Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 7 juli 2017

Helt kort: den jobbsiffran hade guldkant

Vad kunde börsen önska sig av dagens jobbsiffra? En stark ekonomi som inte driver upp räntorna. Check på det och faktiskt en guldkant till en skamfilad start på andra börshalvåret.

Källa: WSJ
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.

USA vid sidlinjen


Från det pågående G20-mötet går det att plocka upp nyheter om att en tuffare amerikansk handelspolitik rycker närmare. Det känns troligt att det utlovade utspelet om nya ståltullar, som mest kommer att slå mot Europa kommer i närtid.


Det i sin tur lär leda till motdrag från européerna. Utspel i den riktningen är redan gjorda. Samtidigt verkar det bli allt bättre flyt i handeln mellan länderna utanför USA, så det kanske jämnar ut sig. För börsen bubblar fortfarande handelsfrågorna som en faktor som kan få genomslag framöver.
Trots det stora nyhetsuppbådet är dock inte G20-mötet en händelse som påverkar börsen. Utfallen är för svåra att avläsa och osäkra vad de leder till. Det sagt är helt klart en blipp att ha koll på att USA allt mer tappar greppet om världspolitiken.
Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!

Jobbsiffrorna helt rätt för börsen


Mer direkt på nerven för den aktuella börsdiskussionen var dagens amerikanska jobbsiffror. Det var bra fart på amerikansk ekonomi. Där, ironiskt nog, statliga jobb tillhörde vinnarsektorerna. Även andra delar av tjänstesektorn går bra och det syns fortsatt en återhämtning inom gruvindustrin.

Sammanvägt var det en jobbsiffra som måste ha dämpat oron för att USA i närtid är på väg in i en recession. Den närmar sig nog men än har den långa konjunkturuppgången kraft kvar. En viktig förutsättning även för börser i Europa.
Den faktor som var en besvikelse var också den som nog ger börsen en guldkant på siffrorna. Lönetillväxten i USA är fortfarande låg. Arbetslösheten är borta men med stora grupper förpassade ut från arbetsmarknaden 2008 finns reserver att ta av. En liknande situation finns för övrigt i Europa. Det råder helt enkelt ingen brist på arbetskraft, åtminstone inte den som saknar specialisternas starkare förhandlingsstyrka.

Det här i sin tur gör det osannolikt att räntorna kan hålla någon kraft uppåt. Ska jag gissa lutar det snarare åt att inflationen ändå håller lite högre takt än räntorna även framöver. Med det blir det fortsatt låga eller till och med negativa realräntor i en stark konjunktur. Det i sin tur gör att jag för min del tror att vi får ny fart i multipelracet framöver. Det vill säga en andra våg för det som tills nyligen var årets vinnare - de redan dyra teknikaktierna och andra med höga ambitioner och värderingar.


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

2 kommentarer:

 1. Hej! Vågar man be om en djupdykning i Ratos nya uppdaterade strategi. Kan den funka långsiktigt?

  Tack på förhand, du är en sann inspirationskälla... hälsningar Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det vore spännande att ta en ny titt på. Det var ett ju ett tag sedan jag tittade till Ratos. Kanske kan bli något efter nästa rapport.

   Radera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam