Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 22 oktober 2017

5 nyheter som styr börsen - rapportvinnare, bostadsoron & börshösten

Ju större desto bättre är vinnarformeln den här rapportsäsongen. Det underleverantörer, tvärniten på på bostadsmarknaden, aktierna som kan vända och så en kinesisk instruktion till hotellgäster i veckans krönika

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.



1 Stort är på modet i höst


I senaste Börsveckan funderar redaktionen på varför de tappat mot index i veckan. De tillhör inte vardagen för tidningen som skickligt prickar in bra småbolag i sina analyser. Därtill får de ofta en viss medvind av att bolag ofta upptäckta av fler både stora och mindre investerare genom deras analyser. AQ Group steg till exempel nästan 10 procent dagen efter att den varit på tapeten både hos dem och i Dagens Industri.

De fina prestationerna för deras modellportfölj har emellertid även berott på ett annat fenomen i marknaden. Samma förklaring som gäller för en hel del bloggare, twittrare och fonder som utmärkt sig de senaste åren. Till den inte obetydliga del bolag som Vitrolife och Cellavision bidragit till vår portföljen så omfattas också våra fina resultat av den här förklaringen.

Övervikt mot mindre och medelstora bolag har varit mycket lönsamt de gångna åren. Den här rapportsäsongen är så här långt en tvärvändning på den punkten. Nu går det bättre ju större du är på börsen, som framgår av genomgången ovan. För övrigt ett fenomen även vi känt av, som du kan läsa mer om i den senaste uppdateringen om planen för våra investeringar.

Källa: Börsdata
Det har också gått bättre för bolagen som rapporterat än för de som inte rapporterat på börsen. Ett tecken så gott som något på hur stark börsen är för närvarande och på att vi fortfarande är inne i ett trendskifte uppåt. För det finns fortfarande en del frågetecken kring vilka bolag som hängt med i konjunkturrycket och vilka som kan bekräfta att de ser den positiva trenden framåt.
Till vinnarna hör Atlas Copco och Sandvik men inget bolag har prickat börstrenden så klockrent som gänget från Göteborg. Volvo rullar på i bra fart och lovar accelerera än mer framöver. Då gör det inget att försäljningen visserligen är stark men knappast kan sägas ha lyft till nya nivåer. Det gör inte heller något att bolaget talar om flaskhalsar i produktionen, vilket ställer bolaget inför svåra val framåt.
Källa: Börsdata
Ska de skala upp med nya investeringar, höja priserna eller låta marginaler pressas av ökade köp från underleverantörer? Det är redan bortglömt att mycket av besparingsprogrammen Volvo och de andra verkstadsbolagen genomfört handlat om att skala ned produktionen för att få ett bättre kapacitetsutnyttjande. Nu ska den trenden vändas och det lär kosta på. Den här typen av resonemang syns till och med i globala makrosammanhang, som när IMF i senaste omvärldsanalys pekar på att nu stiger investeringarna igen.

Här och nu är det där resonemangen ändå bara björnens gnäll över en stark börs. För marknaden har kastat sig över Volvos fina resultat och räknar med att uppskalningen av produktionen går utmärkt och möts av en fortsatt stark efterfrågan. Momentum var ordet, sa Bull.

Trösten för alla som satsat på mindre bolag är att Volvos lastvagnar lär dra med sig en hel del underleverantörer i det här lyftet. För är det något som gäller i skolboken för strategi så är det att i uppgången gäller det att ta försäljning medan det i nedgång gäller att rädda marginaler.

Med andra ord räkna med att underleverantörer som kan leverera inte möter allt för hårt förhandlande inköpare på storbolagen. Snarare blir det nog fina affärer för julbordsarrangörer det här året.



Tack alla ni som nu bidragit med en bra bit över 30 tusen kronor! Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!

2 Dags för eftersläntrarna

Framtiden är här tycks börsen mena som glatt tog ett halmstrå i Ericssons rapport och vävde ett helt börscase kring. Det fick många tidningar att sätta rubriker som den Svenska Dagbladet valde. Det som gladde marknaden var dock att det här, äntligen, var en rapport utan nya negativa överraskningar och framför allt med mer än en gnutta framtidshopp.

Det skriver Dagens Industri om i sin kommentar. Ericsson klarade att hålla i kassaflödet och marginalerna samtidigt som omställningsprogrammen rullar på enligt plan och utan besvikelser. Den här uppgången handlade rent krasst om att en hel del av konkursrisken i bolaget lättade. Den som vill vara mindre drastisk kan istället peka på att lägre risk för en nyemission. Oavsett vilket - det var ett lättnadsrally.
Det mottagandet fick inte olycksbrodern och gamla samarbetspartnern Telia. Rapporten fick ett svalt mottagande och aktien backade något under veckan men är å andra sidan svagt plus den senaste månaden. Ändå var det fler än jag som noterade att Telia snart är ett lönsamt bolag med viss möjlighet till tillväxt på hemmaplan men framför allt med alla världens misstag redan avklarade.

Så vad var skillnaden? Två saker. För det första är Telia fortfarande värderat som ett stabilt om än tråkigt bolag. Närmast ett slags företagsobligation med säker avkastning men inte så mycket mer. För det andra finns det inte, som i Ericsson, tydliga triggers som ska vända bolaget. Gnet och små framsteg är inget den här börsen roas av. Stort är vackert även när det kommer till problem som ska vändas för närvarande.

3 Vad händer på fastighetsmarknaden?

Oron har tagit greppet om bostadsmarknaden eller åtminstone om skriverierna kring fastigheter. Känslan när man öppnar tidningen är onekligen att nu kommer smällen. Det vet jag inget om men att det är tydliga signalerna är svåra att ignorera. Starkast var förstås när Wallenstam häromveckan valde att hyra ut nybyggda lägenheter istället för att sälja dem som bostadsrätter.

Bland de många effekterna av det här var antagligen det ljumma mottagande Handelsbankens i övrigt fina rapport fick. Fast mest är det förstås den hårda pressen på bostadsutvecklarna som är en snackis på börsen just nu. Hur ser det ut då? Är vi på väg mot en krasch? Omöjlig fråga förstås men låt oss ändå bena i frågan.

Det första ämnet är förstås räntan. Är den på väg upp? Ska du lusläsa artiklarna om hur du bäst förbereder dig? Nja, signalerna finns inte där åtminstone. I bilden nedan har jag jämfört räntemarknaden 2006 med den idag. Då i slutet av en brinnande högkonjunktur hände det som skolboken pekar på. 

Källa: Riksbanken
Tvååriga statsobligationer är de som är mest känsliga för centralbankernas räntepolitik. De började stiga i en relativt rask takt, vilket var en tydlig indikation om att även boräntorna pekade norrut. Det oroade många både i Sverige och på andra ställen att statsobligationer med längre löptid inte hängde med uppåt. De är mer känsliga för bland annat framtida riskvilja.

När differensen mellan korta och långa räntor krymper är det ett klassiskt tecken på att ekonomin stramas åt medan tilltron till konjunkturen börjar avta. Det var faktiskt så att hela året fram till kraschen var det här allt mindre gapet ett stort samtalsämne bland ekonomer. Nu ser det annorlunda ut.

De korta räntorna är nedtryckta som följd av att Riksbanken inte vill släppa upp kronans värde och för att inflationen ännu är för svag för en höjning. Det kan förstås ändras, framför allt om ECB skulle överraska med en snabbare åtstramning av sin penningpolitik. Något som är svårt att se i korten men vem vet. Kanske kan även Riksbanken tänka sig en försiktigt förstärkt krona om det dämpar den heta svenska ekonomin och särskilt den snabba ökning av olika tillgångspriser - främst just priserna på fastigheter.

Just nu är dock det där bara spekulationer. Det finns ingen trend uppåt i tvåårsräntorna men däremot en svag i de längre tioåriga statspappren. Det är med andra ord den motsatta situationen mot 2006. Om något skulle signalen räntemarknaden ger vara att konjunkturförhoppningar borde elda på priserna mer. Nu var det för all del redan höga från början, så det är kanske inte realistiskt men det är inte en räntedriven prisnedgång heller. Inte baserat på räntemarknadens förändringar åtminstone.
Politiska beslut spelar förstås in men mer som trigger än som underliggande förklaring. På en stabil bostadsmarknad skulle ett amorteringskrav mest slå mot annat sparande och kanske mot konsumtionen. Sänkta ränteavdrag skulle förstås sänka priserna men mer som ett skifte ned än i ett ras. Det är på en stabil marknad. Om priserna är upptrissade kan det förstås slå mer - därav att de faktorerna är en möjlig trigger.

Nu tror nog de flesta att det blir ännu stramare regler - vi har redan mer regleringar än på mycket länge av möjligheterna att finansiera bostadsköp. Det har helt säkert slagit framför allt mot förväntningarna på bostadspriserna framåt och inte minst mot de dyraste lägenheterna. Där är ofta köparna personer med starka och stigande inkomster som tar höga lån.
Nästa faktor är att det byggts mycket bostäder men få kontor under en längre tid. Det har jag både skrivit och filmat om tidigare. Priserna på båda fastighetsgrupperna har dock rakat parallellt i höjden. När det om några år väntas komma ut ännu mer bostäder tar det helt enkelt stopp. Åtminstone i nyproduktionen. Om det även slår igenom på befintliga bostäder är svårare att veta, liksom hur hår inbromsningen till slut blir för bostadsutvecklarna. Det finns ju även en underliggande stor efterfrågan att möta på sikt.
Tydligare är att de som sitter på kommersiella fastigheter kommer bra ut i den här marknaden. Det har blivit allt skaffa byggrätter och priset på befintliga fastigheter är skyhögt mätt som den förväntade avkastning (yield) de ger jämfört med en bara något mer normal långränta.

Hög och stigande efterfrågan men svårt att snabbt skruva upp utbudet brukar betyda stigande priser, i det här fallet hyror. Det skrev jag om när jag tittade på ett av casen i vår portfölj - Castellum - häromdagen. Ett inlägg som nått en riktigt stor läsekrets, vilket förstås är roligt men också säger något om vart mångas, även investerarnas, intresse dras just nu.


4 När tar det roliga slut?

Jag har precis avslutat min uppdatering av vår makrobedömning inför årets sista kvartal. Den som ligger till grund för våra investeringar. Där landar jag i den offensiva slutsatsen att med stark medvind i konjunkturen och mer utrymme kvar för ekonomin att växa innan bromsar som stigande räntor slår till samt inte alltför blodiga värderingar ännu, så finns bara en slutsats.

Börsen har mer att ge. Jag inser att det alltid är farligt att sticka ut hakan och vara positiv. Det är dock så vi agerar framöver. Om inte annat är det bättre att veta vad man tror även om det skulle visa sig vara fel. För då vet man ju att det är fel, vilket gör det betydligt lättare att korrigera misstagen snabbt.
Det sagt finns förstås riskerna där. Jag lyfter fram tre i min analys. Den första tycker jag är lite för lite belyst och det är faktiskt den som jag tror är troligast på kort sikt. Det krävs inte så mycket mer av inbromsningen på bostadsmarknaden eller för den delen någon annan störning i vår heta ekonomi för att det ska märkas för de bolag som främst har en inhemsk exponering.

Till exempel känns det inte alls avlägset att oron, om den består, slår mot julhandeln eller andra delar av sällanköpshandeln som bilhandeln. Det är inte så jag lagt upp våra planer men det är svårt att blunda för att Sverige börjar bli en risk i svenska investerares portföljer. Utländska investerare kan ju glädja sig åt att en starkare krona mycket väl kan väga upp andra problem.
Sedan finns det en hel rad andra risker som blinkar på radarn. Intensivt men inte särskilt nära mitten. Spanien kan mycket väl eskalera till ett större problem även för marknaden. Brexit går inte alls bra. I USA är en skattereform numera en inte inprisad möjlighet medan minskad handel är en risk marknaden släppt. Nordkorea kan bli problem och så vidare.
Det där är inte så mycket att oroa sig för just nu utan det som möjligen kan vara en punkt som kan överraska är, trots det jag skriver ovan, ändå räntorna. Särskilt de med längre löptid skulle kunna ta ett skutt uppåt om det vidtogs åtgärder för att växla ned den starkt stimulerande politik som fortfarande styr både ekonomin och börsen. Därför är det förstås intressant vem Donald Trump i veckan föreslår som ny FED-chef. Det sagt är det ändå den risken en kantboll om den skulle trilla in men underligare saker har ju hänt - inte minst i USA numera.

5 En annan värld

I förra krönikan påpekade jag att Kina faktiskt fortfarande är kommunistiskt. Det i betydelsen att all makt centraliserats till partiet och i att statliga bolag kontrollerade av partiet styr ekonomin på grunder som är rätt långt ifrån marknadsekonomins.
Så är det men Kina är långt ifrån ett endimensionellt land. En annan sida av landet är att inom systemets ramar är det högt prioriterat att stärka individernas rättigheter och möjligheter. Det märks inte minst när det gäller landets unga.
De ska nu bli lättare att faktiskt påverka sina egna studieval och även på andra sätt värna sina och inte minst föräldrarnas rättigheter. Se där en annan syn på individen och familjen än vi är vana vid men än som inte alls har med vår syn på det kommunistiska Kina att göra.
Samtidigt, det där första Kina finns det med. Det som begränsar internet på internationella hotell med hänvisning till att det faktiskt är partikongress.
Avslutningsvis måste man ju fråga sig vem Securitas anlitar för den egna säkerheten. Rapporten har fått tidigareläggas för någon har stulit känsliga uppgifter. Så kan det gå.

Nästa vecka är en massiv rapportvecka både här hemma och i USA. Med en bra start kan det mycket väl vara så att som den här veckan går, så utvecklas resten av börsåret. För blir det medvind nu ska det nog mycket till för att bryta den i närtid.

Andra stora nyheter är bland annat det kommer amerikanska BNP-data. Där ligger gissningarna allt från 1,5 procent i årstakt under kvartalet upp till en bit över 2,5 procent. Det som är okänt har alltid goda möjligheter att påverka marknaden nästan hur det än faller ut, så det blir spännande. Viktigare på sikt är att ECB berättar mer om sin planering framåt. Det som står på spel är att stimulanserna förlängs (en självaklarhet) men viktigare vad som sägs om deras avtrappning. Mycket lite är min gissning.

Nu får ni hålla er till tåls två veckor till nästa krönika men en några inlägg inte minst om alla våra rapporter lär det nog ändå bli.

/Jacob Henriksson, Gottodix
Här nya Veckan! Nästa kommer den 7 november.


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam