Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 17 mars 2015

Misstro kostar räntepunkter

Tyskar misstror övriga eurozonens ekonomi. Det är inget nytt men det säger något om omfattningen att de hellre sparar till 0,1 procent hos Deutsche Bank i Tyskland än till 0,75 procent hos samma bank i Italien (länk till Economist). Det trots att sparandet är på nätet, i samma valuta, med samma bank som övervakas av samma myndigheter och där samma inlåningsgaranti gäller. Den som vågar sig på att spara via nätet i en polsk bank med högre kreditvärdighet och fortfarande samma övervakning och skyddsnät kan få betydligt bättre ränta. Språket då? Nja, det finns tyska webbtjänster som ser till att hela affären sköts på tyska.

Det är inga små summor heller, för tyskar äger i mindre utsträckning än andra aktier eller ens husen de bor i. Onekligen en bild av misstron mellan Europas ekonomier. Fast, i och för sig, här hemma har många fortfarande gåtfulla band till de fyra storbankerna. Möjligen är det helt enkelt så att för stora grupper är inte pengar så viktigt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam