Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 20 augusti 2016

Twitterkvitter om bolag i förändring

Underkläder, traktorer eller elbilar. Det är inte önskelistan utan några aktuella tweet om bolag i förändring. 



Hur värdera förhoppningar?

En aritkel jag reagerade på var den här om Elon Musk och hans Tesla. VD:n, är en bluff, bolaget är  luft och allt kommer att avslöjas när konkurrensen kommer. Någon som känner igen det?

Själv kommer jag att tänka på Fingerprint  runt, säg, 2014-2015. Därmed inget sagt om varken det ena eller det andra bolagets framtid. Fast visst är det rätt tydligt hur tonläget är kring bolag som fortfarande är i förhoppnings- eller etableringsfasen. Är det helt uteslutet att mer sakligt väga för och emot?



Om ingen prövar något nytt - ja, där lär det inte hända så mycket nytt..Imorgon fyller min samarbetspartner Nordnet 20 år. Tänk vilken resa Sverige gjort inom fintech under den här perioden. Nätbanker har tillfört samhället en hel del. Den som vill förstå hur mycket kan kolla på den dåligt fungerande tyska banksektorn, där spararna sitter på feta gamla feta sparböcker med usel ränta.

Mina 39 favoriter på Shareville? Kolla listan på Sparskolan


Hela den där teknikrevolutionen och vad som egentligen gör att ett företag och en bransch lyfter intresserar mig mycket, så det blir det nog ytterligare något inlägg om.

Hur hantera en strukturell förändring?


Lyfter gör även en del plagg från Victoria´s Secret. Nu funderar bolaget på hur det ska förhålla sig till den allra största strukturella förändringen i klädbranschen. Det är inte e-handeln utan hur vi klär oss. Vi blir allt mer informella och vill ha alltmer sportiga kläder. Det ställer specialisten på sexiga underkläder inför ett svårt val. Ska de strunta i förändringen, sälja sportkläder eller försöka sälja sexiga sportkläder. Ett svårt val och intressant för alla som är intresserade av varumärken.
Ett annat läge men ett lika svårt val står traktortillverkare Deere inför. Det är en av mina gamla favoriter. Nu har aktien fått tröska länge med dålig avkastning, särskilt om man tar hänsyn till att en hel del som skulle varit utdelning istället gått till återköp som bara räckt till att minska nedgången i kursen.

Det är ett fint och välskött bolag. Problemet är att jordbruksmarknaden är envetet bedrövlig. Det är långa inköpscykler och bönderna har haft många år på sig att köpa det de behöver till låga räntor. Nu är inköpsbehoven små och samtidigt är spannmålspriser fortsatt låga. Det här har Deere mött med stegvisa neddragningar men det gör ju å andra sidan att startsträckan blir längre när det sedan är dags att öka igen. En liknande situation finns in många svenska bolag efter många år av effektiviseringar som under ytan mest är neddragningar.

Slutligen

Det är många nyheter om IT-säkerhet just nu. Alltifrån rena spionhistorier mellan stormakterna till utpressning på nätet. Reflektionen en vanlig läsare får är att det går att knäcka det mesta. Bilars hårdvara hör dit. Det får en onekligen att fundera på hur den frågan ska lösas när mer eller mindre självkörande bilar ska introduceras.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam