Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 26 mars 2015

Dyrt och billigt i vår portfölj just nu

Nu har det mest varit uppåt och inte så volatilt men framför allt valutor och räntor lär stöka till det även i Sverige under våren. Om jag bara ser till respektive bolag (inte all makro) är nedanstående lite tankar om aktiepriset på våra olika innehav.


Billiga just nu
  • Vitrolife under 160 oroar jag mig inte för. Det känns billigt - till det priset är kostnaderna för höstens förvärv tagna men inte intäkterna (ökad försäljning i år). Hoten är lägre multiplar på medtech, att infasningen av Fertilitech går segt eller att dollarn faller. 
Nosar på köpvärt
  • Cellavision ligger rätt på ett pris runt 55 kronor men det finns uppsida framöver och inte så farlig nedsida, så den blir snabbt köpvärd för kurser under 50 kronor. Delar risker med Vitrolife men har faktiskt lägre bolagsrisk just nu.
  • HM skulle kunna trilla ned mot eller till och med under 300 kronor vid en allmän dipp. Särskilt om den drivs av räntor och en starkare dollar. Fundamentalt är det en krasch i e-handel som skulle svida mer kortsiktigt är det nog lägre multipar som ligger på risksidan.
  • Deutsche Bank skulle kunna få ett ryck nedåt om exempelvis om Graccident på allvar kom upp på bordet. Under €30 är den rätt ok och under €25 känns den billig. Risken är främst om prisfallet kommer från någon av många inre problem banken fortfarande brottas med. Varning för att det här ett svårt bolag.
Neutralt prissatt
  • BMW går alldeles utmärkt men ligger också på toppnivåer. Lite landade aktien efter sänkt guidning för 2015 och oro om Kina. Det känns befogat men inte är det något jag skulle oroa mig för att köpa om jag fick betala 100-110. För att den skulle vara billig skulle jag dock vilja betala mindre och dit är det långt.  
  • Barclays Inverse US (blankade amerikanska statspapper). Svårt att säga jag har det här som ett skydd av portföljen och kan egentligen inte på kort sikt uttala mig om priset. På längre tror jag i och för sig att det finns mycket uppsida i det här innehavet, eftersom jag tror på högre räntor. Samtidigt är det som sagt mer försvar än spekulation för min del. Varning för att det är svårt att spekulera i räntor och valutor. Ligger amerikansk 10-årsränta runt 2 procent reagerar är det väl inget att reagera på.
  • Lundin Petroleum. Även detta i första hand ett skydd av portföljen. Det sagt tycker jag priset rätt väl avspeglar ett förväntat oljepris mellan $60-$70 på kort sikt. Det känns rimligt. Den största risken är nog att Norge svänger om ny utvinning snarare än att oljepriset klappar ihop igen. 110-120 känns väl rätt.
  • Disney går alldeles utmärkt, vilket avspeglas i aktieutvecklingen. Det är inget innehav som oroar mig så länge konsumtionen i USA ser stark ut. I år har bolaget även många starka premiärer på gång och innan de kommer lär inte luften går ur aktien. Samtidigt - rea på bolaget är det absolut inte 
  • Markel känns trygg i portföljen. Runt $750-800 är det svårt att se att substansvärderingen skulle vara hög givet den avkastning på eget kapital som bolaget har. Det finns uppsida men aktien har följt med konjunkturen uppåt, så det finns inget inslag av eftersläntrare i kursen och då är det lite vanskligt med allt amerikanskt just nu.
Lite åt det dyra hållet
  • Deere har klarat både dålig försäljning, usel guidning och en allt nervösare marknad allldeles utmärkt. Det beror på bolagets fina grundkvaliteter som marknadsledande. Det finns dock en del svajiga moment som att marknaden fortsätter lita på att försäljningen åter vänder uppåt och att bolagets resultat lyfts av möjligen tillfälligt ökat byggande i USA. Det är ett fint bolag och jag skulle väl kunna leva med att det föll ned mot $80 eller om dollarn backade.
Dyra
  • Investor har gått bra länge. En portfölj med verkstad, bank och hälsorelaterat som är belånad med en viss hävstång har inte varit fel. Nu är det dock, åtminstone, inte billigt. Flera innehav har dock en lite högre risk än vanligt (SEB, Astra och hela verkstadsdelen). Dessutom kan den i grunden svenska portföljen påverkas rejält om kronan vänder uppåt vilket skulle kännas helt logiskt. För mig är det här en bankbok men jag ökar inte till nivåer runt 340. Den kan lätt trilla under 300 om börsen får det kämpigt. 
  • Volvo går bra nu, lyft av bättre försäljning. Det finns dock en hel del i bolaget som oroar. Hit hör risken att kartelboten blir dyr men framför allt att efterfrågan i Kina faller. Sedan är bevisen på marginallyftet inte överväldigande. Skulle VD-bytet ge ett lyft för aktien upp emot 115-120 skulle jag passa på att sälja. Avtvingad en bedömning tycker jag nog att aktien bara är värd 90-95 just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam