Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 23 mars 2015

Fina makrokvaliteter i AQ och Bufab

Börsveckan rekommenderar AQ och Bufab. Jag gillar båda, inte minst för deras förutsägbara koppling till makrodata.

Jag plockar upp två trådar ur veckans Börsveckan. Den ena är AQ - ett konglemorat av små verkstadsbolag (tänk Indutrade). Redaktionen gillar tycker det är billigt att betala p/e 12 för ett tillväxtbolag som aldrig gått med förlust och som kanske är på väg att byta upp sig till omx från Aktietorget. Svårt att säga emot. Vi tog hem en vinst i bolaget häromveckan men det hade mer med vår syn på börsen och vår portfölj att göra.

Den andra aktien är Bufab - som säljer de enklaste skruvarna och muttrarna till industrin. Ett handelsbolag med mycket rörliga kostnader och låga marginaler. Nu har aktien segat väl länge tycker redaktionen och hoppas på ett lyft. Tja, kanske. Även Simon Blecher på Carnegie gillade bolaget av liknande skäl.

För mig är det här två bolag jag känner mig lugn med att äga. Det kan hända att de som Bufab åker på en valutasmäll, som kanske delvis var självförvållad eller att efterfrågan faller i AQ. Det verkar dock vara vettiga bolag som med en bra och rimlig affärsmodell gör så gott det kan. Det öppnar upp för en annan typ av tänkande.

I AQ går det att koppla resultatet till svensk industriproduktion. Chansen är stor att bolagets i huvudsak svenska kunder köper mer från pålitliga AQ om det går bra men att de drar ned om det går dåligt. Det var det vi chansade på före rapporten och det gick ju bra (även om tur var en viktig ingrediens). Nu ser inte indikationerna om svensk industriproduktion lika ljusa ut för våren. Därför ser jag inte AQ som ett helt självklart köp just nu. Det kan hända att bolagets egna kvaliteter räcker för ett köp men det är inte riktigt min beslutsmodell att simma motströms. Dock håller jag ögonen öppna, för rimligen ska svensk konjuktur uppåt och om det blir så ser AQ fortfarande intressant ut.

Finessen i Bufab är bolagets stora valutakänslighet. Finns det bara en hygglig efterfrågan kommer resultatet följa kronkursen. Tror man som jag att det blir svårt för Riksbanken att sno andra länders inflation i ett valutakrig kan det här vara något att titta på. Nu närmast kan fler utspel från Riksbanken kanske trycka ned kronan men på sikt blir svårt för en ekonomi som i grunden går bra att rea sin valuta mot euron eller ens dollarn. Just nu slår jag inte till men jag ligger nog och lurar lite på Bufab. Det vore inte minst en poäng i vår dollarstinna portfölj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam