Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 22 augusti 2016

Börsen i veckan: när biter vinstgapet tag i aktiekurserna?

När ska gapet mellan vinster och börskurser slutas? Det rullar på rätt bra. Det är en reflektion från veckans nyhetsgenomgång.

På måndagar skriver jag mitt huvudinlägg i form av en nyhetskrönika åt Nordnet. Läs gärna den, det är en av de texter jag lägger mest tid på att få till. Den här veckan tittar jag bland annat till p/e-talen för börserna i USA och Sverige.

I det här inlägget kör jag, som vanligt på måndagar, ett lite friare grepp.

Den obesvarade frågan

Källa: Factset
Jag kände att jag riskerade att bli tjatig i Nordnets veckobrev, så jag tog inte ovanstående bild. Faktum är dock att det här gapet mellan amerikanska börskurser och vinster för eller senare kräver ett svar.

Ända sedan slutet av förra året har jag varit inne på att vi lever i ett börslimbo, där kurserna frikopplats från bolagens egen förmåga och lika mycket beror på förhoppningar om mer stimulanser och oro för skuldkriser.

NYTT AVSNITT UTE NU: Världsekonomin på 5 minuter
För mig visar bilden ovan snarare att lägre räntor börjar prisas in, som jag talar om i nya avsnittet av Sparskolan "Världsekonomin på 5 minuter". Det kan förstås fungera men det bygger på att FED inte fortsätter höja. Jag tror för min del att det mer är en tidsfråga om än av de långsammaste någon upplevt. Inhemska amerikanska sektorer, som bilförsäljningen, går helt enkelt för bra.

Vad har egentligen hänt i övrigt?

Oljepriset ligger still. Europa ser alltmer amerikanskt ut med en uppdelad ekonomi. Om än hos oss delad mellan norr och söder medan den i USA är delad mellan kust och inland. Kina kör på med en politik ingen tror på och Japan sitter fast där de sitter. Jag har helt enkelt svårt att se vad som rör sig i den nuvarande världsekonomin. Det enda undantaget är inflationen som, trots allt, visat några små tecken på att komma igång igen.

Sedan tror egentligen inte jag på någon drastisk nedgång heller, för skuldhärdarna är också släckta en i taget. Åtminstone tills vidare. Snarare är min reflektion att världen lufsar runt där den varit ett tag. Just nu testar marknaden om ekonomin är mogen för en normalisering. Kommer sådana signaler, så ja visst, då skulle högre vinster kunna sätta fart på börsen än gång till.

Lite är dock frågan varifrån ska de signalerna ljuda? I USA verkar det svårt för de inhemska sektorerna att krama ur så mycket mer utan hjälp av exportindustrin. Kanske tillväxtländerna? Det vore faktiskt en möjlig katalysator om de än en gång skulle få igång sin produktion och sin svaga men växande inhemska konsumtion. Faktum är att om de länderna kom igång skulle det antagligen betyda mer för ekonomin en mycket annat. För det var ju det som drev uppgången årtusendets första årtionde.


En annan utlösande faktor för en vändning, faktiskt uppåt, vore om centralbankerna hittade nyckeln till låset de vill få upp. I USA gick det till slut att få igång ekonomin med stimulanser. Jag är inte främmande för att det sent omsider lyckas även på andra ställen. Det är åtminstone ingen brist på uppfinningsrikedomen som jag går igenom i dagens 3 snabba.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam