Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 29 oktober 2017

Rapporterna: håll i kvaliteten AQ!

Försäljningen går toppen, precis som jag hoppades på. Däremot räknade jag inte med att flaskhalsarna i verkstaden även skulle drabba AQ. En missräkning jag tror blir kortsiktig

Källa: Börsdata
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.


GAZP och lite reklam

Vad glad jag blev när tredje sista inlägget till Värdepappret blev något av en succé. Många har läst och gett positiv feedback. Lite moloken är jag ju över att gänget bakom det mycket ambitiösa projektet till slut har bestämt sig för att satsa på annat. Det är som jag skrivit många gånger så att bloggande och vloggande tar tid även om det också ger mycket tillbaka.
Tack alla ni som nu bidragit med en bra bit över 30 tusen kronor! Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!
Skälet att många är intresserade av beskrivningen av GAZP-investeringar (growth at zero profit) tror jag är att den tar upp något alla kan se är en del av tidsandan. Det är inte underliggande värden eller ens tillväxt i en vid mening som är prioriterat. Det är att kunna växa snabbt, brett och till synes utan stopp som är tidens melodi. Det i sin tur beror på att priset på pengar är stadigt förankrat runt noll eller lägre när den förväntade inflationen räknats bort. En underlig värld.

Läs gärna mitt inlägg, som är gratis, och ta en titt på hela det fina numret. Det finns ett prisvärt avslutningserbjudande att kolla in för den som vill få tillgång till hela den fina tidskriften. Om jag får tillåta mig lite reklam, fast det är insmuget i texten.


I konjunkturens spår

Källa: Börsdata
AQ Group är, som ni som följt bloggen, en av mina favoriter. Ett bolag som är specialist på att köpa och säkra kvaliteten i ännu mindre bolag och sedan göra dem redo för att bli underleverantör till de stora, mestadels svenska, verkstadsbolagen. Värdeskapande, efterfrågat och svårt att kopiera. På gränsen till en briljant affärsidé i mina ögon. Därtill genomförd av en mycket pålitlig ledning.

En annan egenhet bolaget har som passar mig bra är att det är så konjunkturkänsligt. När de stora bolagen behöver skala upp, i en konjunkturuppgång, så blir snabba sätt att öka försäljningen extra viktigt. I den här konjunkturuppgången är det dessutom så att många av de stora verkstadsbolagen har bantat bort sin extra kapacitet. Flaskhalsar ger utmärkta tillfällen för en pålitlig leverantör att öka både försäljning och pris.

Ett riktigt läge för AQ således. Det var min tanke, som jag skrev om här, men även Börsveckan, Dagens Industri och senast Odin Fonder verkar vara inne på samma linje. De sistnämnda var köpare när huvudägarna häromdagen minskade sitt innehav något. Det, enligt dem själva, för att öka andelen aktier i omsättning. Om just den förklaringen räcker har jag ingen uppfattning om. Däremot är AQ ett bolag som genom sin mångårigt fina verksamhet förtjänat förtroende för ledningen. Så det var inget som oroade mig.


Organisk tillväxt men sämre marginaler

Själva rapporten visade också att den organiska försäljningen ökat snabbt medan lönsamheten backat. De båda punkterna hänger ihop med flaskhalsarna i industrin för närvarande. För det är inte bara köparna som haft problem att få fram varor. Det visar sig även drabbat AQ, något jag inte räknat med i mina bedömningar.

Det har fördyrat både inköp och leveranser till kund för bolaget. Det sistnämnda eftersom AQ prioriterat sitt goda rykte framför att acceptera förseningar. Säkert rätt prioritering men också skälet till att marginalerna backat, enligt bolaget. Högre lageruppbyggnad verkar också vara ett skäl men det ska kanske tolkas som en del av samma förklaring. Det är högt tryck i verksamheten och då måste AQ satsa extra och ha lite större marginaler för att hinna leverera i tid.

Hela det här resonemanget är oerhört viktigt för caset i bolaget. Jag utgår från att den fina grundkvaliteten som finns i AQ består och att det verkligen är externa faktorer som satt käppar i hjulen de två senaste kvartalen. Det enda jag noterat bakåt i tiden är att en del av produktionen i Asien, särskilt den i Indien, varit svår att få upp till den kvalitetsnivå som resten av AQ håller. Det är knappast vad de här problemen beror på.

Min gissning är därför att leveransproblemen är övergående och att rörelsemarginalerna kan klättra både upp till 8 procent och sedan vidare en bit till. För det är något som förbryllar mig en aning. Hur kommer det att AQ inte haft bättre möjligheter att höja priserna i den här heta verkstadskonjunkturen?

Min reflektion

För het är den. Det syns på den utmärkta organiska tillväxten AQ har. Nästan 15 procent mot 2 procent för ett år sedan. Det är riktigt bra. Kan det hålla i sig ett tag och jag får rätt i att kvaliteten hämtar sig och marginalerna stiger igen, då är det här caset helt i sin ordning. Jag räknar alltjämt med att aktien kan värderas upp till 1,25 gånger försäljningen och en försäljning nästa år på 240 kronor. Det skulle i så fall räcka till att aktien når 300 kronor.

Det var så jag tänkte när vi gick tillbaka in i den här gamla favoriten och inget i senaste rapporten ändrar den planen.

Jacob Henriksson, Gottodix
Nästa avsnitt av Veckan! kommer lite senare än vanligt, den 7 november. Här senaste avsnittet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam