Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 31 juli 2017

Helt kort om Investors dubbelt heta värdering

Allt har gått Investors väg de senaste åren. Skicklighet? Javisst, turen tillkommer den stridsförberedde men precis som för resten av börsen är det inte lika lätt att kamma hem högre värderingar längre.

Källor: Börsdata och Investor

Reklam:
 
Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.

En bra bas men ingen mirakelmedicin

Kortinlägg idag med en av rapporterna jag inte hunnit skriva om. Det kommer några till liknande kring övriga bolag jag inte hunnit med att kommentera under rapportsäsongen. Jag kör helt utifrån vilka behov av analys jag själv har, så det blir mer om de knepiga rapporterna än om de som rullar på. För rulla på har det verkligen gjort i Investor.

Kanske lite väl bra som jag tittar på idag. Fast vi har trots slutsatserna här ökat lite i aktien senaste tiden, som framgår på Shareville eller i veckoinläggen med planen för portföljen på Sparskolan. Skälet är dock mer att vi justerat andra placeringar och då mellanlandar pengarna för det mesta i något av våra investmentbolag.

Hur som helst. Jag gillar verkligen Investor. Det är ett välskött bolag som tar väl hand om småsparare. Därtill är innehaven oftast välskötta de med, även om det går galet ibland som senast med Ericsson.

De senaste fem åren är årsavkastningen i vår portfölj 27 procent mot börsens 17. Ett fantastiskt och i många delar turligt resultat jag lär få svårt att överträffa. Fast det hade gått bättre ändå om vi bara haft Investor för där ligger årsavkastningen på hisnande 29 procent per år de senaste fem åren.

Gör det investmentbolaget till en vinnare även framöver? Den smarte läsaren förstår att med en sådan inledning, så väntar en vändning i texten runt hörnet. Redan efter förra rapporten skrev jag om att Investor är ett fint bolag men med dyra innehav. Det gäller fortfarande när jag nu gör en miniuppdatering efter andra kvartalet.

Jag har också flera gånger påpekat att man som investerare ska vara medveten om att det finns några enkla förklaringar till åtminstone delar av det fina resultatet. Ett är att Investor har en hävstång på 5-10 procent. Det vore alltså konstigt, precis som för statens belånade SÅFA-fond om inte den högre risken avspeglade sig i lite högre avkastning. Det behöver i ingetdera fallet vara fel men en rak jämförelse med index blir det aningen missvisande.

Hur högt är för högt?

Frågan är dock om inte det verkligt intressanta med Investor är att den fullträff bolaget haft de senaste fem åren. Innehaven har gått riktigt bra, vilket framgår av att de räckt till en avkastning på eget kapital på fina 19,7 procent. Till det har dock både Investors och innehavens värdering höjts

Substansvärdet, exklusive justeringen för övervärden i de ontorerade bolagen, ligger nu på historiskt höga 0,89. Den uppvärderingen syns också i att Investors direktavkastning stadigt dalat de senaste åren. Samtidigt har värderingen av det egna kapitalet i de noterade bolagen, exklusive Nasdaq och viktat utifrån nuvarande andelar i Investors portfölj, ökat från 3,4 till 4,2. De onoterade bolagen är inte precis lågt värderade de heller, vilket framgår av exemplen för Mölnlycke och Permobil ovan.

Den senaste rapporten kom som bekant i ett läge där många av innehaven haft svårt att försvara sina värderingar. Bland de ontorerade bolagen var nog det mest intressanta denna gång problemen. Mölnlycke har låg organisk tillväxt, Permobil är mitt i produktlanseringar (som verkar lyckade) medan Aleris verkar ha en hel del problem att lösa för att få upp sin lönsamhet.

Det är egentligen inget som oroar. Säkert styr Investor klokt vidare i allt från Ericsson till Mölnlycke. Däremot är Investor numera ett utmärkt exempel på ett fenomen som oftast dyker upp bland fonder eller för den delen i småspararportföljer.

Det kommer en bra period av diverse olika skäl, inklusive skicklighet. Den som skrapar på ytan ser dock att det har mycket lite med framtiden att göra. Det mest typiska för Investoraktien här och nu är att den likt så mycket annat på börsen har plockat alla lågt hängande frukter samt tagit fram stegen och tagit några som sitter lite högre upp med för den delen.

Vad återstår när rabatter sänkts, värderingar av innehaven höjts och hävstången redan är utnyttjad? Samma sak som för resten av börsen för närvarande - att bolagen levererar höga vinster. Om inte, kan det visa sig att en del värderingar pyser ihop igen.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 




Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här. 

6 kommentarer:

  1. Jag kollade precis när jag köpte mina Investoraktier. 23 december 2011. Det ser ut som precis innan uppgången började. Ibland har man rejält tur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klockrent! Vi har haft dem sedan 2012, så det blev bra.

      Radera
  2. Intressant! Personligen tycker jag börsen känns svårbedömd just nu. Ditt resonemang hjälper mig att fatta beslutet om att ha en del pengar utanför börsen just nu. Helt enkelt avvakta lite och se. //

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har velat lite över sommaren. Värderingarna är lite knepigt men ekonomin ser rätt stabil ut. Skrev om det idag.

      Radera
  3. Ett mycket intressant inlägg - tack. Extra läsvärt eftersom Investor är ett av mina större innehav. Jag är ännu inte "fullinvesterad" i Investor, men har under de senaste inköpsrundorna avstått från att köpa mer pga vad jag tycker är hög värdering (mer baserat på känsla än utmärkta fakta vilka du redovisar). Jag avser att behålla mina aktier och vi får se om jag köper på mig fler vid nästa köptillfälle.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam