Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 18 augusti 2016

Affärsvärlden, Svd Börsplus & Börsveckan - vad är på gång i modellportföljerna

Vad händer i de bästa medias bästa modellportföljer? Kollar in tre favoriter.

Modellportföljer - något att ha?

Jag letar alltid nya idéer till vår portfölj. Här tycker jag modellportföljer är ett bra stöd. En annan poäng med att den här typen av aktieanalyser är att det ger en andra infallsvinkel till ens egna tankar. Möjligen mer så än lösryckta analyser, eftersom redaktionerna tänker samlat kring en uppsättning innehav och tar, åtminstone begränsat, ansvar för sina val genom att visa upp dem i en portfölj.

Tre portföljer jag med intresse noterar vad de har för sig är SvD Börsplus, Affärsvärldens och Börsveckans. När jag nu har fullt upp med att filma Sparskolan tänkte jag i ett kort inlägg titta till vad de har för sig just nu.

SvD Börsplus är bäst ju nu


Det har varit en flygande start för svenskans börsredaktion. Plus 15 procent i år imponerar. Det är en småbolagstung portfölj men med en del inslag även av större bolag och ibland utländska innehav - som Apple just nu. Upplägget påminner en del om vår portfölj men vi ligger oftast betydligt tyngre både mot större och internationella bolag.

Just nu har vi faktiskt en hel del gemensamt. Apple, Hoist, Bahnhof, Volvo och HM närmare bestämt. En bank får plats men här har valet fallit på i min mening lite vanskliga Swedbank.

Det intressantaste innehavet är annars Mat.se. Tjänsternas internet har länge varit glödhett, särskilt i USA. Det är en typ av bolag med god hypepotential. Därmed kan det också vända åt andra hållet. Jag är inte helt främmande för branschen men kanske ligger exempelvis Zalando närmare. Fast jag oroar mig för att marginalerna kommer visa sig bli låga och marknadsföringskostnaderna förbli höga.

Affärsvärlden har det motigt - för en gångs skull

Redaktionen på Affärsvärlden kan vara Sveriges vassaste. I sommar körde de dock i diket med en alltför stor defensiv exponering. Det hade ju vi med efter Brexit men till skillnad från Affärsvärlden lyckades vi (turligt?) manövrera oss ur problemen rätt snabbt. En annan smäll för tidningen var innehavet i Betsson.

Det här har lett till en avkastning i år på minus knappt fyra procent. Därmed har tidningens fantastiska avkastning de senaste åren naggats i kanten. Ett av skälen till att Affärsvärlden lyckats bra bakåt i tiden är att redaktionen har starka kontakter in i svenskt näringsliv och till analytikerkåren.

Portföljen skiftar karaktär över tiden och nu är den bara fem bolag stor. Det är tydligt att redaktionen tagit intryck av diskussionen om en vändning i cyklisk industri. Även gär återfinns Volvo men även Sandvik och gummispecialisten Hexpol får plats. Precis som hos SvD Börsplus får en e-handlare plats i portföljen. Här har valet fallit på Qliro. Just det valet är jag skeptisk till. Historiken imponerar inte och exakt vad som ska driva vändningen är inte helt enkelt att se.

Börsveckan seglar med vinden

HM, Hoist och Bahnhof är tre innehav från vår portfölj som återfinns även i vår portfölj.  I övrigt är det som vanligt många småbolag bland innehaven. En likhet med vår portfölj är inriktning mot konsumtion och gärna svenska kassaflöden. Inwido och Dedicare är bolag jag skulle kunna tänka mig. Nibe är också alltid intressant. Digitaliseringen är i portföljen representerat av Evolution Gaming.

Börsveckan är nog den portfölj som ligger stora delar av bloggosfären närmast. Här är det alltid fokus  på tillväxtcasen. Det har gett bra utdelning länge en reflektion är dock att portföljen är väldigt beroende av det börsklimat som varit med högre avkastning för mindre bolag.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!







14 kommentarer:

  1. Börsveckan har ju inte svårt att "slå index". De stoppar ju in ett småbolag i portföljen och rekar köp på densamma i samma nummer (!) eller numret efter. Nu senast Dedicare.... och kursen går till himlen. Är väl något att belysa lite mer tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det håller jag med om. Hela rekommenationsapparaten är i mina ögon något mycket större än den diskussion som ibland omgärdat en del bloggar. Även att Affärsvärlden numera har en riktig fond är knepigt.

      Jag har väl i och för sig inte uppfattat att det är något flagrant fuffens men som du skriver får det många effekter.

      Radera
  2. Börsplus? Du måste skoja. Usla rekar hittills. Intellecta, mat.se osv. Rekar småbolag, tar hem vinst efter hausse innan alla andra säljer. Affärsvärlden har jag inte följt men deras Affärsvärldenfonden som baseras på deras analyser har efter en fin start tappat betydligt. Börsveckan är den sämsta att följa, eftersom den har störst kursdrivande påverkan, dessutom är de inte lika vassa som förr. Nej, men favorit är Privata affärer/Anders Haskels portfölj, överlägset. Även Aktiespararens portföljer har gått riktigt bra på slutet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker du Börsplus är så dåliga? Jag vet att många reagerat på deras tuffa syn på Fingerprint. Jag tycker de är duktiga personer.

      Privata affärer och Aktiespararna hade jag absolut kunnat ha med. De liksom Dagens Industri är intressanta.

      Radera
  3. Kursdrivare allihop, gärna i småbolag med liten handel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ligger en del i det men det är också en rätt viktig poäng att få genomlysning även i de mindre bolagen. Lite distans tilö texterna både i sinne och tid är väl oftast bra.

      Radera
  4. Jag läser/prenumererar i stort sett på alla börs- och aktietidningar. Både dom digitala produkterna som DI+ och SvD börsplus och alla papperstidningar som Placeringsguiden, Affärsvärlden, Privata Affärer och Börsveckan.
    Anledningen till att jag följer så många olika publikationer är att det är enda möjligheten att kunna hålla någorlunda koll på olika slags börsbolag på olika listor och olika branscher.
    Snacket från en del besserwisserfigurer om att "det är bättre att göra egna analyser" är just bara snack och inget annat. Att "göra egna analyser" innebär oftast bara confirmation bias och att man trampar runt i den sektor som intresserar en själv, exempelvis teknologiföretag eller biotech. Man missar översynen helt enkelt.
    När det kommer till valet av vilken analyskälla som är bäst i år så får jag nog säga SvD börsplus. En frisk fläkt med duktiga skribenten Peter Benson.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns en poäng i det där. Stora förvaltare köper ofta analyser och specialiserar sig på bra beslutsfattande. Fast alla blir ju saliga på sin fason. :)

      Radera
  5. Nytt nummer av Börsveckan och ny rek i portföljinnehaven, som vanligt. Idag dags för Evolution Gamling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är knepigt. Jag ser verkligen vad du menar. Samtidigt så tycker jag det i grunden är något bra att hela marknaden får belysning. Det finns ju forskning som visar att småbolagen tenderar att bli bortglömda.

      Kanske mer fokus på det egna ansvaret kombinerat med verklig misstro mot alla som säger sig kunna överprestera vore en väg framåt?

      Radera
  6. Nytt nummer av Börsveckan och 4 (!) nya köprekar som "råkar" vara portföljinnehaven. Ett nytt rekord? Scandi Standard, Bahnhof, Magnolia och Invisio.

    Börjar likna en fars.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir onekligen verkligen en aning udda. Helt klart påverkar det deras resultat att alltid kunna räkna hem momentum i aktierna de "köper".

      Fast det är ju inte jättelätt att se hur de borde agera. De tror ju på sina innehav. Kruxet är väl i botten att genomlysningen i de här bolagen är så dålig och tilltron till experter alldeles för stor. Då blir studsarna alldeles för stora.

      Jag vet faktiskt inte vad jag tycker. Själv skriver jag ju aldrig i formen rekommendation utan återger bara hur vi resonerat och tänker agera.

      Möjligen är väl det lösningen - att de köper bolag til portföljen efter, inte före, de rekat dem.

      Radera
  7. Idag åkte Dedicare ut från Börsveckans modellportfölj efter 5 veckor från inköp. Pump and dump? Börsveckan säljer på 64,75 jämfört med deras kunder som kan sälja för 59 kronor idag vid öppning, ”bara” en slipage på 9%.
    Givetvis byter de sen till en av börsens mest illikvida aktier, GHP, för 10,95 kronor. En normal börsdag omsätts aktier för 6-700 000 kr. Första avslut är på 13,4 kr dvs 22% över vad Börsveckans läsare kunde köpa aktien för. Hygglig slipage även där….
    Börsveckans inhopp trycker upp aktien som mest 54% idag...

    Börsveckan biter sig själva i svansen när de så hämningslöst tänjer på alla gränser. Det har blivit en parodi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra exempel med Dedicare. Det var ju känt i fredags kväll att en stor nedgång väntade idag.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam