Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 16 november 2017

Analys- & rapportkoll: Infineon

Chiptillverkaren Infineon rullar på driven inte minst av att elbilar, robotar, självkörande fordon med flera tar en allt större del av vår uppmärksamhet. Fast smakar det så kostar det förstås - för mycket är frågan i den här korta kollen på senaste rapporten.

Källa: Finanzen.net

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.

Stabil tillväxt


Källa: Infineon
Häromdagen skrev jag en kort rapportkommentar om BMW. Min reflektion var att själva rapporten, som precis som vanligt tickade in på knappt 80 sidor, inte innehöll något av intresse. Inte för att den var dåligt skriven utan för att det mesta kring biltillverkaren redan, genom god kommunikation, är känt. Dessutom och kanske mer centralt ligger bilindustrins stora utmaningar längre fram i tiden medan vinsterna här och nu är goda samt värderingarna låga.
Tack alla ni som nu bidragit med en bra bit över 30 tusen kronor! Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!
Hela det caset kokar ned till om det finns mer värde i BMW än marknaden accepterar. Idag tänkte jag helt kort titta på en spegelbild till det caset. För även i ett bolag där det är tillväxten som är konstant kan det vara nästan svårt att få fatt i vad i en enskild rapport som är av intresse.

Källa: Infineon
Möjligen är tyska Infineon portföljens intressantaste innehav. Av flera skäl faktiskt. Det går att ta sig in i det här ämnet genom en jämförelse med Hexpol, Nolato eller Trelleborg är en infallsvinkel. Det är tre bolag som på olika sätt specialiserat sig på gummigrejerna runt omkring oss. De stora och små detaljer som hela samhället byggs kring. För billigt för att köparna ska se behov av att spara någon krona till och ta en risk med kvaliteten. Fast det går också att se på Infineon som en chansning på att digitaliseringen, inte minst av bilindustri, verkstad och kraftnät rullar på.

Källa: Infineon
För Infineon är chiptillverkaren som hamnat helt rätt i sin inriktning på kvalitet, premium och samverkan med kunderna i en bransch som annars mest kännetecknas av volymer, svårplanerad produktion och lövtunna marginaler. I den miljön har Infineon sedan 1999 vuxit med 9 procent per år mot branschens 6 procent per år. Avkastningen på sysselsatt kapital ligger oftast på dubbla avkastningen jämfört med bolagets kapitalkostnad. Med andra ord ett klockrent kvalitetsbolag med både värde och tillväxt - åtminstone historiskt.

Tre av bolagets fyra nischer känns också som hämtade ur en Gartnerrapport för framtidsprodukter. En är chip till bilar. En marknad som mångfaldigas vart efter elbilar och alltmer avancerad förarassistans slår igenom. En annan är chipen till industrins robotar. En tredje är chipen för att styra kraftsystemen. Det här är precis som för plastplupparna perfekta miljöer för ett bolag som kan kvalitet. Hur många gånger är det ok att bilen, roboten eller elnätet går ned? Antagligen nära noll men priset för chipen är ändå en liten del av hela produktionskostnaden. Perfekt i mina ögon.

Lite mer skeptisk är jag till de smarta korten. Även här är konkurrensen knivskarp men frågan är vem som kan erbjuda den perfekta produkten här. Det kanske handlar mindre om chipen och mer om de säkerhetslösningar de ska stödja (fingeravtryck, röst- eller ansiktsigenkänning).

Källa: Finanzen.net
I den senaste rapporten rullade det mesta på exakt enligt plan och guidningen framåt tyder på att tillväxten fortsätter runt 10 procent per år även framåt. Med det kan man i och för sig tycka att aktien är lite dyr med sitt p/e 28 för 2017 och 25 för 2018. Det ger ju PEG-tal på 2,5-2,8 - vilket svider i plånboken. Å andra sidan går allt som det ska kanske det här kan vara ett av de bolag som passar bra in i beskrivningen av bolag som kan generera tillväxt men vars finansieringskostnader är riktigt låga.

Just det här kvartalet rullade det på alldeles utmärkt för bildelen med ett rejält kundinflöde. Sämre gick det (som vanligt) för kortlösningar och övriga delar hamnade däremellan. En annan nyhet under kvartalet är att Qualcomm köpt huvudkonkurrenten NXP men sedan i sin tur kan komma att bli uppköpta av Broadcom. I min värld är det enbart positivt för Infineon.

Några tidigare inlägg hittar du här.

5 analytiker

Källa: Finanzen.net
Commerzbank tycker Infineons starka ställning inom e-mobilitet och förarassistanssystem rättfärdigar en riktkurs på 29 euro. Banken passar också på att påpeka att många underskattar hur snabbt de här marknaderna nu växer.

Credit Suisse ser också en fortsatt stark marknad för Infineon inom bilindustrin efter den senaste rapporten. Med det som skäl höjs riktkursen till 26 euro.

Goldman Sachs tycker rapporten var som väntat och redan inprisad på marknaden. Behåll blir rådet och riktkursen höjs marginellt till 21,80 euro.

Reaktionerna på den senaste rapporten har överlag varitpositiva man får faktiskt gå tillbaka till början av oktober för att hitta analytiker som var uttalat negativa. En kommer från BNP Paribas, som inte tycker Infineon är värt en premiumvärdering jämfört med andra tillverkare och bland annat pekar på låga marginaler som argument för den åsikten. Riktkursen sattes till 18 euro.

Riktigt spännande är det vad som fått Morgan Stanley att utmärka sig med en värdering på bara 11 euro. Jag har lagt en hel del tid på att få fatt i den här analysen, eftersom den var såpass extrem. Det enda jag hittat är att banken tvivlar på att Infineon lyckas i elbilssegmentet framöver.

Det är lite tunt att gå på utan att ha läst fler argument - så långt har åtminstone utvecklingen varit fortsatt stark för Infineon. Den enda pusselbit jag lyckats få ihop med den här analysen är att det under frågestunden i bolagets rapportpresentation framgick att det är knivskarp konkurrens med en hel del underprissättning i bilsegmentet samt att av det skälet bidrar inte försäljningsframgångarna där till att höja Infineons marginaler.

I övrigt noterar jag att få analytiker lyfter fram den stabila ställning Infineon har i det också spännande segmentet energisystem. Det är inte heller många som kommenterar den svaga utvecklingen på kortmarknaden.

Jacob Henriksson, Gottodix
Här senaste avsnittet av Veckan! Nästa kommer den 19 november.


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam