Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 19 april 2015

Tävlingen: ett rätt, ett fel och valutan

Tja, vad ska jag lyfta fram? Att portföljen prickade att det skulle in mycket pengar på börsen i slutet av januari. Eller att jag inte hade tagit höjd för att USA skulle överraska negativt i början på april? Oavsett vilket är året nu, nästan, tillbaka på index. I tävlingen har till och med Rockräven lugnat sig lite

En intressant iakttagelsen är hur väl börsen och portföljen följer dollarn. Dessutom i en förstärkt rörelse. Index rör sig mer än dollarn. Det beror för det första på att svenska företag är värda ungefär det samma i dollar även om kronan depricieras. För det andra att vinster tenderar röra sig mer än kostnader i ett sådant läge, eftersom svenska företag förstås säljer mer utomlands och tillverkar mer i Sverige. För det tredje finns också ett spekulativt inslag, som var det som slog mot SKF. Placerarna väljer, som i ett gruppbeteende, att tolka valutasignaler som att nu har det vänt eller nu har bolaget fått ordning på sina kostnader. Motsvarande negativa tolkning finns när det går åt andra hållet.
 


Ta just nämnda SKF som ett exempel (länk). Deras försäljning steg med 16,3 procent första kvartalet, av detta  var 14,9 procent valutaeffekter. Försäljningen steg alltså, när kunderna kom in en butik där priset var ned nästan 15 procent, med, knappt 1,5 procent. Imponerar det? Är det ens en verklig ökning? För vad skulle hända om SKF fick höja priset 15-20 procent? Problemet som särskilt svenska industri- och råvarubolag nu står inför är att det kan komma att krypa fram att deras egen tillväxt och kostnadsförbättring i själva verket inte är så stor. Om q4 blev en lättnad för att vinsterna kom (även om de byggts upp av faktorer utanför bolagen), så kan q1 komma att handla om insikten att mindre än vi trott hänt i själva bolagen. Volvo är ett bra exempel, där jag trots en viss förkärlek för bolaget, gått ur aktien. Sandvik är ett tredje. Alla med i tävlingen. Det är även SSAB. Där gjorde ju vi en framgångsrik rapportspekulation förra kvartalet, som vi dessutom hade den goda smaken att stänga dagen före den svaga rapporten. Det går inte att utesluta en liknande kortsiktig uppgång nästa vecka men jag är av de skäl som här angetts mer försiktig den här gången. Det kan bli så att mer fokus ligger på överutbudet av stål och mindre på att dollarn stärkts. Klokt i så fall. SSAB har dessutom en mer balanserad valutaportfölj en man skulle kunna tro.

Dollarn påverkar även bolag som Vitrolife, Orexo, Elekta, Meda, Aerocrine, Karo Bio och Cellavision. Alla aktuella i tävlingen. Just bolag inom life science tenderar att ha en ganska häftig valutaexponering. Det beror på att de ofta, av kvalitets- och forskningsskäl, koncentrerar sin produktion medan produkterna och framför allt åkommorna de ska avhjälpa är globala. I de här bolagen är det därför extra viktigt att i de här bolagen vara noga med vad som är riktig tillväxt och vad som är valuta. Nu är jag, som ägare, partisk när det gäller Vitrolife och Cellavision men en sak jag gillar i de här bolagen är att de har en otvivelaktig organisk tillväxt och marginalförbättring i botten. I den situationen kan en starkare dollar bli en bra hävstång. Meda känns lite liknande. I Elekta kan valutan istället dölja underliggande problem, som i fallet SKF ovan. Direkt farligt kan det vara att tolka in för mycket i bolag som har tunga utmaningar (och förhoppningsvis möjligheter) som Aerocrine, Orexo och Karo Bio. Risken är att man börjar skriva om, det efterlängtade, brytet och läsa in att det har inträffat på helt felaktiga grunder. Besvikelsen blir då stor när dollarn går åt andra hållet. Här är det extra viktigt att istället titta på exempelvis sålda enheter.

I själva tävlingen är avstånden just nu rejäla med Rockräven i en imponerande ledning. Det blir spännande att se om rapporterna kan stöka om.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam