Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 30 augusti 2017

Helt kort om att få rätt men ha fel om verkstadsaktierna

Går det egentligen så dåligt för verkstadsaktierna. Det håller takten med dollarnedgången. Det är väl inte så pjåkigt? Kanske finns det mer att söka efter i den sektorn.

Källa: Börsdata och Riksbanken
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.

Konsten att ha fel


Den 22 maj skrev jag ett inlägg här på bloggen om att verkstadsaktier var överprissatta. Sedan dess är de ner sju procent. Mottagandet under rapportsäsongen gav mig också till synes rätt. Starka i en del fall urstarka rapporter förmådde inte höja kurserna. Ändå undrar jag om jag inte hade fel.

I dagens helt korta inlägg tänkte jag vrida en aning på det som ytligt sett såg ut som en bra analys. Varför då kan man ju fråga sig? Jo, för är det något jag tror på som investerare så är det att våga ifrågasätta inte minst sina egna tankar. Det är en iskall faktor med investeringar. Det spelar ingen roll om du tänkte rätt eller ens om du fick rätt. Det enda som i slutändan mäts är resultatet i kronor och ören på kontot. Då är tankarna man haft ofta en svår fälla att frigöra sig ifrån.
Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad! 
Det som får mig att undra är att industrisektorn trots allt går såpass relativt ok i vad som i grunden är en dollarstyrd börsnedgång. Sedan jag skrev min analys så har dollarn backat 9 procent. Börsen exklusive utdelningar var ned 6 procent och industrindex ned 7 procent. För att ta en favorit så är det samma sak som att en amerikan i sin egen valuta faktiskt sett en uppgång i värdet av sina svenska industribolag sedan jag pekade på att de var för dyra.

Jämför det med det betydligt tydligare sektorrotationer jag talade om i Gottodix Grafer på Nordnet Talks. Min undran är om svensk verkstad inte snarare hållit emot en utmanande valutamotvind överraskande bra.


Urstark konjunktur

För att bena lite i vad jag menar så var det en del jag, så här långt, verkar ha tänkt rätt i. Den globala konjunkturen är fortsatt stark. Det går bra lite varstans. Ovan är det Moodys som höjer förväntningarna på Europa men även i USA går det alldeles utmärkt med bland annat ökad privat konsumtion. BNP-siffrorna för andra kvartalet reviderades som bekant upp till 3 procent i USA idag. En starkt positiv blipp för den globala ekonomi som plötsligt blivit den ifrågasatta.

Den här utvecklingen var det jag byggde vår strategi på i våras exempelvis beskrivet i inlägget Investeringsklockan 2017 - sista börsvarvet har bara börjat.

Industrin hänger hyggligt med

Källa: Börsdata
Min reaktion på rapporterna var att resultaten var lite för låga för den här starka konjunkturen men det är verkligen en relativ fråga. Jag plockade ut samtliga industribolag i nischen produktion på Stockholmsbörsen. Medianbolaget i den gruppen hade ökat försäljningen 7 procent, hade något sämre marginal och aningen högre värdering än snittet för de senaste fem åren.

Rätt stabilt men inte imponerande vore en möjlig beskrivning. Den skulle också passa bra med att gruppen ändå gått relativt ok på börsen. För hade dollarraset fått spela ut fullt ut, till exempel i en konjunkturnedgång, då hade verkstadsbolagen med största sannolikhet fallit långt mer än snittet för börsen.

Varför är det här viktigt då? Jo, för det indikerar att jag inte alls, så här långt, haft rätt i att industribolagens värderingar är särskilt hårt pressade. De har följt dollarn ned men inte mer. Om det beror på att marknaden inte sett problemet som en svag dollar leder till i resultaten, då skulle det innebära att det kan bli en större nedgång framöver. Förstås särskilt om dollarn fortsätter nedåt.

Vänd på det. Antag istället att dollarn, vilket jag inte ser, skulle lyfta igen eller helt enkelt bara landa på en för verkstadsbolagen acceptabel nivå, vilket är helt rimlig. Vad skulle hända då? I det läget skulle verkstadsbolagen istället kunna överraska. Snarare än ha fallit av egen kraft verkar den här gruppen snarare ha hamnat under en våt filt i sommar.

Framme vid en kursändring är jag dock inte ännu. Där är dollarn för osäker men nog kan det finnas ett case där ute som beroende på riktningen på valutorna köper verkstadsbolag i rätt del av världen. Kanske i USA om de går att få för en dollar under säg 7,50 medan de kanske borde handlas på hemmaplan om dollarn stannar runt 8 kronor eller högre.

Min poäng är att det kanske inte var varken bolagen eller värderingen utan främst valutan som kom i vägen. Det är i så fall en tillfällig faktor.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här 

2 kommentarer:

  1. Men svenska aktier som inte gått ner sedan i maj då, eller rentav har gått upp, de har ju tokrusat i dollartermer. Hur motiverar du det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många sådana exempel. Igår sänkte Morgan Stanley sin rekommendation för Castellum trots att bolaget tuffat på och aktien legat still på börsen. Där kan det nog vara uppgången i dollarn som fått den amerikanska banken att tänka om.

      Varför går det bra? Ja, index är ju nästan ned i nivå med dollarn men det går också riktigt bra för svensk ekonomi och börsen har haft medvind.

      Slutligeb ska man ändå ta dollartolkningen som en av flera för visst finns det en viss lokal svensk efterfrågan på börsen som också spelar roll.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam