Källa: StockPiper |
Upplagt för billigare dollar men het börs
Följer ni Jim Cramers Mad Money? Jag har tipsat förut om den här programmet på CNBC som även går att följa som podd via Sticher. Det kanske överraskar att det här är en personlig favorit för mig. Det är gapigt och allt annat än nyanserat - ja, ni vet amerikanskt. Det passar faktiskt mig perfekt. Jag själv är rätt nedtonad men jag är svag för den där glada men sakliga tonen som alltid är på spararnas sida.
Smart innehåll är det också. I senaste avsnittet köper jag nästan rakt av att många är fel ute när de tror att dollarstudsen uppåt fortsätter. Trycket uppåt på räntorna finns fortfarande främst i Europa. I USA var senaste jobbdata förstås svårlästa efter att orkanen bokstavligen blåst bort jobben i servicesektorn. Det är tillfälligt så den viktiga nyheten var att arbetslösheten är nedpressad och lönerna numera stiger i en rask takt.
Klart för stigande räntor således? Nja, ta en titt på det här klippet från Fox News. Det står en sak på den politiska agendan från Vita Huset för närvarande och det är att ekonomin och framför allt börsen ska upp mer eller mindre till varje pris. Det troligen inklusive att utse en FED-chef som är en duva hela vägen ut i vingspetsarna..@Varneyco: "The election of @POTUS opened up the promise of growth in the economy." pic.twitter.com/z6VJQqPKkk— Fox News (@FoxNews) 7 oktober 2017
Det där går förstås inte att veta men väl att spekulera i. Däremot är det ett faktum att alla utom den politiska ledningen förväntar sig en mer modest tillväxt i USA framöver. Appen ovan ligger övrigt alltid längst ned på sidan om du surfar via datorn. Hur som helst räcker det för att USA åtminstone inte ska börja bromsa tillräckligt starkt för att driva på räntan uppåt i takt med Europa.
För det är, som jag varit inne på tidigare, mer tryck i andra änden av röret. Europa har handelsöverskottet, stark medvind i konjunkturen och en återkomst av kapital som legat placerat i andra delar av världen.Yet, 10-year bond #yield at 0.46% pic.twitter.com/L0kd0nw1LP— jeroen blokland (@jsblokland) 6 oktober 2017
Ett scenario jag inte är ensam om att se framåt är att hela världen fortsatt låter räntorna stiga långsammare än inflationen och att USA låter en svagare dollar i stället för en stigande ränta ordna dämpningen av inflationsökningen.🇸🇪Services PMI +8p to 63.8, strongest reading since Jan. 2011. PMIs suggest growth remains robust and perhaps better than forecast. pic.twitter.com/nCPR8o82O4— Torbjörn Isaksson (@TorbjrnIsaksson) 4 oktober 2017
Det är helt enkelt så att synen på framtiden ser mycket annorlunda ut i diskussionen om aktiemarknaden än den gör på den svenska bostadsmarknaden. Här och nu är det ingen på börsen som räknar med att räntorna kommer att pressas upp.
Det i sin tur och i kombination med stigande konjunkturförväntningar är det som ligger bakom det urstarka momentum uppåt vi sett på börserna under hösten. I en sådan börs, och här är jag tillbaka i resonemangen från Jim Cramer, så blir en rapportsäsong ett test av om förväntningarna sprungit för långt före verkligheten eller om bolagen förmår rulla ännu högre förväntningar framför sig och på så sätt höja värderingsmultiplarna ännu mer. Het kan bli hetare helt enkelt.
Läget i USA inför rapporterna
Med den bakgrunden - hur ser det ut i USA inför rapportsäsongen. En bra källa för data är FactSet, enklast att följa via Twitter men det finns bra nyhetsbrev och en riktigt bra sida också.The trailing 12-month P/E ratio for $SPX is 21.9, above the 10-year average of 16.8. https://t.co/HnO6C1JBxt pic.twitter.com/cgfD9FRImP— FactSet (@FactSet) 2 oktober 2017
Favoritmåttet för den som vill peka på en bubbla på börsen är det cykliska PE-talet för de senaste tio åren (CAPE). Det ligger nu på den fantasihöga nivån 31. Över kraschen 1929 och näst högst efter peaken runt millennieskiftet.
Förklaringen och det som måste hålla för att inte marknaden ska rasa ihop är förstås att vinsterna stiger från en av de djupaste krascherna i modern tid. I det här möts resonemangen om vinster och ränta. Det är förstås inte hela världen med ett P/E-tal på knappt 18 om räntorna förblir låga. Ska vinsterna vidare uppåt och räntan förblir låg borde det till och med kunna peka ännu mer uppåt.The forward 12-month P/E ratio for $SPX is 17.7, above the 10-year average of 14.1.https://t.co/HnO6C1JBxt pic.twitter.com/EUHPkJbEoq— FactSet (@FactSet) 2 oktober 2017
På börsen gäller därtill att priset styrs av förväntningarna, så vad räknar marknaden med? Svaret är en fortsatt hälsosamt stigande börs. Lägg till utdelningarna och det är svårt att tänka sig någon annanstans att ha kapitalet än på börsen.Industry analysts predict $SPX will increase in value by 8.4% over the next 12 months. https://t.co/cLuGdzE1BM pic.twitter.com/rTpGvj3k5z— FactSet (@FactSet) 2 oktober 2017
Ok, färdigtjatat om att det som eldar på de där förväntningarna på konjunktur upp och räntan dämpad höjer börsen och det som lyckas bromsa dem, vilket är svårt just nu, sänker börsen. Översatt till bolag är det fokus på tillväxt för närvarande.Analysts predict $SPX Consumer Discretionary and Tech sectors will see largest price increases over next 12 months. https://t.co/cLuGdzE1BM pic.twitter.com/HM4ctabaP8— FactSet (@FactSet) 3 oktober 2017
Sett både till tro på aktierna och bolagen är det dels tillväxtsektorerna teknik och hälsa där förväntningarna är högst. Återhämtningen inom energi, läs olja, är också delvis inprisad.Analysts are most optimistic about $SPX Tech, Energy, and #Healthcare sectors: https://t.co/3yzZq9SjvF pic.twitter.com/mW1ZsjfEpy— FactSet (@FactSet) 5 oktober 2017
Sett till vinstförväntningar är energi i topp men även tech ligger högt. Värt att notera att varken sällanköp, läs bilar, eller finans, läs bankerna förväntas ha något särskilt bra kvartal framför sig.7 of 11 $SPX sectors are projected to report earnings growth for Q3, led by the Energy sector. https://t.co/S6O2n3HIrz pic.twitter.com/zzwYo0eiS3— FactSet (@FactSet) 6 oktober 2017
Läget här hemma
Källa: FVMR |
Källa: StockPiper |
Mina reflektioner
I övrigt då? Några personliga reflektioner är att det är stora skillnader. Får analytikerna rätt i att medianbolaget ovan höjer vinsten med 8,7 procent så lär situationen bli den samma som i USA. Det vill säga - låga realräntor och stigande förväntningar håller igång börsfesten. Däremot reagerar jag alltid när försäljningstillväxten faller medan lönsamheten ska öka. Det låter i mina öron lite som en glädjekalkyl.Sedan på bolagsnivå och i kortform och mest på skoj - framför allt inte så faktabaserat alltså.
- Autolivs långsamma försäljningsökning i en stark bilkonjunktur ta fart när den mattas 2018?
- Electrolux - borde inte försäljningen kunna öka snabbare i den här sena konjunkturfasen?
- HM - butikerna är problemet, nästa år startar renoveringen av affärsmodellen. Trots det ser inte förväntningarna på försäljningstillväxten väl låg ut?
- Swedish Match - fel marknad för ett defensivt bolag?
- Lundin Petroleum - oljepriset har fastnat men Nordsjön går allt bättre. Mest en prisfråga.
- Handelsbanken - räntan ger viss medvind men det syns redan höga privatlån får svårt att växa ännu mer. Fin bank med hög värdering är väl annars alltid reflektionen här.
- Investor - Atlas Copco var en fullträff som räddade moraset i Ericsson. Rabatten är numera låg, så det blir till att hoppas på börsen framöver.
- Kinnevik - Zalando är hett men också dyrt medan det ser rätt bra ut för Tele2 och Millicom. Resten då? Teknikkänsligt och det är väl mestadels bra även om MTG och Comhem inte är självklara vinnare.
- Nordea - dyr för sin relativt andra banker dåliga avkastning och ogillad av kunderna. Ändå, det är i den här av storbankerna som mest händer inom Fintech och flytten till Finland öppnar för att köpa banker nere i Europa. Bra åtminstone på kort sikt.
- SEB - företagsbanken framför andra borde klara sig bättre när aktiviteten skiftar från hushåll till bolag. Borde ligga rätt om investeringarna i verkstäderna tar fart, vilket nog är huvudscenariot.
- Swedbank - ja, vad ska man säga. Lönsam som få men det vilar på växande bolån och att hushållen sparar som aldrig förr. Ingetdera trender som lär hålla i sig framåt, eller?
- Getinge - dålig kvalitet kostar och i det här fallet har svaret multum. Normalt är dåligt skötta bolag pestflagga för mindre investerare med dålig insyn men här borde väl (?) det värsta vara över nu?
- Alfa Laval - beroende av konjunkturer men i rätt speciella branscher. Inte så självklart vad som händer inom energi, jordbruk och sjöfart. Den där blicken från sidlinjen gör även bolaget lite spännande i den här allmänna uppgången. Går det rätt kan det nog ta fart.
- Assa Abloy - strukturellt ett bolag som gör det mesta rätt men lite vid sidan om det starkaste momentumrörelserna på börsen
- Atlas Copco - prick i konjunkturen och mitt i prick med den planerade uppdelningen av bolaget. DI har nog rätt i att här kan den höga temperaturen stiga vidare.
- Sandvik - fick till slut marknadens förtroende efter sju sorger och lika många bedrövelser. Nu beroende av att konjunkturen verkligen levererar. Sprungit iväg för fort?
- Skanska - byggkonjunkturen i USA blev det inte mycket med. Har nu hamnat lite på sned med vad börsen gillar. Lite svårt se triggern som ändrar det på kort sikt.
- SKF - pressades av oro om elbilarna i somras och har under många år haft notoriskt svårt att leverera i takt med konkurrenter so GE. Nu står väl ändå alla stjärnor rätt för en vändning?
- Volvo - marknadens älskling behöver bevisa att försäljningen inte bara stigit tillfälligt och att stigande marginaler inte bara berott på bättre kapacitetsutnyttjande. Till de hör aktiekurserna tillhör jag tvivlarna.
- Ericsson - lite missförstått bolag. Satsade tungt på mobilt och det blev fel för den fasta utbyggnaden tog fart. Huawei i tillväxtländer och låga investeringar på mogna marknader är fortsatt problem men så är det billigt också.
- Fingerprint - branschprognoserna slog in, marginalerna föll, fler tekniker kom till. Vad det landar är oerhört att spekulera i. Inget för en försiktig investerare som undertecknad.
- Boliden - där satt den måste känslan ha varit när kopparpriserna till slut lyfte. Alltid välskött bolag där frågan ändå måste bli hur mycket mer råvarurallyt har att ge.
- SSAB - inget fel på bolaget men branschen är lika eländig som någonsin. Tillfälligt dolt av bättre konjunktur och ökad protektionism. I längden döljer dock inget att stålbadet för branschen inte är över ännu.
- Tele2 - upphör aldrig att förvånas över att det här bolaget lyckas leverera utan att vara störst på sina marknader men vad är triggers just nu?
- Telia - eländet över och misstagen redan gjorda. Allt som pekar mot ett mer svenskt bolag med så lite verksamhet som möjlighet på andra ställen är en uppsida. Faktiskt intressant på lite sikt.
Så det var några rader om alla bolag i tabellen ovan. Vilken är er favorit och varför? Vilken tror ni blir sjunkbomben i rapporterna?
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.
På gång med nya Veckan! till dess får ni hålla till godo med förra avsnittet.
På gång med nya Veckan! till dess får ni hålla till godo med förra avsnittet.
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här
Vad tror Gottodix om NetEnt nu när den rasat? Investera/Köpa, behålla, sälja?
SvaraRaderaProblemen ligger i bolaget om jag förstår saken rätt. Spelutvecklingen till exempel. Det jag tänkte på när vi hade aktien var tat NetEnt behöver fungera bra (gör de för det mesta) på en marknad som växer stabilt (gör den fortfarande det?). Så skälet att vi lämnade i aktien var att uppsidan började kännas för osäker. Lite tydligare signaler om att bolaget och marknaden är tillbaka på spåret vore nog bra.
Radera