Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 21 mars 2018

Helt kort om att marknaden underskattar att räntan inte stoppar börsen i vår

Det är spännande när inget händer på marknaden. För det säger mycket mer än de flesta noterar, som att nu verkar räntespöket vara ur vägen för börsens fortsatta utveckling. Det är en ganska stor nyhet som få verkar notera.

Källa: CNBC

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.

Knappt värt en gäspning?


Källa: Bloomberg

No real drama var kommentaren på Bloomberg om dagens räntebesked. Slutsatsen i deras program What'd you miss var att det tog marknaden ungefär en timme att processa att det inte fanns något nytt i kommunikationen när FED  helt väntat beslöt att höja räntan samt skruva upp sin räntebana marginellt men främst för 2019. Därför ligger de inprisade förväntningarna på antalet räntehöjningar i år på 3,4 stycken.

Källa: FED
Det är något men verkligen bara aningen mer än det FED:s ledamöter själva räknar med. Konjunkturutsikterna FED gav var också både goda och i linje med vad marknaden väntade sig, så egentligen var det mycket lite som marknaden brydde sig om i beskedet. Här är några av marknadsreaktionerna, alla hämtade från Wall Street Journal men i med min tolkning.
 • Förväntningarna på de korta räntorna sjönk, vilket syntes på 2-årsräntan som backade.
 • Den långa räntan steg först, kanske kopplat till att grundtemat med stigande konjunktur och räntor på sikt är intakt. Sedan föll den dock tillbaka, vilket bekräftade känslan av att dagens räntebesked (ytligt) sett inte innehöll några väsentliga nyheter. 
 • Guld steg något på beskedet, vilket tolkades som en något lägre förväntan på styrräntorna.
 • Tillväxtmarknadernas valutor stärktes också främst marginellt. En enkel tolkning av det är att inget driver på dollarn samt att det inte kom några negativa tillväxtnyheter i kommunikationen kring beslutet.

Vad var det FED sa?
Källa: FED

Fed signals extra rate rises as growth accelerates var rubriken i Financial Times, som i sin ingress också lyfte fram att banken nu pekar på ytterligare höjningar både 2019 och 2020. Även i den här genomgången var det bärande budskapet att det egentligen inte fanns så mycket att rapportera.

Prognoserna från FED var på många sätt det mest intressanta. USA har en stabil inflation runt sitt inflationsmål. Det samtidigt som BNP ligger över det banken tror är långsiktigt hållbart och arbetslösheten ligger under. Det är något av en paradox. För därmed är kopplingen till räntan ganska svag.

Tack alla ni som nu bidragit med knappt 50 tusen kronor! Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!

Ett omtalat tema men kanske underskattar vi det är inte någon särskilt hård inbromsning inplanerad för USA men det är en inbromsning. Nu är realräntan nära noll om två år ligger räntan 1,3 procentenheter över inflationen om FED får rätt. Det utan att särskilt mycket händer i ekonomin. Arbetslösheten faller vidare och tillväxten mjuklandar.

Poängen är som vanligt mindre om det här är rätt eller fel. Det intressanta är att FED:s ränta är så långt ifrån att vara en faktor i ekonomin som den nu är. Det brukar sägas att när de korta räntorna stiger snabbt så klarar inte börsen det. Nu verkar det inte bli fallet. Det utan att tillväxtförväntningarna kommer ned. Tvärtom är signalerna om ekonomin fortsatt starka.

Allt det här landade i en gäspning. Vad spelar räntan för roll om den inte spelar någon direkt roll? Ingen alls svarade börsen idag.


Min reflektion

Med det är det dags att sticka ut hakan - jag håller inte med! Tidigare på kvällen läste jag det här nyhetsbrevet från SEB (bra och gratis med svårighetsgrad medel). Den bärande tanken i hela den genomgången är att flera marknader nu pendlar upp och ned men att nu närmast är det ned vi tittar på. Smånyheter som att järnlagren i kinesiska hamnar stiger oroar tillsammans med mer omtalade blippar som att tyska ZEW-index, som jag ju brukar skriva om, kom in lägre än väntat.

Jag undrar om det inte är allt fler som börjar känna de här nålsticken. Den vars puls inte rusar av ovanstående kanske lite esoteriska exempel märker möjligen oron i amerikansk techindustri efter att Facebook hamnat i blåsväder. Alternativt att svenska börsen inte riktigt fått den fart en verkstadsbörs borde få i den här fasen av konjunkturen samt att banker och fastighetsbolag fortfarande tvekar.

Det är som Anders Söderberg på SEB (värd att följa), som skriver nyhetsbrevet, konstaterar. Flera marknader studsar nu ned mot viktiga motstånd. Det behöver man inte vara en teknisk analytiker för att förstå eller se. Vi är inne i en börs som studsar upp och ned. Varje gång kurserna slår i golvet eller taket måste man fråga sig om de bryter igenom eller inte.

Där tycker jag FED-beskedet, resonemangen bakom och marknadens reaktion var ganska klargörande. Svaret den här gången var "eller inte". Det finns ingen tillräckligt stark kraft som trycker tillbaka amerikansk ekonomi för närvarande. Utan trycket nedåt i fundamenta om ekonomin men också utan trycket uppåt räntorna, är det sidledes eller uppåt som var dagens signal till marknaderna för den här börsvåren.

Det är långt ifrån dåligt. Det tycker jag räntemarknaden fattade, där de långa räntorna backade mindre än de korta. Ett tecken på stigande riskvilja. Däremot tyckte jag inte riktigt börsen vågade ta till sig den positiva tolkningen ännu.

Min läsning av det här FED-protokollet är att det för investeraren är som att halvgardera på tipset. Antingen blir det oavgjort eller hemmavinst för oss som är positiva till en fortsatt uppgång. Så det är väl bara bra att de där testen nedåt som Anders Söderberg talar om klaras av. Swingtradingbörsen lever och frodas!

Jacob Henriksson, Gottodix

Senaste filmerna nedan

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här  

3 kommentarer:

 1. Tjena.
  Är det något specifikt bolag du köper på dig mer utav nu? Gärna ett långsiktigt Case...
  Tack för en grym Blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där vi ökat mest och långsiktigt är i tyska Infineon, som jag skrivit en del om. Risken där är att chiptillverkningen är konjunkturkänsligt.

   Sedan är jag fortsatt positiv till vårt innehav i Vitrolife och hade tänkt öka men så stack priset upp igen. I den aktien är just rätt pris det knepiga.

   Slutligen har vi köpt BillerudKorsnäs av kortsiktiga skäl men det är ett bolag jag tror på även på sikt.

   Det var tre av våra innehav. Kolla på Sparskolan varje helg så ser du hur jag planerar vår portfölj.

   Radera
 2. Tack för svar!
  BillerudKorsnäs är jag lite små sugen på att plocka in i portföljen. Just nu är innehaven i den, Essity, Holmen, Castellum, Resurs Bank, Latour, Kinnevik, Skanska och surdegen NetEnt.
  Någon eller några du hade plockat bort och såfall ersatt med något annars roligare (bättre)?
  Japp, ska definitivt börja kolla på sparskolan!
  Mvh Robin

  SvaraRadera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam