Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 25 april 2015

Blippar i nyhetsflödet

Rapporter i fokus, förstås, i veckans genomgång av blipparna som blinkat till på min nyhetsradar. Obalanser, håller ledningen som årets modeord.

Usa starkare och Europa svagare även i Amerika 

En klurig detalj så här långt är att amerikanska bolag gått bättre än europeiska som säljer till USA. Caterpillar övertrumfade med råge Volvo VCE i rapporterna (även om Volvo trots det lyfte på VD-byte samt bättre lastbilsförsäljning och mix än väntat). Den amerikanska överraskningen skriver FT om i ”US growth helps Caterpillar beat forecast”.

Ett liknande fenomen syntes när GE:s industridel i sin rapport utklassade SKF, trots liknande inriktningar. Det här skrev jag om i ”Rapportduell: GE mot SKF”. En mycket intressant detalj både Caterpillars rapport där bl.a. amerikanska gruvor lyfts fram och i GE:s där bottnad oljeefterfrågan kan skönjas. Även energidelen ser ljusare på framtiden. Den näraliggande slutsatsen är att det är viktigare att leva i en miljö där köparnas priskänslighet minskar än att få gratis medvind av räntor och valutor. Sunt tycker jag.

Oljan flyter på i jämnare takt än väntat

I det ständiga nyhetsflödet har nu flyter nu oljan inte med i de snabbaste informationsströmmarna. Uppdateringar saknas dock inte. Förra veckans meganyhet var ju Shells stora förvärv och de spekulationer om bland annat Lundin Petroleum som följde på det, vilket jag kommenterade här i ”Är Lundin Petroleum till salu”. Det flödet flyter på, om än trögt. Det är små nyheter om rykten och mindre köp. Den tydligaste blippen kom kanske i den här artikeln i FT: ”Hedge funds bet big on oil price rally”. Där kan man bland annat läsa att fonder tar tunga positioner i högre oljepriser. Motparten är främst producenterna. De försöker låsa in leveranser till nuvarande priser. En inte orimlig tolkning är att det kan bero på risker i deras finansiering snarare än verkliga marknadsöverväganden (de vill inte riskera likviditetskriser). 

Kanske är det därför läge att ta rygg på fonderna och fundera kring dyrare olja? Nej ändå inte. För faktum är att USA:s oljeproduktion fortfarande växer, inte krymper som man kan skulle kunna tro. Economist utvecklar frågan i artikeln ”Oil prices – unconventional  but normal”. Det stämmer visserligen att amerikanska bolag snabbt dragit ned på nya borrhål. Två av tre amerikanska oljebolag visar dock vinst och produktionen ökar dock och nya investeringar ligger och väntar i pipen. Det syntes för övrigt både i Caterpillars och GE:s rapporter där olja- och energirelaterat gick bättre än väntat. Förloraren just nu är istället Nordsjön som inte alls har den andel rörliga kostnader som utvinning på land har. Det finns alltså krafter som snabbt kan möta ökande efterfrågan med nytt utbud.  Stillastående lågt men i återhämtning får väl bli budet för oljepriset – den här veckan. :)

Investeringar lite bättre men konsumtion lite sämre

Bilden av amerikanska investeringar har alltså, delvis, ljusnat i rapportfloden. Oron för konsumtionen är desto större. Det här var ju en kalldusch för mig, som jag skrev om i det här inlägget: ”Usch vilken felbedömning av jobbdata”. Straffet i vår portfölj blir ett tapp mot index under april, vi får väl se vad det landar på. Hur som helst förs det nu en globala diskussion om hur de motsägelsefulla signalerna från USA ska tolkas. Det blir en nagelbitare att följa, som Economist skriver i artikeln ”Growth in America: Careful now” Planeten lutar sig mot amerikanska konsumenter nu men löner och sysselsättning lyfter inte som väntat. Om USA är ett orosmoment tar Kina ett steg till och får nog räknas som otäckt. Bland veckans blippar väljer jag den här ur Economist: Cars in China: no more supermodels”.  Efter många år med både inhemsk expansion och stor import är det nu för stort utbud – precis som BMW:s VD varnade för i senaste rapporten. Samtidigt försvagas efterfrågan och fördyras distributionen av nya regler. Scary läge, faktiskt.

I slutändan kanske personerna avgör dramat i Grekland

Möjligen borde även Grekland skrämma. Det går åtminstone inte ta miste på att pengarna är slut. Häromveckan bad ju regeringen myndigheterna att sälja det som kunde säljas och skicka in pengarna. Det är också tydligt att det inte händer så mycket på reformfronten. Tyska medier handlar numera mer om hur Grekland ska lösas ut ur euron än om huruvida detta kommer att hända. Ett utträde är för övrigt redan inprisat hävdar vissa, som FT i den här artikeln ”Greek debt ends torrid week under pressure” Känslan är lite binär. Krasch (tror jag inte) eller ännu ett lättnadsrally runt hörnet. Ett sätt att vidga tankarna är att fundera kring om personerna i dramat spelar någon roll. Det gör FT i artikeln: ”Faces behind Greece’s radical government”. Möjligen är det lite optimistiskt att tro att aktiva stalinister och antikapitalister byter åsikt bara för att det vinner (!) ett val.

Universum - den nya trenden 

Slutligen plockar jag upp en, ganska stark, blipp om samtidens tydligaste företagstrend. Bolagsuniversum. Det fanns en tid när bolag låg i länder och producerade någon liten delmängd med hjälp av andra företag. Specialisering och att stycka svaga företag affärsmodellen i exempelvis filmen ”Wall Street” . Inte längre kan man väl konstatera. En ny era av konglemorat som ska tillverka allt och kontrollera allt i alla leda växer fram. Ett exempel är hur tuff tillvaron blivit för chiptillverkaren Qualcomm när både Apple och Samsung bygger alltmer själva, som behandlas i den här artikeln på SeekingAlpha ”Qualcomm blames guidance on Apple and Samsung”.


En annan variant får en artikel i senaste Businessweek (tyvärr ingen länk). Förr i tiden kunde en filmstudio planera uppföljare och kanske lite merchandise. Disney har ett Marvel Universe, där bara filmerna så här långt genererat $7,2 miljarder. Till det kommer TV-serier, spel, tidningar, nöjesparker med mera. Det finns inget utanför…

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg! Vad är dina tankar kring den här artikeln som uppger att kapitalinflödet på den amerikanska börsen minskar (det tycks gå fort utför från april)? - http://www.marketwatch.com/story/correction-ahead-investors-exit-stocks-despite-new-records-2015-04-24?mod=mw_share_twitter

    SvaraRadera
  2. Tack! Spännande fråga. Jag har ju varit på det där med kapitalflöden några gånger förut. Jag plockar upp din tråd och skriver några rader i ett nytt inlägg.:)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam