Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 26 mars 2015

Bara kapitalflöden inga inflöden just nu

Hur har världens börser gått i dollar sedan i somras? Svar inte alls. Att allt inte är som vanligt visade Usa-börsernas gäspning inför jätteaffären att Heinz köper Kraft.

 Jag är viserligen alltid rätt insnöad på makro men just nu är det värre än vanligt.
FTSE World Index, se ex FT.com eller yahoofinance, rör sig sidledes i dollar sedan ett bra tag tillbaka. Vissa börser, som vår egen, går upp men det beror på valutaeffekter. En källa som ju är ett nollsummespel. Notera också att alla stora kapitalinflöden från bankerna inte längre driver hela marknaden uppåt. Istället är det multiplarna som justeras. Pengarna flyter runt mellan länder och sektorer men uppåt går det inte. Liknande resonemang kan föras om effekten på obligationer. Pengarna flyter in och runt men några stora nettoeffekter syns inte på priserna. Economist hade för övrigt en artikel om att guldpriserna trycks nedåt, trots stor osäkerhet och sedelpressarna igång. Även den marknaden är mättad av tillgångar och svajar av oron att efterfrågan sjunker om världens ekonomier och räntor börjar normaliseras. Så in alles är just nu allting bara ett relativt spel och det är faktiskt ett nog så viktigt skäl att fundera på var utgången är. Allra viktigast tror jag dock det är att i en försiktig takt försöka ställa om sin ekonomi och sina investeringar till mer normala förhållanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam