Källa: FED St Louis |
Livet på linjen
Det går segt på börsen. Själv kommer jag förlora ett vad med Aristokraten, en av de tävlande i vår aktietävling om index i Stockholm skulle gå uppe eller ner under augusti. Jag vet inte hur han lyckades få Kim Jong-Un att skicka en raket rakt över Japan men det var nog spiken i kistan för mina ambitioner den här börsmånaden.
5:e gången det händer men omvärldens nerver är mer på spänn den här gången & tålamodet lägre. Fel spelat, Nordkorea? https://t.co/KFL6rL8qqM— Gottodix (@Gottodix) 29 augusti 2017
Nej då, jag tar inte krig och tokskallar med kärnvapen med ett sådant lättsinne men det var ändå femte gången det här hände även om senast var 2009. Min reflektion är att jag tror att Nordkorea har spelat sin hand för hårt. Det finns en viss och faktiskt tilltagande risk att omgivningen, inklusive Kina, hamnar i ett läge där det inte längre är för farligt att ingripa utan det blir för svårbedömt att inte göra något.
Källa: TradingEconomics |
Det ser ändå fortfarande ut som om världen och dess börser mer är inne i en rotation än på väg mot en krasch. Precis det jag talade om i NordnetTalks, som är inlagt ovan. Jag tyckte det blev ett bra och dynamiskt samtal med Alexander Gustavsson på Nordnet. Kolla gärna in det och om du vill se mer av mig i den kanalen eller på deras uppdaterade Nordnetblogg, så gilla och kommentera inne på YouTube-kanalen eller deras sida.
Tecknen på oro finns där
Idag stängde följande index under 200-dagars glidande medelvärde:— Henning Hammar (@Investerarfys) 29 augusti 2017
SIX Return Index
DAX
OMX Helsinki
Nikkei och DJ UK stängde nära (<1%). pic.twitter.com/XmRGjs26Gt
Samtidigt är det starka krafter i spel på börsen för närvarande. Det drar ganska kraftigt söderut i kurserna. Viktiga tekniska motstånd som att flera index fallit under sina långa glidande medelvärden har passerats.
Till de strukturellt dåliga nyheterna hör också att en amerikansk skattereform verkar vara mycket långt borta. Det verkar inte ens finnas en plan, vilket faktiskt - trots allt annat Trump haft för sig - förundrade mig. Här är en av hans allra viktigaste frågor och det verkar inte som om han har ens en aning om varken vad den ska innehålla eller hur den ska vinna majoritet. Det är mycket yta helt enkelt.President Trump wants to get Americans fired up about rewriting the tax code. But there's no plan to sell https://t.co/2DHJkAqGjf pic.twitter.com/nuhBzawJ0d— Bloomberg (@business) 28 augusti 2017
Det kan, trots att det inte längre är inprisat, vara dåliga nyheter för börsen. För det är en chans till uppgång som försvinner. I ett klimat där det finns svagheter att trycka på är det ett rätt stort problem. Däremot är vattenmassorna i Houston mer en avlägsen blipp på en investerares radar även om det i teorin kan kasta om den politiska debatten beroende på hur de hanteras.Compare these two shots of the same spot in Houston to understand the level of the floods. pic.twitter.com/4apTzuzNck— John O'Shea (@politicalhackuk) 27 augusti 2017
Så vad är det som händer?
Jag tror att det är ett helt annat spel än det vi talar om som vi bevittnar för närvarande. Det relativa schackrandet med valutor med hjälp av räntor och andra stimulanser. Nu går världsekonomin allt bättre. Med ett utgångsläge som är allt annat än normalt leder det till ett kraftigt tryck på de valutor där normaliseringen för närvarande är tydligast.Every developed country central bank in the world is maintaining negative real interest rates... pic.twitter.com/AmMeI3P63B— Charlie Bilello (@charliebilello) 28 augusti 2017
Källa: FED St Louis |
Det viktiga är dock inte vad som hände i USA utan uppgången i konjunkturen i resten av världen. Med allt starkare siffror på allt fler håll har en viss återhämtning av de mycket låga realräntorna kunnat skönjas. Det är dock långt kvar till en balans vilket kan vara bra att tänka på.
WOW! Bank of #Japan makes other CenBanks look like amateurs. Holds 39% of Japan's govt debt, equates to 79% of Japan's GDP. (Chart via Citi) pic.twitter.com/F9OzaEPvNq— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 28 augusti 2017
Centralbankerna har som bekant även stora balansräkningar att försiktigt dra ned. Med andra ord vi är i början av en fas som kommer att pågå länge. Vad kännetecknar den? Här tror jag, vilket är det här inläggets viktigaste poäng, att USA visar vägen.
Vi diskuterar hur högt våra räntor framöver kommer att orka. I USA är det full fart i högkonjunkturen men lönerna och inflationen stiger bara långsamt. Sannolikt är det så att vi åtminstone under en lång tid kommer att uppfatta det som att realräntorna inte ska vara så höga men kanske ändå, och det är viktigt, att de ska vara noll eller positiva inte negativa som nu.
Det ger en rimlig förväntan på vad resten av världen ska hinna med innan vi är ikapp utvecklingen i USA. Våra långräntor ska upp en bit över två procent. Högre än så ser inte troligt ut på medellång sikt. Den som vill tänka i termer av bolån kan lägga på bankernas marginal på det och så kanske dra av en aning om du tänker dig kortare bindningstider.
Källa: TradingEconomics |
Räntan är helt omatchad med vår inflation. Det har gått att sitta på den kudden ett bra tag men nu pyser den upp och får tillbaka sin form. Kronan stärks inte ens för att vår ekonomi är stark just nu. Den stärks för att vår penningpolitik är orimlig och marknaden har insett det eller nja, det var en halvsanning. Marknaden har ögonen på euron men där är resonemanget lika starkt.
Så det dagens blippar mest pekade mot var att dollarns nedgång fortsätter. Det ger ingen krasch men det är nog så viktigt för investerare att förhålla sig till.
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.
Revolutionary och krig har en historisk tendens att utlösas i just augusti månad.
SvaraRaderaÖver 90 % av dessa startade pga statens misbruk av skatter på invånarna. Övriga pga maktmisbruk diktatur etc.
Tyskland har ökad skattetrykket med över 4 % senaste året. Andra kommer efter dem... Med gemensam valuta, europeisk sentral bank m.m som EU nu önskar kommer också EU skytterne. Flera stora riken har falt av liknende handlinger, och när det händer djup dyker euron och dollaren exploderar.
Historiskt har också börskracher en tendens att komma i september och oktober, men det är kanske inte moget för än 2018.
Å andra sidan är världen både politiskt och ekonomiskt ändå en rätt lugn plats numera.
Radera