Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 6 mars 2015

Tävlande tränade på börskrasch

Index ned 2,5 procent - hur klarade våra tävlande det? Illa visade det sig. Bäst gick det för den riktiga portföljen som skyddat sig mot ett räntedrivet börsfall. I tävlingen gick 2 av 25 aktier plus i veckan och många gick riktigt dåligt. Lärorikt inför tuffare börstider.

Efter årets urstarka börsstart kom en rekyl. Den drevs främst av stigande långräntor. Med andra ord precis det som är mitt och mångas huvudscenario för vad det är som kommer kyla ned börsen i vår. Det var gått om värdefällor när aktier som fungerat bankböcker föll som en sten. Ica backade till exempel nästan 6 procent och ÅF knappt 4 procent. Det här tyngde Affärsmodellens portfölj som backade 3 procent.

Ännu sämre gick det för gruppens värdeinvesterare Solbulle, som backade nästan 4 procent. Det finns inget stöd för att aktier med utdelningstillväxt klarar fall bättre än andra aktier. Tvärtom är det ju meningen att man ska köpa just den här typen av aktier efter ett fall (inte före).

Gottodix gick minst dåligt i gruppen men har problem med att två bolag som borde röra sig nu inte gör det. Orexo och Cybercom har börjat året svagt. Särskilt den senare borde kunna gynnas av både konjunktur och börsklimat just nu.

Riktigt dåligt gick det för Örby Industrier. Industri var inte lösningen på problemet. Sedan slog Industrivärdens försäljning av sin post i Cellavision hårt men det är nog mer tillfälligt. Minus nästan 6 procent. Det skulle ju känts sådär om det här hade varit starten på ett stort ras.

Rockräven lever som vanligt i sin egen bubbla. Den här veckan backade portföljen nästan 12 procent. Men vad gör det när den fortfarande är plus 50. Med fem aktier som är långt från börsens huvudstråk var det egentligen andra faktorer som låg bakom veckans fall. Främst att rekonstruerade lottsedeln och nu mera minimikrobolaget Metallvärden inte hittade till investerarna i veckan.

Fanns det då ingen som klarade veckans backande börs? Jo, familjens riktiga portfölj gick riktigt bra och hade till och med landat på plus om inte Cellavision hade backat. Det här beror på att nedgången var den som portföljen förberett sig på. Det var en utmärkt vecka att äga blankade amerikanska statspapper (Barclays). Skyddet av portföljen visade sig fungera.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam