Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 10 november 2014

Vitrolife är värt mellan 140 och 160 kronor just nu

Aktiediagram ska gå från höger nedra hörn till vänster övre. Det gör Vitrolifes sedan länge och den första reaktionen på q3 var inget undantag. Precis som tidigare under året var det snarare marginaler än försäljningstillväxten som överraskade positivt. Multiplarna i bolaget har legat stabilt höga de senaste åren, vilket gjort att resultatförbättringar direkt slår igenom i aktiepriset. Nu tror jag dock att priset ska mogna i intervallet 140-160 ett tag först.

Förklaringen till framgången är konkurrenskraftiga produkter på en marknad, fertilitetsbehandlingar, som vuxit och kommer att fortsätta växa länge. Nu ligger bakåtblickande p/e på runt 30 och det kostar 6 kronor att köpa en krona i försäljning. Det betyder att en dubblering av bolaget är inprisad, för på ungefär halva multiplarna hittar man färdigvuxna medicinteknikbolag. Ett exempel är Elekta där en försäljningskrona kostar under 3 kronor. På en marknad som växer 5-10 procent om året och där Vitrolife ligger på 15 procent är det inte omöjligt. Mycket tyder också på att Vitrolifes produktportfölj är tillhör de starkaste erbjudandande på marknaden. Med en produkt som kostar under 10 procent av slutkundspriset och där baby-bring-home-rate är det enda som räknas lär marknadsandelen fortsätta växa. Det är också tydligt att stordriftsfördelar, skördetid för nedlagd forskning och växande marknadsstyrka ger resultat på marginalerna. Det ska dock sägas att marginalerna på 35 procent i senaste kvartalet får ses som väl höga. Fast nu är lönsamheten på nivåer där det är svårt att oroa sig. Möjligen är det så att nu börjar höga priser ge den klassiska utmaningen för alla bolag inom hälsosektorn - hur ska man prissätta för att få alla olika marknader att betala det de kan. På kort sikt kommer även det strategiskt kloka köpet av Fertilitech att dra ned marginalerna.

Annars är det just försäljningen som är på väg att bli den ömma punkten i caset. Jämförbar tillväxt ligger visserligen på hälsosamma (men inte längre lika imponerande) 10-15 procent. Asien och inte minst Kina går bra och här finns mycket att hämta. EMEA växer under sin trendlinje men det är nog tillfälligt och mest kopplat till osäker ekonomi. Istället är det Nordamerika där en viss oro borde vara på sin plats. IVF är inte självklart i amerikanska sjukförsäkringar och det är också på denna marknad den starkaste konkurrenten, Coopers, verkar. På åtta kvartal har Vitrolife bara vuxit knappt 15 procent i USA. Inte dåligt men inte heller överdrivet imponerande. Visserligen har all amerikansk sjukvård varit i vänteläge när den stora sjukvårdsreformen hankat sig fram (notera att nu när det är republikansk majoritet i kongressen lär det inte bli lättare). Problemen till trots tror jag att Vitrolife klarar att fortsätta växa snabbare än världsmarknaden. Det betyder att tillväxten fortsätter vara tvåsiffrig och marginalen kan nog klara 20 procent även framöver (någon procentenhet högre än bolaget självt tror).  Då växer 500 miljoner i försäljning i jämförbara termer till 550 nästa år och vinsten blir 110 miljoner. Det räcker till vinst per aktie på 5,50 i slutet av nästa år. Med oförändrade multiplar ger det ett pris en bit över 160. Med nu kända fakta tycker jag dock det kan vara  rimligt att värdera aktien till mellan 140-160. Resten är upp till bevis. För min del är det här en långsiktig investering med låg risk, så jag har just nu inga planer på att minska mer i aktien och kan till rätt pris öka igen.

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam