Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 15 augusti 2016

Börsen i veckan: blir det en studs på tillväxtmarknader?

Blir det en tvär kurva för tillväxtmarknader den här veckan? Det skulle i så fall kunna vara ett läge att plocka in dem i portföljen.


Måndagar skriver jag en nyhetskrönika åt Nordnet. Läs gärna den, det är en av de texter jag lägger lite extra tid på att få till. Den är en sammanfattning av det bästa nyheterna jag snappat upp och en genomgång av veckan som börjar.

Det där väcker alltid en del egna tankar. De får istället fritt spelutrymme här på bloggen, då med ovanligt få länkar. För de finns ju i krönikan.

Den här veckan är det som upptar det mesta av mina tankar tillväxtmarknader. Det är särskilt en artikel, som jag tyckte var lite för komplicerad för det breda nyhetsbrevet, som jag går och funderar på. Det är "How far for the carry trade — markets questions for the week" (FT).


NYTT AVSNITT UTE NU- Sparskolan 6: Spara till pension
Det som har hänt på tillväxtmarknader är att kapitalflödena åter har vänt deras väg. Det har flera förklaringar. Främst är det en jakt på avkastning i en värld där det är allt svårare att finna. Det är dock även ett resultat av att trycket från dollarn lättat när ränteförväntningarna på FED kommit ned. Därtill ser ekonomin något stabilare ut i många tillväxtländer. Det finns åtminstone spår av ett stabilare oljepris och Kina ser ut att hålla igång sin, särskilt för de här länderna, mycket viktiga ekonomi.

Källa: Bloomberg (orange är MSCI Emerging Markets)
Grundläget är att många av de här ekonomierna har gått dåligt ett bra tag. Det har avspeglat sig på börserna, som gått sämre än på de mogna marknaderna. Nu har alltså flödet av pengar vänt.

Det är artikeln i FT kommer in. En av de populäraste spekulationerna just nu är att låna dollar, köpa en valuta på en tillväxtmarknad och sedan handla obligationer för den. Valutadelen är en så kallad carry trade. Du räknar med att få bättre ränta och i bästa fall även en valutavinst genom att flytta lånade pengar till ett annat lands valuta. Det inflödet av kapital spiller sedan, troligen, över även till andra tillgångar i landet där köpet görs.



Risken i den här affären är om du har fel om räntan och valutakursen i landet du lånat pengar. Det är precis det som kan hända i veckan. Om FED andas om att en räntehöjning är möjlig, kanske redan i september, så kan det bli en skrämselhicka i dollarn och räntan. Det behöver absolut inte tyda på att något faktiskt händer men det är ett troligt scenario att oron kommer. För amerikanska data har varit starka - särskilt jobbdata. Det kan få FED att, enbart för att inte bli bakbundna om det går snabbare upp än de tror, signalera en offensivare penningpolitik.

Om det händer är det i nästa steg möjligt att många spekulanter väljer att samtidigt gå ur sina carry trades. Det vill säga backa tillväxtvalutor tillbaka in i dollar. Den här paradoxala effekten syntes ofta mellan dollar och euro förra året. Då euron steg på varje dålig nyhet om Grekland, som ett exempel.

Det här är intressant. För då kan det bli en minikrasch på tillväxtländernas börser, som dessutom kan köpas till lägre växelkurs än några dagar tidigare. Som alltid lämnar spekulanter intressanta smulor för oss småsparare att samla ihop.

Vi får väl se vad protokollet från FED visar i veckan men jag går åtminstone och funderar på en affär åt det här hållet.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam