Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 17 januari 2018

Otäck vinstvarning i Midway

Fel i redovisningen och internkontrollen. Det är nog den värsta risk som kan falla ut för oss småsparare. Det slår sönder bolaget och vi sitter sämst till när informationen ska redas ut. Kastar mig ur en redan dålig investering och funderar på vad som gick fel.

Källa: Börsdata

Rejält minus


Det har blivit dags att avsluta ett misslyckande. På sex månader tappade vi 45 procent av det jag satsade i Midway och det sänkte portföljen med 1,8 procentenheter. Båda siffrorna är de sämsta vi haft i en enskild investering.

Jag är som jag skrivit tidigare en tävlingsmänniska, så jag tycker det är alldeles bedrövligt. Det faller inte utanför vår strategi att det kommer dåliga investeringar och nedgången var om än stor ändå under kontroll sett till hela portföljen, så i den meningen var det inte fel. Mycket annat brast dock. Framför allt hamnade jag i fel tankebanor när vi gav oss in i en affär jag inte behärskade.

Det jag hoppades på

Jag fick upp ögonen för Midway efter att Ulf Petersson rekommenderat bolaget på en aktiekväll i somras. Han är till vardags en av mina favoriter på Dagens Industri och ingen skugga faller över att han pekade ut en intressant affärsmöjlighet. Idéer måste komma någonstans ifrån. För övrigt var det utifrån hans tankar ett annat år som jag började läsa på om Cellavision. Baserat på hans inspel räknade jag på ett eget case i Midway.

Det jag kom fram till var en klassisk värdeinvestering. Byggnadsställningarna från deras bolag Haki såg ut att vara för lågt värderade. Om de kunde leverera några bra kvartal och kanske fler av de övriga bolagen säljas, så räckte det till en intressant investering. Därtill tyckte jag, utifrån en värdering av bolagen, inte att nedsidan verkade vara så stor.

Det som hände

Direkt efter att vi köpt för i snitt 26,50 kronor kom Midway med en rapport som i princip bekräftade tankarna i mitt case. Haki växte medan övriga delar visade lite skiftande resultat. Tredje kvartalet blev däremot en besvikelse. Jag klagade på den tunna informationen om varför Haki hade tappat projekt och skrev i min slutsats att ett visst tålamod hade jag men det var inte oändligt. Aktien stod då i drygt 20 kronor.

Den 24 november kom nyheten som fick mig att besluta att vi skulle lämna Midway. Det blev ett VD-byte med omedelbar verkan med en mycket tunn förklaring. Aktien stod nu i knappt 20 kronor. Det priset var jag då varken nöjd eller missnöjd med givet förutsättningarna men jag tänkte att det inte var någon brådska att kliva av.

Sedan har jag som läsare på Sparskolan kunnat följa hela slutet på förra året och början av det här försökt få en hyggligt tydlig prislapp på vårt innehav. Det har nämligen inte varit så enkelt. Många dagar har omsättningen inte ens kommit upp i hela vårt innehav. Det har varit småposter, på några tusen kronor styck, som handlats mellan småsparare. Aktien dalade till 16 kronor men när det kom in en bara lite större köpare för bara en vecka sedan handlades aktien för 19 kronor. Min plan var då att sälja till runt det priset och hoppades jag fortfarande lite uppåt.


Genomklappningen

Så idag meddelade bolaget följande:
Styrelsen i Midway Holding bedömer att det kommer att krävas nedskrivningar och reserveringar i dotterbolaget HAKI AB med 40-60 MSEK. Justeringarna kommer att göras i det fjärde kvartalet 2017 efter det att mer exakta belopp kunnat fastställas. 
Justeringarna avser lagerdifferens i färdigvarulager och hyreslager, nedskrivning av lager och kundfordringar samt avsättningar för nödvändiga förändringar av verksamheten. 
Mot slutet av 2017 tillträdde en ny ledning för HAKI, vilken initierade en genomlysning av bolaget. Nedskrivningsbehovet har upptäckts i samband med denna genomgång. Merparten av lagerdifferensen kan ligga flera år tillbaka i tiden. De aktuella kundfordringarna har i huvudsak uppkommit tidigare än 2017. 
Midway Holdings styrelse och koncernledning har tillsatt en utredning i syfte att klarlägga hur lagerdifferensen och andra avvikelser kunnat uppstå. 
Problem i redovisning, dålig internkontroll och till och med möjliga oegentligheter skyr jag som pesten. Därför var ovanstående en fullständig kalldusch. Vad är det vi talar om här? Det är väldigt svårt att få grepp och och den nya ledningen har inte heller kontroll ännu. Lägg till det här nyheten om missade affärer och det snabba VD-bytet. Då har du en situation helt ur kontroll i mina ögon. Jag försökte under dagen se om det skulle komma en tillfällig studs i aktien men sålde sedan allt till det pris jag fick. Det slutade runt 14,50 kronor.

Vad händer nu i bolaget och aktien? Det vet nog ingen. Det är möjligt att det stannar vid nuvarande problem och att Haki i grunden ändå fungerar som bolag. I så fall skulle nog priset tids nog studsa tillbaka upp något. Hur som helst lär det nog dröja innan förtroendet på marknaden lockar in andra än småsparare i aktien

Helt möjligt är också att det nu kommer en period med nya dåliga nyheter vart efter fler problem uppdagas. Det hela skulle mycket väl kunna växa till en sådan där sorglig historia där bolagsvärderingen sjunker ihop alldeles. Kanske styckas då Midway och köps ut från börsen till ett pris som ligger en bra bit under dagens.

Det här har jag ingen aning om men beslutet att kapa förlusterna idag var enkelt. Jag är långt från händelsernas centrum, kan inget om att investera i strulbolag och det case jag hoppades på är helt slaget i spillror (vem skulle värdera upp bolaget baserat på Haki nu?).

Så det var bara att dra plåstret. Tyvärr, för det gjorde rätt ont.

Reflektion

En erfarenhet jag har, som stämde bra här, är att kvaliteten på analyserna oftast står för de små vinsterna och förlusterna. De är i majoritet och betyder därför en hel del för slutresultatet. De breda svängarna förklaras istället dels av tur och otur, dels av att vara i rätt sammanhang, dels av att analysera rätt saker.

Turen kommer till den stridsförberedde brukar min fru ihärdigt mena. Det har hon nog rätt i men om vi bortser från anpassningsförmåga så är väl slumpen i sig en blind kraft som mest skapar oreda i portföljen. Rätt sammanhang och att analysera rätt saker däremot - det är helt omistligt. Ingetdera funkade i det här fallet.

Tittar jag tillbaka på min analys har jag inte så mycket att säga om beräkningen och resonemangen. Jag vet faktiskt inte ens om de kommer visa sig vara rätt eller fel sett till bolagets olika verksamheter. Även om jag nu tror att Haki kommer gå väsentligt sämre än jag trodde. Uppenbarligen var det också fel att nedsidan var begränsad.

Det jag ser när jag tittar på analysen, och som jag klagat på under hösten, är hur lite information jag hade tillgång till. Midway har mycket begränsad informationsgivning och följs inte av några professionella analytiker. Jag värderade i princip bolaget på dess inriktning och det ledningen skrev i årsredovisningen och kvartalsrapporterna. Det är alldeles för dåligt. Utan att kunna kontrollera mot annan information är det, vilket visade sig här, bara påståenden.

Det hade kunnat lindras av om jag hade anledning att ha mycket högt förtroende för ledningen. Så var inte fallet heller. Tvärtom fick jag redan i Ulf Peterssons genomgång medskicket att ledning och ägare var det osäkra kortet. Med de förutsättningarna kan inte en person med min investerarstil gå vidare. Det spelar faktiskt ingen roll vad siffrorna då landar på.

I bakgrunden till mitt intresse låg också en inriktning att få in fler mindre bolag med, som jag hoppades, högre potential men förstås också högre risk. Det jag ville testa var om det gick för min del att arbeta med de här på många sätt svårare investeringarna.  Midway har ett börsvärde efter dagens nedgång på 350 miljoner kronor (räknat på b-aktien). Det är mycket sällan jag tittat på bolag som är värda under 1 miljard kronor. Faktiskt tror jag Cellavision är det enda exemplet, nu är det ju värt knappt 4 miljarder kronor men vi var tidigt inne.

Äga mikrobolag gick helt åt pipan den här gången och jag är mycket tveksam till om jag kommer ge mig in i den här storleken framöver. Jag såg problemen rimligt tidigt och bestämde mig för vad vi skulle göra. Problemet var att aktien inte gick att sälja eller det gjorde den förstås men då krävdes det att jag gav en rätt dryg rabatt på åtminstone 10-15 procent mot vad den handlades för när det fanns köpare som inte handlade i mikroskopiska poster.

Det jag hade behövt göra hade varit att under kanske en vecka eller två sälja aktien till säg runt 16-17 kronor trots att jag trodde att den vid lite mer normal handel borde kunna säljas för runt 20 kronor. Jag upplever inte själv att det här handlade om förankring i gamla priser men det går förstås inte att veta. Jag brukar vara rätt hård när det går dåligt.

Så min huvudsakliga analys av den här motgången är faktiskt att det nog är sista gången jag satsar på mikrobolag. De finns de som är experter på de här luriga bolagen, även bland småsparare, jag är inte en av dem. Därtill kan det väl vara en bra påminnelse om det jag alltid skriver för er som inspireras av vår portfölj - tankar kan vi småsparare låna av varandra men det är i så fall med fel och brister inbakade.


Tillägg efter publicering

Ulf Petersson kommenterade den här artikeln när jag pratade med honom på twitter. De han sa var följande (varje stycke är ur en tweet, jag har klippt ihop det för läsbarhet)
"Mycket bra sammanfattning. Idag går det inte att göra en vettig analys av Midway eftersom vi inte har en aning om vad bolaget har tjänat eller förlorat ens i reviderade historiska verksamhetsår. Aktien handlas nu långt under konventeringskurs varför nyemission ligger i korten. 
Lagerdifferenser på byggställningar? Det var annat med Sardus, osten i lagret ökade ju längre den lagrades. Sånt ska man äga om det inte vore för kalvsyltan som jag tror milleniels inte går igång på. 
Lärdom bolag med bristande information ska undvikas. Felanalysen bestod i att de åtgärder och ny styrelseledamöter som kom in i styrelsen i våras inte blev den turnaround som tänkt utan att dessa snarare hittade ännu mer skit.
[Jag frågade då om Ulfs syn på hur huvudägarna nu kunde agera]
Om familjen skulle utnyttja denna situation till att ta ut bolaget skulle jag beteckna som kriminellt. Om de känner ägaransvar bör fam gå ut och bekräfta att de tänker konvertera lånet till aktier oavsett aktiekurs. Det är deras ansvar att dotterbolagschefer tycks ha kokat böcker"
Sedan kom Patrik Wahlen från Volati med i diskussionen. Han kom bland annat med en intressant frågeställning om hur det här hade redovisats tidigare. Svaret åtminstone för Midway är nästan inte alls - åtminstone inte i externredovisningen. 

 Jacob Henriksson, Gottodix 

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

6 kommentarer:

  1. Trist Gottodix, hoppas du är tillbaka på banan snabbt igen. Du får se det som läropengar och att du har utvecklats som investerare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Smällar kommer men att veta det hjälper tyvärr inte mot att det svider.

      Radera
  2. Just kundreskontra är något jag jobbat med väldigt aktivt. Om man har öppna poster sedan tidigare än 2017 ska revisorn ha bedömt dem och krävt att ha skrivit ned dessa om det är några oegentligheter. Det är väldigt basic.
    Nu har jag inte kollat Midway, men har de i årsredovisningen åldersklassat kundfordringarna i och med att det här är i ett dotterbolag? Om de är gamla är det en varningssignal (och inte minst om de äldre vuxit i volym eller procent).
    Nu har Axkid fallit tillbaka. Du ska inte ge mikrobolag en sista chans? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är mycket som är udda. Jag har fastnat bland annat för att de hade problem med projekt redan q3, sedan fick vd:n gå på dagen och så nu det här. Hur är det med informationshanteringen till marknaden i den tidslinjen? Lagerdiffar och kundfordringar som är fel samtidigt som projekt går. Hänger det ihop och hela bilden inte ges så är det riktigt illa.

      Radera
  3. Tack gottodix, har föjt dig länge och har mycket glädje av din blogg och vlogg.
    Som vid sidan av en teknisk handlare och konsoliderare i sin branch, går det inte att underskatta insolvent lager, läs gammal skit. Det som oroar är att kundkrediter tycks ingå i samma andemening; det har man oftast god kontroll på. Spekulativt låter det lite som bortförklaringar.
    Nu är Midway bara delvis ett handelsbolag, men jag ser varningstecknen där. Såna som hajar köper upp till reapris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ju gissningar men en teori som skulle pussla ihop en del är att det blev ohållbart när det blev problem i några projekt i somras. Kanske var det då så att det kom fram att många av byggnadsställningarna var slitna/trasiga. Det skulle även förklara fordringar kunderna inte tänkte betala.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam