos sjukhusen dragits ned men det syns inte i den övriga ekonomin.


Med det var i princip alla förklaringar avklarade. Kvar är att den här rapporten, lika lite som den senaste mycket starka, är mer en än blipp på vägen. Allt rullar på som tidigare och då återstår bara frågan om värderingen. Jag har räknat djupare på Cellavision men det var ett tag sedan. Därefter har jag främst rullat vidare de beräkningarna, helt enkelt eftersom det här är ett case som handlar om bolagets långa tillväxt snarare än om detaljer i beräkningarna. Går expansionen på sikt bra för Cellavision så lär det även göra det för aktien.

För vår del ligger jag därför kvar på den senaste uppdatering jag gjorde efter förra rapporten. Där landade jag i att runt 130-140 ser jag som en relativt normal nivå vid nuvarande information och börsläge. Sedan dess har börshumöret gått upp men den här rapporten var ändå något osäker, så det kan få jämna ut sig. Det är som ni hör inte någon djup matematik på detaljnivån. Det beror alltså på att det är så svårt att sätta rätt riskpremie för ett bolag som Cellavision i det här börsklimatet.

Källa: Nordnet
Därför är det extra intressant att se vad marknaden accepterar. Idag är det faktiskt de stora och utländska mäklarna som nettoköpt mest. Svaret verkar alltså vara att, åtminstone sett till börsen, så hade Dagens Industri fel den här gången. Priset uppfattas inte som högt. Det kan förstås vända men handlar mer om börsklimat än bolaget för närvarande.

Med det blir min slutsats att vi nog får leta tillfällen att bygga upp den position som vi drog ned ordentligt idag. För visst vill jag ligga lite underviktad i en aktien som onekligen är dyr men jag vill inte lämna ett bra bolag med goda framtidsutsikter.

/Jacob Henriksson, Gottodix


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

2 kommentarer:

  1. Hej
    Läser dina inlägg med stor förtjusning
    Keep up the good work !

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam