Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 6 augusti 2016

Guldlock fixar börshösten

Det mesta går börsens väg just nu. Nu senast starka amerikanska jobbdata utan någon räntehöjning i sikte. Lagomläget är fastskruvat.


Perfekt för börsen

Källa: TradingEconomics

Dagens starka amerikanska jobbdata satte en riktig guldlock på börshösten. 255 tusen nya jobb, arbetslöshet på 4,9 procent och egentligen bara fortsatt svaga siffror inom råvarusektorn. Vissa delar av tjänstesektorn är istället i en tydlig överhettning.

Trots det är det svårt att se mer än möjligen marginella räntehöjningar på ingång. Det beskrivs bra i "Why Jobs Won’t Jolt the Fed" (Wsj). Inflationstrycket är helt enkelt fortsatt för svagt för att centralbankerna ska agera. Ökningstakten i timlönerna på 2,6 procent visar i och för sig att det finns inflation i den amerikanska ekonomin men det är långt ifrån en het siffra.

Källa: Fed St Louis

Normalt har inflationsförväntningarna på lång sikt legat runt 2,5 procent. I en ekonomi med någon förväntad tillväxt och reallöneökningar borde timlönerna växa snabbare än den nivån. Den som bryter ned vad som hänt efter finanskrisen ser att varannan som då förlorade jobbet inte är tillbaka på arbetsmarknaden. För att vara mer exakt - arbetslösheten steg 6 procentenheter och nu snart tio år senare är den tillbaka där den började. Däremot har sysselsättningen backat 3 procentenheter. 

Det är i vissa sektorer och delar av USA som tillbakagången varit tydligast. Enkelt uttryckt har kusternas tjänsteekonomi gått bra medan industrin däremellan gått sämre. Vad skulle hända om räntorna justerades upp i en sådan miljö? Sannolikt skulle dollarn stärkas. Det skulle sänka inflationen och bromsa de exportberoende delarna av ekonomin. I ett läge där investeringar fortfarande är svaga medan konsumtion går bättre är det inte den önskade utvecklingen.

Precis som Sverige är därför USA fast i ett läge där det inte går att justera upp räntan så länge resten av världen bromsar. För övrigt är eurozonen också fast i den här situationen med en tysk ekonomi som går utmärkt medan sydeuropa ser svagt ut.

Det här blir ett utmärkt läge för börsen. För det innebär fortsatt låga räntor men åtminstone delar av ekonomin som går bra medan andra åtminstone nått vad som ser ut som en möjlig botten.

Missa inte: mina 39 favoritportföljer på Shareville - listade på Sparskolan

Några andra blippar

Utvecklingen i USA kommer i ett läge när marknaden matas med en hel del annat som tyder på att det lär dröja innan en stramare penningpolitik kommer. I efterspelet till Brexit har Bank of Englands regerat med överraskande expansiva utspel häromdagen. Det utifrån en mörk syn på brittisk ekonomi. Det syns på pundets växelkurs men det är ändå ett exempel på vägval som hindrar USA från att höja räntan med en ytterligare dollarförstärkning som effekt.

Även de relativt lindriga men inte helt felfria resultaten i banktesterna häromveckan har bidragit till en miljö marknaden gillar. Rätt eller fel är bilden nu att skuldkriserna är uppskjutna i Kina och inom Sydeuropas banker. I USA har krisen i energisektorn ebbat ut även om oljepriset nu åter dippat ned mot runt 40-45 dollar. Oron för att det ska smitta av sig till banksystemet har lindrats. Japan ser lika hopplöst ut som alltid men åtminstone inte värre. Resultatet har synts i stora inflöden av kapital på tillväxtmarknader.

Bedömningen just nu är helt enkelt att vi betat av de uppenbara hoten för ett tag framöver. Det leder fram till en världsekonomi, särskilt den amerikanska, som inte ser så pjåkig ut. Det här är kraftfältet normalisering, som jag pratat om vid några tillfällen. Samtidigt finns inget som tyder på att stimulanspolitiken ska rullas tillbaka medan skuldoron är under kontroll.

Min reflektion

Det här är faktiskt en riktigt bra miljö för börsen. Inte helt sund men ändå gynnsam. Förbättringen i ekonomin är svag och den stora uppsidan ligger istället i att kravet på avkastning kommer ned. Det ligger helt enkelt ännu en multipelexpansion i korten. En annan mer avgränsad iakttagelse, jag inte är ensam om, är att den alltmer skruvade brittiska ekonomin ser intressant ut. För nu är pundet rejält prssat och det är svårt att se en snabb vändning. Då lockar en investering i deras större bolag, exempelvis via en ETF-fond eller liknande.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam