Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 27 januari 2018

Helt kort om att räntan kopplat greppet om börsen

Blixtsnabbt har börsen hamnat i räntans vågskål. För nu står det och väger mellan en nedgång till följd av att räntorna stiger för snabbt eller en accelererad uppgång för aktier om inflationen håller takten men räntorna faller tillbaka.

Källa: TradingEconomics
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.



Ställ om till full produktion

De större krafter som styr börsen för närvarande är rätt tydliga. Det finns en stabilt positiv konjunkturförväntan, som säkert tar ny kraft på börsen efter rapporterna. För bland bolagen är det en del besvikelser och vinstvarningar som jag tycker har kommit i förgrunden. Många har länge ställt om sin verksamhet till att fungera effektivt på sparlåga. De är inte rätt rustade för en mer klassisk högkonjunktur. En intressant rapport kom från Atlas Copco, där framför allt sämre produktmix när produkter ökar och tjänster relativt sett minskar verkar ha varit en faktor marknaden underskattat.

Det där med att ställa om till bättre tider har ju varit teman även i våra egna innehav AQ Group och Billerud Korsnäs. En av de viktiga vägvalen på den här börsen tror jag är att ta ställning till om konjunkturen är på väg att toppa eller om det bara är stopp i en flaskhals med en kommande ketchupeffekt i resultaten när bolagen fått fixa i sina produktionskedjor.

Källa: TradingEconomcis

Den underliggande efterfrågan ser fortsatt stark ut, vilket märks i oljepriset och det märks i sådant som stabilt höga nivåer för indikatorer som ZEW-index. Det märks också i sådant som att det går överraskande bra för annars alltid ineffektiva kinesiska storbolag och landets BNP förra året blev bättre än väntat med en decembermånad som var ordentligt stark. Samma signaler kommer från USA där BNP om något nu verkar vara underskattad. Upprevideringar kan ligga i korten framöver.


Räntan och börsen går isär

Källa: TradingEconomics
Det är istället bromspedalen, räntorna och för enstaka länder valutorna, som investeraren ska hålla koll på just nu. Det blev nästan överdrivet tydligt veckan som gick. Dubbelgrafen ovan visar relationen mellan tyska räntor och börsen. Sett över lite längre tid rör sig det paret i tre olika lägen. De går periodvis helt i takt upp och ned. Det är när riskviljan i ekonomin är i fokus. Starka eller svaga signaler trycker då upp eller ned börsen. Kolla till exempel hur välsynkroniserade paret var senare delen av våren 2017.

Sedan finns det förstås perioder där de inte relaterar så starkt till varandra. Där går det ofta att hitta förklaringar om valutor och pengaflöden läggs till ekvationen. Ett bra exempel är början av förra året. När börsen var allmänt optimistisk medan räntemarknaden ägnade sig åt spekulationer om framtiden för stimulanser. Det är spännande när sambanden bryts men är mest för den spekulativt lagde (ja, jag hör till den gruppen). Där är ett av scenariona framåt att det kommer en rejäl skjuts uppåt i räntorna kopplat till att inflationsförväntningarna verkar stabiliseras världen runt.

Källa: TradingEconomics
Det för oss fram till det samband vi verkar vara inne i just nu. Nu stiger räntorna och på vissa ställen som i USA rätt fort. Effekterna syns direkt i vår egen portfölj, där till exempel bank stiger medan innehav som teknikaktier och biotech backar.


Frågan nu är hur centralbankerna väljer att agera inför kombinationen snabbt stärkt konjunktur och stigande inflation men därmed också press på ekonomierna bland annat via valutorna. Riksbanken har sedan länge gjort sitt val. De sätter konkurrenskraften och stöd till långsiktiga inflationsförväntningar genom en billig krona före åtminstone en på sikt stigande inflation. 
Alla kan dock inte sänka sina valutor samtidigt. Det har lett till ett bråk mellan USA och främst EU kring vem som ska stimulera. Är det USA med sitt handelsbalansunderskott som behöver en billigare valuta eller är det EU som med sina lediga produktionsresurser (läs arbetslöshet) behöver stimulera upp ekonomin ytterligare?

Det för oss fram till makrotemat för de kommande månaderna. Kommer centralbankerna släppa upp eller inte kunna hindra snabbt stigande räntor? I så fall blir det mycket svårt för börsen att hålla emot. Eller kommer ränteförväntningarna än en gång pressas ned och stimulanser förlängas? I så fall står börsen med den stigande inflationen i mixen inför ett raketbränsle som kan skicka iväg kurserna en bra bit på kort tid.

Poängen är som vanligt att inte spekulera för mycket i svaret på utan att inse att det är frågan att hålla koll på.

Jacob Henriksson, Gottodix 



Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

2 kommentarer:

  1. Riktigt bra artikel - underbar läsning. Gäller att hålla koll på detta!

    Tack! :)

    //Aktievargen

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam