Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 21 april 2015

Fråga om värderingen av Ratos

Jag fick på Shareville en fråga om hur jag värderar Ratos. 

Det korta svaret är att det har jag inte gjort (ännu). Jag är nöjd med att bolaget ligger rätt i portföljen, inte ser direkt dyrt ut och har en rekommendation från Affärsvärlden (jag fokuserade på att lägga till ett bra bolag med innehav som passade i makro och hade case jag tror på i sina affärer). Helt struntade jag dock förstås inte i värderingen.

Afv angav en riktkurs på 90 kronor. Vad kräver det? Jag tror, som jag skrivit om tidigare, att börsens p/e kan öka ett tag till. Men på medellångsikt (något år) känns p/e 15 för börsen rimligt. Det motsvarar ett avkastningskrav (e/p) på 6,67%. Det kan väl till slutet av nästa år vara en rimlig gissning för svensk 10-årsränta plus 5 procent. Ratos avkastar just nu dåliga 6,5 procent på eget kapital (e/ek). Det flesta investmentbolag ligger väsentligt högre och det har ju Ratos historiskt också gjort.

För att se vad en kurs på 90 kronor, vid p/e 15, kräver sätter jag in en avkastning på eget kapital på 11,3%. Just nu värderas eget kapital till (för Ratos historiskt låga) 1,13. Ekvationen jag använder är P/E=(P/ek)/(E/Ek), dvs. P/E=1,13/11,3%= 10. Med andra ord om avkastningen på eget kapital stiger till 11,3% skulle bolaget med nuvarande värdering handlas till p/e 10. Om då börsen accepterar ett p/e på 15 är uppsidan 50% dvs 90 kronor (jfr med nuvarande kurs på cirka 60 kronor).  

Jaha, tycker jag det är rimligt? Spontant ja, inte minst eftersom det är ett gäng intressanta småbolag. Ratos har 12,7% som snitt de senaste 10 åren. Bure har 18 procent de flesta andra någorlunda jämförbara bolag ligger mellan 10-15 procent. Dessutom tror jag som sagt att P/E på börsen på kort sikt kommer ligga över 15. Så det finns lite säkerhetsmarginal. Nedsidan är också hyggligt liten. Samtidigt det här är matematikvärdering och ska därför tas med en nypa salt. Mer seriöst vore att titta på bolagen ett i taget men det har jag ännu inte tagit mig tid till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam