Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 18 mars 2015

Spännande FED-möte idag

Kvällens, europeisk tid, protokoll från FED blir mycket spännande. I centrum står ordval, främst ordet patient. Vadan denna fixering vid FED? Tja, kolla grafen från FT. Det som drivit aktiemarknanden (och tillväxtländer) de senaste åren är billigt kapital från centralbankerna. 

Går det att ana att det kommer en åtstramning nu så lär det kännas. Förra gången det var på gång 2013, så dök marknaden rejält.  
Marknaden har en lägre räntebana än Fed.Det måste Fed börja påverka, vilket talar för ordval som "skrämmer" men helst bara på marginalen. Sedan har det varit en snabb uppgång i dollarn. Fed kanske kan köpa riktningen men de lär inte gilla takten. Det värsta centralbanker vet är "snabbt" för det betyder ofta okontrollerat. Det talar emot hökaktiga uttalanden. 












Samtidigt finns det en del som tyder på att något snart måste hända i amerikansk ekonomi för att den inte ska gå över styr. Det är exempelvis tydligt på arbetsmarknden.
För att försvåra ytterligare så exporterar USA just nu sin inflation till andra länder genom att högre långräntor och förväntningar redan drivit upp dollarn. Det gör att förväntningarna, exempelvis på 5-årsräntan om 5 år inte ser särskilt farlig ut (graf nedan med data från FED St Louis). 

Varför slår då inte de bättre konjunkturen igenom i inflationsförväntningarna? En förklaring är att både valuta avkastning på de mer känsliga 2-åriga obligationerna redan driver på åt USA:s håll (se graf från FT nedan till höger).

Så efter all nedlagd tid är nog min slutsats att jag inte har en aning om hur det går imorgon, Därför är åtgärd är att försöka skaffa handlingsutrymme, vilket jag gjort bland annat genom att öka kontantandelen något. Hur som helst blir det väldigt spännande. Jag bänkar mig med chips och dricka framåt kvällen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam