Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 6 juli 2017

Helt kort: börsen nyktrar till

Goda nyheter borde snart få vara bra även för börsen. Så såg det inte ut idag men när vi vant oss vid lite högre räntor, lär en starkare europeisk konjunktur inte skrämma längre.

Källa: TradingEconmics
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.


Baksmälla i aktiekurserna



Här kommer ännu ett av de nya småinläggen - Helt kort. Det är tänkta som snabbare komplement till de lite mer genomarbetade inläggen. Ett nytt lite längre inlägg som kan vara av intresse är en läsarfråga på Sparskolan som handlar vilka de bästa råden till en nybliven utdelningsinvesterare är. Där ligger även ett nytt inlägg om hur det gått i vår aktietävling mellan sex investerare med helt olika stil. 
Det stora ämnet just nu är dock att räntorna satt märkbar press på börsen sedan några veckor. Någon större nedgång är det inte ännu men går inte att ta miste på att nu faller börsen och särskilt allt med höga multiplar i takt med att räntorna stiger.

Dagens börsnedgång satte ECB igång när de släppte protokollet från sitt senaste möte. Banken är på det hela taget trygg med den europeiska ekonomins utveckling för närvarande och oroar sig inte för att inflationen mer långsiktigt skulle tappa fart. De har inte heller några uttalade planer att i närtid ge sig på sina stora stimulanser. Med andra ord står det i protokollet ganska exakt det Mario Draghi sa efter det senaste räntebeskedet.
Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!
Dessutom är budskapet alltså att ekonomin går bättre nu. En inställning som bekräftas från många håll, även om den har påfallande svårt att backas upp av hårda data. När räntorna stiger och börsen faller på den nyheten är det ett starkt tecken på att åtminstone börsen haft orealistiska förväntningar på den guldlocksbörs vi haft ett tag. Det vill säga vinsterna ska stiga som i en högkonjunktur men realräntorna ska pressas ned som vore det en lågkonjunktur.

Helt ute och cyklar är kanske inte marknaden. För i ett läsvärt reportage i dagens Financial Times konstateras att det som håller tillbaka löneutvecklingen i Europa är att kontinenten nu har skaffat sig en lågbetald armé av timmisar och SMS-jobbare. Hälften av Europas unga har den formen av anställningar och det krävs en bra mycket starkare uppgång i ekonomin för att deras löner ska börja pressas uppåt.

Den lär inte komma, eftersom det i så fall antagligen skulle kräva att fler ökade sin konsumtion. Det brukar drivas av, just det, ökade framtidstro hos unga. Ett moment 22 som är svårt att komma ur. Det gäller förstås inte minst om det blir den generationen som ska uppfostras att ha en stramare syn på skuldsättning.


Verkar ändå vara tillfälligt 

Källa: TradingEconmics
Det finns alltså sannolikt både långsiktiga och kortsiktiga krafter som fångar upp inflationen på en låg nivå. En mycket långsam återhämtning i löneökningarna har ju även kännetecknat den amerikanska konjunkturuppgången och här hemma ligger kollektivavtalen inte på nivåer som eldar på ekonomin. 

Dessutom är utbudet på till exempel råvaror stort och styrkan i konjunkturen svag. I USA kanske det till och med börjar närma sig en vändning nedåt. Så det låter onekligen logiskt att ränteuppgången landar rätt snart.

Situationen påminner en del om den som rådde i början av 2015. Då ledde löften om stora stimulanser och ytterligare nedtryckta räntor till en skjuts uppåt på börsen. När det sedan gav stigande förväntningar i ekonomin, så steg räntorna och bromsade börsen. När sedan bolagsvinsterna inte visade några tecken på att stiga, så sprack den ballongen och börsen föll tillbaka i vad en del tolkade som en bearmarknad. I så fall en helt skapad av ECB. 

Kan det hända igen? Det finns vissa likheter. Även den här gången har börsen stigit på hopp om negativa realräntor och en ekonomisk återhämtning. Skillnaden var att den här gången var de stigande inflation som skulle driva ned realräntan. Den gången var det fallande nominella räntor. 

Den andra och mer väsentliga skillnaden var att den gången så satte ECB in det stora batteriet för att läget så uselt ut. Det var för att vända en riktigt svag europeisk ekonomi som stimulanserna sattes in. Då var det förstås en udda slutsats att tro på ett lyft i europeisk industri samma vår. Nu är läget tvärtom. ECB tror på ekonomin men marknaden vill inte släppa stimulanserna. 

Det låter som en typisk baksmälla i mina öron. Typiskt för den diagnosen är att den går över om man får vila lite. Precis det börsen nog behöver just nu.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 



Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam