Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 27 maj 2017

Det mullrar i motorerna som startar börsen (upp eller ned)

Börsen är för lugn, så vad får igång den igen och vart tar den vägen då? Svaret kan mycket väl vara oljepriserna och den amerikanska realräntan. För båda verkar ha vaknat till liv igen.

Källa: FED
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.

Marknaden snoozade när oron ringde


Det är fortsatt lugnt på börsen. För min del tycker jag allt mer tyder på att den tillfälliga oron häromveckan mer var en reaktion på att en kommande FED-höjning började se dyr ut för börsen än på vad Donald Trump hittar på. Inte för att det senare är oväsentligt och det var rätt tydligt den utlösande händelsen. Däremot dämpades börsoron nästan momentant när långräntor och förväntningar på FED:s höjningstakt föll tillbaka.

Summan av stimulanserna behöver vara konstant för att börsen ska trivas är en slutsats. En annan är att börsen fortfarande, trots allt, är mer styrd av doping och förhoppningar än av fundamenta. Det ger ett låst läge.
Det jag fortsatt agerar på är att vi har en börs som inte vet vart den vill. Situationen påminner mycket om den som var våren 2015, då ett försök till uppgång efter stora stimulanser från ECB bröts, och om början på 2016, när börsen tryckte på nedåt efter en period av bankoro men sedan stannade av och sedan vände upp. Likheten finns i att det är olika teman som spelas ut mot varandra och att ingen verkar se vad som löser upp situationen. Just nu är det osäkerheten om vår upplevelse av att världsekonomin tar fart stämmer bättre än de hårda data som envist inte riktigt vill bekräfta detta.

2015 blev svaret en rekyl nedåt och 2016 en uppåt. Jag har ingen begåvad gissning om vilket håll som ligger i korten nu men jag tror att vi någon gång efter FED-mötet i juni kommer börja hitta tonen för börsen framåt. Det är tankar på riktigt kort sikt. På lite längre är jag fortsatt optimistiskt medan om jag höjer blicken framåt, säg mot 2019, tycker det börjar se svårt ut att styra undan för nästa konjunkturnedgång.

Oljepriset är en osäker variabel


Vad är det då jag riktar blicken emot här och nu? Ekonomiska utsikter i USA och Kina, som båda ser mer oroande ut är ett svar. I USA viker bilförsäljningen och Kina har fått sitt kreditbetyg sänkt. Jag är dock inte så orolig för de förändringarna än. Det är mer blippar på radarn. Däremot är min tolkning av det mesta jag läser att risken för en ny dipp i oljepriserna i höst är överhängande.

Det finns det förstås många olika bedömningar i olika riktning om. Det jag noterar är att amerikanska skifferproducenter verkar ha kommit ned till 45 dollar som sitt breakevenpris. Kartellen med OPEC och Ryssland har hittills främst lyckats begränsa produktionen genom att Saudiarabien dragit ned och de andra hållit igen. Framåt hösten kan det börja skava ordentligt i det samarbetet. Flera av länderna behöver verkligen intäkterna.
Fast visst det kan gå åt andra hållet också om efterfrågan håller takten uppåt och utbudet kan hållas i schack. Det är inte det jag agerar på för vår del men jag är öppen för att behöva ändra mig. Hur som helst ser inte oljepriset lika stabilt ut som det gjort ett tag.


Räntan och inflationen på radarn

Källa: FED
Varför bryr jag mig då om oljepriset? Mycket i ekonomin och på börsen styrs för närvarande av relationen mellan bnp respektive bolagsvinster, räntorna och inflationen. Det här är den reflation eller Trumptrade som det talats en hel del om senaste året. Länge sa centralbankerna att fallet i råvarupriserna hade en övergående (i deras formulering transitorisk) effekt på inflationen.

Samtidigt såg alla att inflationsförväntningarna på sikt följde oljepriset nedåt (sambandet mellan den blå och den gröna linjen). Vi uppfattade det som att inflationen verkligen bromsade in även på sikt. Det var ett av skälen till att FED gång på gång fick skjuta upp sina räntehöjningar och att övriga världen fortsatte skruva upp sina stimulanser.

Under en lång period var den förväntade realräntan negativ eller noll negativ (skillnaden mellan den röda och blå linjen). Det är rena raketbränslet för tillgångspriser (som aktier) om du förlorar värdet på dina pengar om placerar dem på banken. Med stora risker i resten av ekonomin skrämde ändå börsen delvis och det fanns en viss försiktighet.

De upplevda riskerna bockades av under 2015 och 2016 fram till dess det bara fanns uppsida kvar och ekonomin visade vissa tecken på att vända. Med låg realränta och hyggliga framtidsutsikter rusade börsen.


En gissning om riktningen

Så vad händer nu? Ett tag har svaret varit ingenting. Realräntan och oljepriset har legat stabilt. Med tvetydiga ekonomiska signaler har det summerat till den extremt låga volatiliteten på börsen. Nu däremot rör sig alla tre signalerna:
  • oljepriset stiger men ser mycket osäkert ut
  • inflationsförväntningarna har inte reagerat ännu utan de faller
  • tvivel har kommit tillbaka om FED håller räntehöjningstakten
Det är inte så lätt att lösa ut den här ekvationen men nog finns det en begynnande tydlig obalans på ingång. Personligen lutar jag åt att det kommer en mjuk räntehöjning i juni. Det vill säga att guidningen framåt sänks eller görs mycket tydligt databeroende. 

Sedan är den stora frågan vad som händer med inflationsförväntningarna - trots allt borde de kunna börja krypa uppåt igen. Där är oljepriset en stor osäkerhetsfaktor men om det håller emot och kanske kan stiga något ett tag till så borde det vara möjligt. Sammanvägt blir det då åter lägre förväntade realräntor framåt sommaren. Det borde räcka för en ny uppgång. 

Många om och men i den här genomgången som synes. Det är ett genuint svårläst läge, därav att marknaden avvaktar. Det den här analysen egentligen framför allt mynnar ut i är att den som först får grepp om var den amerikanska förväntade realräntan tar vägen här näst har goda chanser att hamna rätt på börsen. Om den ökar tror jag en korrektion ligger nära till hands. Särskilt om de långa räntorna börjar vandra upp in i spannet 2,5-3 procent igen. Om den däremot krymper (min gissning), då blir det ännu en stimulansstyrd börssommar. 

När man  inte har svaret kan det vara ett bra första steg att hitta frågan.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 
Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.


10 kommentarer:

  1. Intressant. Inte helt lätt att reda ut vart börserna ska ta vägen på kort och lång sikt. Själv tror jag på en ordentlig sättning inom de närmsta två åren, men jag har haft del länge nu. :-)

    Tack för att du delar med dig av dina tankar.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det behövs bland annat något slags trigger. Det syns inte riktigt på horisonten.

      Radera
  2. Hur väljer du att allokera inför det här? Försökt höja likviditeten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns i veckouppdateringen här
      http://www.sparskolan.se/portfoljen/forbereder-portfoljen-att-borsen-kommer-igang-igen/

      Radera
  3. Med tanke på platsen du spelat in filmen på så borde väl ändå 3 snabba varit helix, balder och kanonen :)
    Eller varför inte något om de lokala företagen SKF,Volvo,Balder,Pegroco,Hancap,Serneke osv.
    För även om värderingen av verkstad är hög som du skrev förra veckan så går det just nu bra för verkstadsbolagen och om räntor/inflation ökar så anser jag att det fortfarande finns ett uppdämt behov av investeringar i bla. bilar och bostäder i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt! Lovar bättring och något om det fina näringslivet på framsidan. Kanske något om Volvo Cars framöver!

      Helix måste för övrigt vara nordens bästa bergodalbana!

      Radera
    2. Jo Volvo Cars hade varit en IPO att sätta tänderna i
      Men vi får nog tyvärr inte se den på OMX utan handla den på Nasdaq och Hongkong börsen (där förövrigt ägaren av VolvoCars i form av bolaget Geely Holding återfinns).
      Att Kina försöker stabilisera sin valuta postaren nedan oroar sig för är fullt förståelig då landet har stora problem med bla. fastighetsmarknaden som kan liknas vid Spaniens bobubbla.
      Det byggs för fullt överallt i hela Kina och allt för lånade pengar så det behöver nog stramas upp en del och då mest för att hindra att valuta försvinner ut ur landet.
      Men sedan är inte de Kinesiska banker som de Svenska bankerna utan de Kinesiska har en hel del osäkra fordringar, å andra sidan allt ägs av staten så det kanske inte spelar så stor roll för Folkrepubliken.

      Radera
    3. Vet du, jag är faktiskt övertygad om att det blir åtminstone en delnotering för Volvo i Stockholm. Skälet är att är att det finns mycket Volvopengar i Sverige. Vi är ju en av bilmärkets egentligen bara tre riktiga marknader. Dessutom har vi institutioner som du säljer aktierna till utan ansträngning.

      Utanför Sverige blir det svårt att få mer än p/e 8-9 eller något i den stilen, eftersom det är där bilbolagen ligger. Här hemma skulle det kunna gå att få betydligt mer.

      Radera
  4. Hej! Två reflektioner: Är det bara jag som reagerar på det Kina gick ut med nyss? Vad som hände då de började skruva på valutan ordentligt senast ger mig fortfarande rysningar. Den här blippen kan ha potential att eskalera och bli en ras-trigger kanske?
    https://www.nytimes.com/2017/05/26/business/dealbook/china-currency.html?_r=0

    Laxen: laxpriset kollapsade precis, laxaktierna fök senaste öppna handelsdag, en möjlig öppning för den långsiktige kanske, men kan nog vara klokt att vänta en gnutta med att hoppa in, kasta er inte på köpknapparna redan måndag morgon!
    http://www.hegnar.no/Nyheter/Naeringsliv/2017/05/Dette-blir-totalkollaps
    I övrigt håller jag med om att laxsektorn är trevlig då den helt ignorerar oljepanik och räntepanik m.m. och det bara är tillgång/efterfrågan, förväntningar på framtida spotpris som gäller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Två bra länkar! Angående den kinesiska så är bilden lite blandad, eftersom omvärlden samtidigt vill att Kina inte devalverar och håller liv i sitt svaga banksystem. Så på ett sätt är väl alla inklusive USA inte alltför upprörda (just nu).

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam