Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 11 juli 2017

Analyskollen: vad måste börsen leverera i q2?

Rapporter på ingång men vad har marknaden för kort på hand och vad ligger i potten? En sak är säker tidpunkten när vinsterna ska fram på bordet kryper allt närmare.

Källa: StockPiper
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.

Frågor, frågor, frågor

Jag har en rätt gedigen hög läsarfrågor att gräva i. Till er som inte fått svar kan jag hälsa att jag betar av frågorna så gott det går och försöker plocka upp varianter på frågor som många ställer. En sådan var den senaste frågan från Martin om jag med vår 3-stegsmodell kunde kvalitetssäkra hans familjeportfölj. Den innehöll både fonder och aktier, så det var ett ämne jag tror intresserar många. Det inlägget hittar du här.



Sedan var det en liten milstolpe häromdagen när det nu är över 7500 som följer vår portfölj live på Shareville. Jag har som ni vet ett samarbete med Nordnet, där nya kunder som kommit via länkar på mina sidor ger betalt. Det är roligt när det går att täcka lite av kostnaderna för att ha en blogg men hela den kommersiella sidan av att skriva och filma är mycket begränsad. Faktiskt är intäkterna så låga att det närmast vore genant om man tog hänsyn till vilken tid det här sociala projektet tar.

Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!
Det är dock inte hela världen så länge det är roligt och lärorikt. I roligt ligger mycket att det är ett gemensam projekt med alla 20-30 tusen som följer löpande (lite svårt att veta hur många som följer i flera kanaler, därav det breda spannet). Vill ni supporta det jag gör så uppskattar jag därför ännu mer sådant som visar att tanken att alla bidrar på sitt sätt kan fungera. Det är det som är min idé med insamlingen till SOS Barnbyar.

Jag bidrar med skrivandet och ni som läser bidrar till något riktigt bra. Kul när det fungerar. Andra sätt att återkoppla är förstås sådant som att kommentera, dela och gilla. Det ger också en puff att fortsätta lägga tid på bloggandet. Sedan är det förstås så att om du ändå kommer fram till att exempelvis bli kund på Nordnet, så skadar det ju inte om du klickar dig den här vägen in. 😉

Nu över till dagens lilla iakttagelse.

Sverige

Källa: FVMR
I högermarginalen för er som surfar in på sidan via datorn återfinns bland annat två sammanställningar av svenska börsförväntningar just nu.

Den ena kommer från förvaltaren FVMR, vars veckobrev ger en uppdatering av analytikerestimat för Stockholmsbörsen och jämför det med läget i världen. För den som vill kolla fler siffror från hela världen rekommenderas annars förvaltaren Star Capitals kvartalssammanställningar.

Hur som helst. De aktuella siffrorna från FVMR visar tydligt det stora skifte som pågår på börsen. Om allt går bra, så ska stigande vinster täcka upp när räntorna går upp. I ett lågt ränteläge skrämmer inte ett förväntat p/e-tal för Stockholmsbörsen på 17,8 i år. Kan det inför 2018 landa i att högre vinster pressar ned värderingen till ett p/e-tal på 15,8 så ser det förstås inte så farligt ut.

Källa: StockPiper
I det grundperspektivet, särskilt om vinsterna sedan fortsätter uppåt, så ser förstås inte börsen så farligt värderad ut. Urtypen för ett resonemang i en konjunkturuppgång där ekonomi och stärkt riskvilja håller emot ett stigande pris på pengar.

Det här spelar över bollen till bolagen att leverera resultat. När börsen drivits av få placeringsalternativ, så har det rent krasst sett bolagens verksamhet kommit i bakvattnet. Det har varit viktigare att kunna dela ut pengar. Om de sedan skrapats ihop genom att dra ned kostnaderna eller genom att, som ofta varit fallet i USA, öka belåningen till låg ränta har inte spelat så stor roll. Nu kommer däremot affärsmodeller och framför allt tillväxt i fokus igen, vilket förstås är sunt.

I Sverige mjukstartar det i år med att vinsterna stiger knappt 3 procent enligt FVMR:s sammanställning för att sedan ta fart 2018 om allt går bra. I USA ligger som vi återkommer till den cykeln längre fram.

Det här för oss vidare till den andra sammanställningen i sidans högerspalt. Förväntningarna på de bolagen i OMXS30 hämtade från tjänsten StockPiper. Det är en tabell man kan sitta och gräva i en stund men ska jag plocka fram något, så är det hur starkt sambandet för närvarande är mellan förhoppningar om stigande rörelsevinster i år och bolagen analytikerna tror på.

Det ligger nära till hands att tro att reaktionen på den rapportsäsong som nu rullar igång kommer att styras av hur guidningarna för året ser ut och hur trovärdiga de kommer att uppfattas vara. Volvo, Boliden och SKF är tre bra exempel på bolag där det nu handlar om att leverera. Marknaden lär belöna resultat men kanske är acceptansen för besvikelser också begränsad. Något som ju blev tydligt när SKF föll efter att en konkurrent vinstvarnat.

Källa: StockPiper
I den här miljön tycker jag det är intressant att leta efter bolagen som kan överraska men där förväntningarna inte ser allt för haussade ut. Hit hör faktiskt bankerna. De ser inte långsiktigt särskilt billiga ut men nog kan ett bolag som SEB överträffa låga analytikerförväntningar exempelvis om tradingresultaten kommit igång och utlåningen till företagen tagit en viss fart?

Kanske kan dessutom högre räntor stötta något åtminstone på kort sikt. Knappast i den utsträckning vi sett i USA och nere på kontinenten, eftersom särskilt svenska hushåll lånat på till höga och lönsamma marginaler medan räntorna varit låga. Ett kortsiktigt bankcase är åtminstone en tanke att gräva i inför den här rapportsäsongen

Sista rycket i USA?

För USA ligger förväntningarna redan högt. När analytikerna hissat bolagens guidningar en bit, vilket brukar vara rätt, så ska vinsterna upp 10 procent på årsbasis. Där ska tillväxten ligga ett tag för att pressa ned de höga värderingarna.
Det ser betydligt svårare ut än i Sverige. Framför allt har vinståterhämtningen kommit längre. Det som diskuteras mest i USA är annars att det inte längre finns en börs som går i takt utan en uppsättning sektorer och undergrupper som lever sitt eget liv. Ett exempel många pekat på är vilken oproportionerlig roll de allra största techbolagen fått.

Mer sektorrotation än kursrörelser i korten om marknaden prickat rätt således. Även här är det förutom vinsterna takten i ränteuppgången som blir avgörande.

Källa: FactSet
Det för oss avslutningsvis till en av de klassiska graferna från de senaste åren. För att förstå situationen i USA och i förlängningen här hemma är den närmast perfekt. De låga räntorna har drivit upp aktiekurserna snabbare än vinsterna stigit. När det krokodilgapet ska stängas vill det till att vinsterna tickar på uppåt medan räntorna håller sig lugna.

Om det handlar andra halvåret på börsen.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 



Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam